Έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η ηγεσία του τουρκικού στρατού με σημερινή της παρέμβαση. Για παράνομες αποφάσεις κάνει λόγο η αντιπολίτευση.
Έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η ηγεσία του τουρκικού στρατού με σημερινή της παρέμβαση, μετά την καταδίκη σε ισόβια του πρώην αρχηγού του επιτελείου Μπασμπούγ και πολλών ακόμη στρατηγών για σύσταση τρομοκρατικής οργάνωσης και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν. Και όπως αναφέρει προσβλέπουν σε μια δίκαιη τελική ετυμηγορία στο Ανώτατο Δικαστήριο.
"Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις υποθέσεις που αφορούν σε μέλη τους, αλλά αποφεύγουν παρανοήσεις ενεργώντας με υπομονή, ψυχραιμία και σωφροσύνη. Συμμεριζόμαστε τη θλίψη των συναδέλφων μας και των συγγενών τους και σεβόμενοι τη Δικαιοσύνη είμαστε πεπεισμένοι ότι στο πλαίσιο της δίκαιης εκδίκασής της η υπόθεση αυτή θα λήξει με μια δίκαιη τελική ετυμηγορία" αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Λίγες ώρες νωρίτερα η αντιπολίτευση είχε εκφράσει της έντονη αντίδρασή της, με τον αρχηγό του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κιλιντσντάρογλου, να κάνει λόγο για παράνομες αποφάσεις.
"Οι ετυμηγορίες των ειδικών δικαστηρίων δεν είναι νόμιμες από νομικής, πολιτικής και ηθικής άποψης. Οι ετυμηγορίες που εκδίδουν αυτά τα δικαστήρια είναι παράνομες…. Στις δημοκρατίες τα άτομα δεν δικάζονται από ειδικά δικαστήρια που συνδέονται με την πολιτική εξουσία…" σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Κεμάλ Κιλιτσνταρογλου.
"Δολοφονία της Δικαιοσύνης" χαρακτήρισε την καταδίκη του πρώην επιτελάρχη Μπασμπούγ ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντ. Μπαχτσελί λέγοντας: "Οι ποινές… αναμφίβολα έκαναν την εθνική συνείδηση να ματώσει κι ήταν ασύμβατες με τις νομικές αρχές… Είναι σαφές ότι αυτή η καταδίκη είναι αποτέλεσμα πολιτικοποιημένης δικαιοσύνης".
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θέλει να οδηγήσει τη χώρα στο χάος, με τον αντιπρόεδρο Μπουλέντ Αριντς να αναφέρει: "Ο όρος παράνομες αποφάσεις, ξεπερνάει τα όρια και δεν αρμόζει σε έναν πρόεδρο κόμματος και έναν πολιτικό".
Στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο και για ορισμένες υπερβολικές ποινές και πρόσθεσε: "Δεν είμαστε άνθρωποι που χαιρόμαστε και χειροκροτούμε για την καταδίκη και σύλληψη κάποιων".
Εν τω μεταξύ, "εκκωφαντική" είναι η σιωπή από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος και επτά φορές πρωθυπουργός της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που είχε ανατραπεί με το πραξικόπημα του Εβρεν το 1980, έκανε μια διφορούμενη δήλωση για τις καταδίκες στην υπόθεση Εργκενεκόν. "Είναι τιμή της Τουρκίας, να επικρατεί το δίκαιο και η δικαιοσύνη. Στην Τουρκία δεν πρέπει κανείς να καταδικάζεται αδίκως. Η δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί όταν είναι σε θέση να πει: αυτό είναι το αδίκημα, αυτές είναι οι αποδείξεις και αυτή είναι η ποινή" είπε.
Για τη νίκη ενός ακόμα γύρου στο μακροχρόνιο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους κεμαλιστές και το στράτευμα, αναφέρεται ο φιλοκυβερνητικός Τύπος. Ενώ η άλλη πλευρά κάνει λόγο για διάτρητο κατηγορητήριο και πρόθεση αντεκδίκησης από μέρους των ισλαμιστών μέσα από καθαρά πολιτικές διώξεις.
Επιφυλάξεις γα τις καταδίκες εξέφρασαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ουάσιγκτον, όμως απέφυγαν να σχολιάσουν την ετυμηγορία. Ωστόσο διατύπωσαν ανησυχία για την μακρόχρονη διάρκεια της δίκης και τον τρόπο διεξαγωγής της.