Για δύσκολη και σύνθετη ιδιωτικοποίηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η οποία όμως θα φέρει πολλαπλά οφέλη στο κράτος έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό MEGA, αναφερόμενος στην χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.
Για δύσκολη και σύνθετη ιδιωτικοποίηση σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η οποία όμως θα φέρει πολλαπλά οφέλη στο κράτος έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό MEGA, αναφερόμενος στην χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.
"Είναι μια εμβληματική ιδιωτικοποίηση και λόγω του μεγέθους της αλλά και λόγω της ιδιομορφίας της. Όπως πολύ σωστά τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Εμίρης, ο οποίος ήταν και ο πρωταγωνιστής όλης αυτής της προσπάθειας η οποία διήρκεσε μόλις επτά μήνες, δηλαδή ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη ιδιωτικοποίηση την οποία το ΤΑΙΠΕΔ έφερε σε πέρας μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Όταν είσαι σοβαρός, όταν είσαι συνεπής, όταν προσπαθείς να κάνεις την δουλειά σου με τρόπο χωρίς να έχει διάφορες ξέρετε παρεμβολές δεξιά και αριστερά τελικά μπορείς να πετύχεις ακόμα και στα πιο δύσκολα εγχειρήματα. Κάτι πάρα πολύ σημαντικό που πρέπει να πούμε είναι ότι το κράτος πριν από την ιδιωτικοποίηση πέρασε ένα νόμο που επέβαλε στον ΟΠΑΠ 30% φορολογία επί των μεικτών κερδών", επισήμανε ο κ. Σταυρίδης μέσω Skype.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση αυτό το νέο νόμο, ένα μεγάλο ποσό εισρέει κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία.
"Αυτό λοιπόν αφαιρεί περί τα 400 εκατομμύρια από τον ΟΠΑΠ κάθε χρόνο, τα οποία πάνε απευθείας στα ταμεία του κράτους για να καλύψει τις διάφορες κοινωνικές του ανάγκες. Άρα, πολλαπλά η κυβέρνηση έχει πετύχει τον στόχο της διότι και πήραμε 652 εκατομμύρια, εισπράξαμε 18,6 φορές τα κέρδη του 2013, σε μια βιομηχανία παιγνίων που δεν είναι τόσο σταθερή, δεν είναι μια βαριά βιομηχανία που καμιά φορά παίρνεις και 15 φορές τα κέρδη σου. Επομένως υπήρξε μια πολλαπλή επιτυχία διότι και οι φόροι πλέον έρχονται στο κράτος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, αλλά κυρίως εισπράξαμε, θα εισπράξουμε και 625 εκατομμύρια ευρώ", τόνισε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε επίσης ότι το κράτος πρέπει να έχει ρυθμιστικό ρόλο σε τέτοιου είδους βιομηχανίες. "Το κράτος πρέπει να έχει ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο, δεν θα έπρεπε να μπαίνει μέσα σε παραγωγικές τέτοιου είδους διαδικασίες διότι αντιλαμβάνεστε μπαίνουν μέσα τα κομματικά, μπαίνουν σκοπιμότητες, μπαίνουν παρεμβολές, οι οποίες τουλάχιστον στο επιχειρείν μόνο κακό μπορούν να κάνουν", είπε.
Αναφορικά με τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ο κ. Σταυρίδης στάθηκε στη σημασία της επιτάχυνσης της διαδικασίας. Το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται πρόσκληση ενδιαφέροντος για τους λιμένες Θεσσαλονίκης και Πειραιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα προηγηθεί ο ΟΛΘ. Στόχος είναι το αργότερο έως το δεύτερο τρίμηνο του 2014 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης.
"Πρέπει να τρέξουμε πάρα πολύ, πρέπει να τρέξουμε γιατί η Ελλάδα μας δεν μπορεί να περιμένει, η κοινωνία μας δεν μπορεί να περιμένει, χρειαζόμαστε ανάπτυξη και νομίζω το έργο που γίνεται στο ΤΑΙΠΕΔ μέσω των αποκρατικοποιήσεων που σημαίνει τελικά και επενδύσεις και ανάπτυξη είναι επείγον. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρέπει να τρέξει, η COSCO ξέρετε πολύ καλά, οι Κινέζοι στον Πειραία έχουν μια πάρα πολύ σημαντική θέση, θέλουμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς το λιμάνι του Πειραιά προς όφελος της Ελλάδας μας, προς όφελος κυρίως της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης και βεβαίως να τρέξει και το λιμάνι του Πειραιά", σημείωσε.
Μέσα στο φθινόπωρο αναμένονται όμως και οι εξελίξεις για την ΕΥΑΘ, την εταιρεία ύδρευσης Θεσσαλονίκης με προοπτική να τελειώσει η ιδιωτικοποίηση έως το τέλος του χρόνου.
Ο πρόεδρος του Ταμείου ξεκαθαρίζει ότι δεν ιδιωτικοποιείται το νερό και ότι θα υπάρξουν οφέλη για τους καταναλωτές.
"Τις υπηρεσίες τιμολόγησης, τις υπηρεσίες συντήρησης και επέκτασης του δικτύου, τις υπηρεσίες είσπραξης, όλα αυτά τα πράγματα ιδιωτικοποιούμε, το νερό είναι αστείο να συζητάμε ότι ένα φυσικό αγαθό, μπορεί κανείς να ιδιωτικοποιήσει σε αυτό συμφωνούμε όλοι", τόνισε.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αναμένεται να κλείσει και η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενώ στόχος είναι να "τρέξει" και αυτή της Ρόσκο, της εταιρείας συντήρησης τροχαίου υλικού. Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία συνδέεται άμεσα και με την εκμετάλλευση των λιμένων στο πρότυπο του λιμανιού του Πειραιά, η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος προγραμματίζεται για τα μέσα Σεπτεμβρίου.