Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελέιο ότι πλησιάζει όλο και πιο κοντά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από εφέτος προκαλούν η ανάλυση των στοιχείων της πραγματικής οικονομίας και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και οι πρώτες ενδείξεις για τον τουρισμό, που είναι κάτι παραπάνω από θετικές.
Αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελέιο ότι πλησιάζει όλο και πιο κοντά ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα από εφέτος προκαλούν η ανάλυση των στοιχείων της πραγματικής οικονομίας και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και οι πρώτες ενδείξεις για τον τουρισμό, που είναι κάτι παραπάνω από θετικές.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διεμήνυσε από τις ΗΠΑ ότι ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές περνά από την υλοποίηση των δεσμεύσεων και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφει στην Αθήνα με τη διαβεβαίωση Ομπάμα για στήριξη στην προσπάθεια να περάσει πλέον η ελληνική οικονομία από τη λιτότητα στην ανάπτυξη.
Οι προβλέψεις πλέον κάνουν λόγο για έσοδα από τον τουρισμό της τάξεως των 12 δισ. ευρώ, έναντι 11 που ήταν η αρχική εκτίμηση. Επίσης:
Τα έσοδα του προϋπολογισμού τον Ιούλιο αυξήθηκαν 14,3% σε ετήσια βάση
Η μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο αρχίζει και επιβραδύνεται στο 3,3% από 8,6% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα
Η βιομηχανική παραγωγή γύρισε σε θετικό πρόσημο
Η μεταποίηση αυξήθηκε 4,2% τον Ιούνιο, έναντι μείωσης 4,7% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, ενώ
Οι νέες άδειες κυλοφορίας ΙΧ αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 13,9%, όταν πέρυσι η πτώση έφθανε στο 40,7%.
Θετικό -με έντονη όμως εποχικότητα των στοιχείων- ήταν και το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων, σύμφωνα με το σύστημα "Εργανη" του υπουργείου Εργασίας. Ως ένδειξη εμπιστοσύνης ερμηνεύεται και η επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι σήμερα επέστρεψαν 19 δισ. ευρώ.
Σε αυτά τα στοιχεία βασίζει ο Γιάννης Στουρνάρας την εκτίμησή του για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το επόμενο έτος, όπως δήλωσε χθες στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
Εφιάλτης, ωστόσο, παραμένει η ανεργία, καθώς στην έκθεση προόδου του ΔΝΤ η εκτίμηση είναι ότι θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα που φθάνουν:
Το 27% φέτος
Το 26% το 2014
Το 24% το 2015
Το 21% το 2016 και
Κάτω από το 20% μόλις το 2017.
Το Ταμείο συνεχίζει να πιέζει για κούρεμα του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση των Ευρωπαίων για μείωσή του μόλις η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα.
Η ελληνική κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους σε αυτή τη φάση, παρακολουθώντας την διελκυστίνδα ΗΠΑ-Βερολίνου, εκτιμώντας ότι η συζήτηση θα ανοίξει προς τα τέλη του έτους. Ήδη, πάντως, στη Γερμανία, το debate έχει ξεκινήσει, με την Ντόιτσε Βέλε να φιλοξενεί επικεφαλής οικονομολόγους με αντικρουόμενες απόψεις για το θέμα.
Ο επικεφαλής Ευρωπαϊκής Σχολής Διοίκησης και Τεχνολογίας Ζαν Χέγκεν δηλώνει:
"Προωθούμε το νομοσχέδιο, αλλά αν αποδεχόμασταν τώρα μια διαγραφή χρέους θα βλέπαμε τα πραγματικά κόστη για πρώτη φορά. Είναι, πιστεύω, απαραίτητο βήμα και η κατάλληλη στιγμή για να γίνει".
Από την πλευρά της, η Ντοροτέα Σετερστέλεχος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών επισημαίνει:
"Θα είναι σαν να ξυπνάμε έναν σκύλο που κοιμάται. Άλλες χώρες θα πουν: 'Αφού συνεχώς διαγράφεται μέρος του ελληνικού χρέους γιατί να μη γίνει το ίδιο και για μας;'. Δεχόμαστε πολύ μεγάλες πιέσεις".
Ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μάρσελ Φράτσερ, που εξέφρασε πριν λίγες ημέρες την εκτίμηση για διαγραφή του μισού ελληνικού δημοσίου χρέους, επανήλθε σήμερα υποστηρίζοντας ότι μόνο η μείωση επιτοκίων και η επιμήκυνση των δανείων δεν θα είναι αρκετή.
"Η Ελλάδα -είπε- έχει χρέος σχεδόν στο 170% του ΑΕΠ. Πρέπει προφανώς να μειωθεί κάτω απ'το 100% -αυτή είναι η εκτίμησή μου- ώστε να είναι βιώσιμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτούμε κούρεμα χρέους, απομείωση του χρέους. Τότε, θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος οι δημόσιοι πιστωτές κι η γερμανική κυβέρνηση, το γερμανικό κράτος και μαζί ο Γερμανός φορολογούμενος".