Προβλήματα γραφειοκρατίας ήταν αυτά που στάθηκαν εμπόδιο στο να πετάξουν τα υδροπλάνα στη χώρα μας, παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου τον προηγούμενο Απρίλιο.
Προβλήματα γραφειοκρατίας ήταν αυτά που στάθηκαν εμπόδιο στο να πετάξουν τα υδροπλάνα στη χώρα μας, παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου τον προηγούμενο Απρίλιο.
Όμως επενδυτές και τοπικοί φορείς δείχνουν να μην πτοούνται και προετοιμάζουν το… έδαφος για την ερχόμενη άνοιξη. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει Έλληνες επιχειρηματίες, Καναδοί, Βρετανοί και Άραβες για να επενδύσουν στην αγορά των υδροπλάνων, ενώ μεγάλη ελληνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται και σε πτήσεις τσάρτερ συμφώνησε να αναλάβει το πτητικό έργο για δρομολόγια σε Ιόνιο, Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
Το πρώτο υδατοδρόμιο, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα λειτουργήσει στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο. Μάλιστα όπως λέει στο MEGA ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Ρεθύμνου, θα χρειαστούν πολύ λίγα έργα υποδομής για την κατασκευή του υδατοδρομίου. Τη μελέτη, κατασκευή και αδειοδότηση του υδατοδρομίου ανέλαβε η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια μετά τη σύμβαση που υπέγραψε πριν από μερικές ημέρες με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου.
Και ο οργανισμός λιμένος της Κέρκυρας έχει ήδη ετοιμάσει τους σχετικούς φακέλους για την αδειοδότηση τεσσάρων υδατοδρομίων στην περιοχή ευθύνης του, ενώ και οι λιμενικές υποδομές στην Πάτρα καλύπτουν τις ανάγκες των υδροπλάνων στη δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Να σημειωθεί ότι η λειτουργία των υδατοδρομίων είναι απλή και το κόστος σχετικά χαμηλό. Τα υδροπλάνα, που θεωρούνται από τα πιο ασφαλή πτητικά μέσα, θα μπορούν να πετούν όλο το χρόνο, κάθε μέρα από το πρωί έως και τη δύση του ηλίου μεταφέροντας έως 19 επιβάτες. Είναι αμφίβια, καθώς διαθέτουν και τροχούς και πλωτήρες.