Στην τελική ευθεία οι διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα. Ανακοινώθηκαν τα κριτήρια με τα οποία θα μοριοδοτηθούν οι υπάλληλοι στο πλαίσιο της αξιολόγησής τους. Τρόπος πρόσληψης, προϋπηρεσία και σπουδές δίνουν τα περισσότερα μόρια, ενώ αφαιρούνται μόρια για τα πειθαρχικά παραπτώματα.
Εν μέσω αντιδράσεων από την ΑΔΕΔΥ ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη διαθεσιμότητα, καθώς σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε στη δημοσιότητα τα κριτήρια με τα οποία θα μοριοδοτηθούν οι υπάλληλοι στο πλαίσιο της αξιολόγησής τους.
Τα κριτήρια που θα μετρήσουν περισσότερο είναι ο τρόπος διορισμού, οι τίτλοι σπουδών, η προϋπηρεσία, αλλά και το "καθαρό" πειθαρχικό μητρώο. Όσοι συγκεντρώνουν όλες αυτές τις προϋποθέσεις, θα παραμείνουν στο Δημόσιο, ενώ αντίθετα όσοι έχουν προσληφθεί χωρίς διαγωνισμό και εκτός ΑΣΕΠ, ή δεν διαθέτουν τυπικά προσόντα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για να περάσουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και ενδεχομένως να βρεθούν εκτός Δημοσίου.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη σχετική υπουργική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ό,τι αφορά την ισχυρότερη "ασπίδα" για την παραμονή των υπαλλήλων στο Δημόσιο, τη διαδικασία πρόσληψης δηλαδή, την υψηλότερη πριμοδότηση με 30 μόρια παίρνουν:
Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης
Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και
Όσοι εισήχθησαν με γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους:
Όσοι εισήχθησαν κατά προτεραιότητα μέσω ΑΣΕΠ με κριτήρια και διαδικασία του άρθρου 18 του Νομου 2190/1994 παίρνουν 25 μόρια
Όσοι εισήχθησαν με λοιπές διαδικασίες υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ λαμβάνουν 20 μόρια
Όσοι μπήκαν μέσω διαδικασιών με τη συμμετοχή μέλους του ΑΣΕΠ σε επιτροπή αξιολόγησης παίρνουν 15 μόρια και
Όσοι διορίστηκαν μέσω γραπτού διαγωνισμού προ ΑΣΕΠ παίρνουν 20 μόρια.
Αναφορικά με τα αντικειμενικά κριτήρια, μοριοδοτούνται με ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα οι διδακτορικοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών.
Για τις κατηγορίες Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικης Εκπαίδευσης (ΤΕ):
Ο βασικός τίτλος σπουδών παίρνει μέχρι 5 μόρια
Ο δεύτερος τίτλος σπουδών 3 μόρια
Το διδακτορικό δίπλωμα 7 μόρια
Ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών 4 μόρια
Η γνώση ξένης γλώσσας από 1 έως 3 μόρια, ανάλογα με το επίπεδο γνώσης, με πλαφόν ωστόσο στη μοριοδότηση τις 2 ξένες γλώσσες.
Για την κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ):
Ο βασικός τίτλος σπουδών μπορεί να πάρει έως και 20 μόρια
Οι μεταλυκειακές σπουδές 4 μόρια
Η γνώση ξένων γλωσσών από 1 έως 3 μόρια.
Με μόρια πριμοδοτείται και η διοικητική εμπειρία, ωστόσο ενισχύονται οι νεότεροι υπάλληλοι αφού είναι ιδιαίτερα αυξημένη η μοριοδότηση των πρώτων χρόνων υπηρεσίας στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα:
Στις κατηγορίες ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ στα 5 πρώτα χρόνια προϋπηρεσίας, κάθε έτος παίρνει ένα μόριο, τα επόμενα 10 χρόνια κάθε έτος παίρνει μισό μόριο και τα επόμενα 20 το κάθε έτος πριμοδοτείται με 0,25 μόρια.
Σημαντικά μοριοδοτείται και η προϋπηρεσία σε θέσεις ευθύνης, ενώ οι υπάλληλοι μπορούν να κερδίσουν μέχρι 10 μόρια από την υπηρεσιακή τους αξιολόγηση τα τελευταία 8 χρόνια.
Για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ), η μοριοδότηση είναι αισθητά χαμηλότερη απ' ό,τι στις άλλες κατηγορίες.
Τα μόριά τους θα δουν να μειώνονται με δραστικό τρόπο οι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών που έχουν εμπλοκή σε πειθαρχικά παραπτώματα, καθώς μπορεί να χάσουν μέχρι 30 μόρια.
Έτσι, θα υπάρξουν περιπτώσεις υπαλλήλων που μπορεί να έχουν περισσότερα προσόντα από συναδέλφους τους, αλλά εάν έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα και τους έχει επιβληθεί προσωρινή παύση από 3 έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών, μπορεί να δουν τη βαθμολογία τους να ανατρέπεται πλήρως , γεγονός που μπορεί να τους οδηγήσει στην έξοοδο από το Δημόσιο.
Για αξιολόγηση "με τρόπο αντικειμενικό, δίκαιο και διαφανή" κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
"Σήμερα γίνεται κατανοητό και στον πλέον δύσπιστο ότι η αξιολόγηση όλων όσοι εισέρχονται στο πρόγραμμα της κινητικότητας θα γίνει με τρόπο αντικειμενικό, δίκαιο και διαφανή, έτσι ώστε να καλύψουμε τα κενά που έχουν εντοπιστεί στη Δημόσια Διοίκηση" σημειώνει ο υπουργός. Και προσθέτει: "Η όλη διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τη συμβολή του ΑΣΕΠ, το οποίο αποτελεί θεματοφύλακα αξιοκρατίας, διαφάνειας και δικαιοσύνης".
Με δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα προειδοποιεί η ΑΔΕΔΥ, που σήμερα προκήρυξε 24ωρη παναττική απεργία και πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.