Την ώρα που πυκνώνουν οι αναλύσεις, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για την αναγκαιότητα νέου κουρέματος, με συνισταμένη την πρόβλεψη για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η Αθήνα κρατά αποστάσεις.
Την ώρα που πυκνώνουν οι αναλύσεις, και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, για την αναγκαιότητα νέου κουρέματος, με συνισταμένη την πρόβλεψη για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η Αθήνα κρατά αποστάσεις.
Το ΔΝΤ, με φόντο τη συζήτηση για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό "κενό" των περίπου 11 δισ. ευρώ, ήδη έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για το πρώτο "ψαλίδισμα".
Μάλιστα το Ταμείο υπολογίζει ότι αυτό το "ψαλίδισμα" πρέπει να ανέρχεται 4 μονάδες του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 8 δισ. ευρώ έτσι ώστε το χρέος να μπορέσει να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020, όπως έχουν δεσμευθεί οι Ευρωπαίοι.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό όφελος από ένα τέτοιο "ψαλίδισμα" είναι περίπου 160 εκατ. ευρώ.
Ο επικεφαλής γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου, που είναι ένα από τα βασικά συμβουλευτικά όργανα της Καγκελαρίας, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής" αιφνιδιάζει, υποστηρίζοντας όχι απλώς ότι είναι αναπόφευκτο το νέο "κούρεμα" αλλά ότι θα πρέπει να αφορά στο 50% του Χρέους και να συνοδεύεται από βαθιές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να πειστούν και οι αγορές.
"Ο περιορισμός του Χρέους στο 120- 130% του ΑΕΠ που προβλέπεται από τις τωρινές συμφωνίες, δεν φτάνει για να το κάνει βιώσιμο. Θα πρέπει να πέσει πολύ κάτω από το 100%. Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει η χώρα αξιόπιστη και να επιστρέψει στις αγορές" ο διευθυντής του BIW, Μαρσέλ Φράτσερ.
Όμως, οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους φουντώνουν λόγω του ύψους του και των κινδύνων που ελλοχεύουν. Πρώτη βασική παράμετρος είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, που σύμφωνα με το βασικό σενάριο πρέπει να ανέρχεται στα 2,8 δισ. ευρώ το 2014, στα 5,7 δισ. ευρώ το 2015, στα 9 δισ. ευρώ το 2016 και στα περίπου 8,5 δισ ευρώ ετησίως έως το 2030. Ο κίνδυνος είναι ότι διατηρηθεί σε μηδενικά επίπεδα, το χρέος θα βρίσκεται στο 148% του ΑΕΠ το 2020 με τάση για περαιτέρω αύξηση.
Δεύτερη παράμετρος είναι η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, που πρέπει να είναι της τάξης του 0,2% το 2014, 3,7% το 2015, 4,9% το 2016 και να διατηρηθεί στα επίπεδα του 4% έως το 2020. Στη περίπτωση χαμηλότερων ρυθμών κατά 1 μονάδα, το Χρέος θα βρίσκεται στο 134% του ΑΕΠ το 2020 με πτωτική τάση.
"Κλειδί" χαρακτηρίζονται και οι αποκρατικοποιήσεις, από τις οποίες προσδοκώνται 22 δισ. ευρώ έως το 2020. Στη περίπτωση που εισπραχθούν τα μισά, το χρέος θα βρεθεί στο 128% του ΑΕΠ αλλά με έντονα πτωτική τάση.
Ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Φαρίντ Ζακαρία, χαρακτηρίζει αναπόφευκτο το κούρεμα, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Έθνος της Κυριακής. "Η Ελλάδα είναι ένοχη για σημαντική κακοδιαχείριση αλλά είναι επίσης θύμα αυτού του κακού 'θεσμικού σχεδιασμού' της Ευρωζώνης… Νομίζω ότι όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του χρέους" τονίζει ο Φ. Ζακαρία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για νέα μέτρα με την υπογραφή του Α. Σαμαρά. "Αν και ο κ. Σαμαράς ισχυριζόταν ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα, έρχεται η 'κρυφή' του επιστολή προς τους δανειστές, με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του, με την οποία δεσμεύεται για τη λήψη νέων, δυσβάστακτων μέτρων, ανθρωποθυσίες και κατασχέσεις σπιτιών, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο αναξιόπιστος και επικίνδυνος είναι για την κοινωνία και τη χώρα" τονίζει.