Τον λόγο για τον οποίο κατέθεσε η οικογένεια του 19χρονου μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στον ελεγκτή και τον οδηγό του μοιραίου τρόλεϋ εξήγησε ο δικηγόρος της, Γιάννης Παπαναγιώτου, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
Τον λόγο για τον οποίο κατέθεσε η οικογένεια του 19χρονου μήνυση για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στον ελεγκτή και τον οδηγό του μοιραίου τρόλεϋ εξήγησε ο δικηγόρος της, Γιάννης Παπαναγιώτου, μιλώντας στην εκπομπή "Πρωινό MEGA".
"Είναι γνωστό ότι διεξάγεται με εντολή του κ. εισαγγελέα προκαταρκτική εξέταση. Αυτό δικονομικά δεν μας δίνει την δυνατότητα να συμμετέχουμε σε αυτή την διαδικασία επισήμως. Υπάρχει η αρχή του απορρήτου και της μυστικότητας της διαδικασία όπως σε όλες τις ανακριτικές πράξεις και θα έπρεπε λοιπόν εμείς να αποφασίσουμε με βάση το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει ανεπιστήμως όπως αντιλαμβάνεστε και το τονίζω αυτό διότι έχει μεγάλη σημασία δικονομικώς, για να μην κάνουμε ατοπήματα νομικά, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με βάση το υλικό στις δικές μας ενέργειες. Θεωρούμε με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις όπως αυτές έχουν παρατεθεί δημοσίως με την βοήθεια βεβαίως και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και γενικότερα με τις επαφές που είχαμε με ανθρώπους ότι το υλικό αυτό μας οδηγεί στην σοβαρότατη εμπλοκή των κ. οδηγού και ελεγκτή που είχαν σαν απόρροια τον τραγικό θάνατο του παιδιού", σημείωσε.
Και πρόσθεσε: "Πιστεύουμε ότι υπάρχει πράγματι ενδεχόμενος δόλος ο οποίος επιστηρίζεται σε συγκεκριμένες νομικές και κρισιολογικές προσεγγίσεις δικές μας. Μπορεί να είναι σφαλερές. Αυτό θα κριθεί από τον φυσικό δικαστή. Εγώ για να έχω την δυνατότητα να προσεγγίζω την δικογραφία και να κάνω διαδικαστικές πράξεις σε αυτή τη φάση θα έπρεπε να βγω μπροστά με μια μήνυση".
Σχετικά με το τι πιστεύει ότι δείχνουν τα στοιχεία για το τι έγινε στο τρόλεϋ είπε: "Κομβικό σημείο το οποίο αξιολογήσαμε είναι καταρχήν και πρέπει να πάμε χρονικά ένα βήμα πίσω, όχι στο τι έγινε και τι δεν έγινε με το περίφημο κουμπί ή με την πόρτα, ένα βήμα πίσω τι έγινε με την συμπεριφορά των εμπλεκομένων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων βεβαίως και το ατυχούς νεαρού. Διαπιστώσαμε ή μάλλον είχαμε την σοβαρή πληροφορία ότι υπήρξε επεισόδιο. Και φραστικό αλλά σε συνδυασμό με την μπλούζα η οποία είναι κατεστραμμένη έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε και συμπλοκή. Αυτή είναι μια πρώτη προσέγγιση. Συμπλοκή δεν θα μπορούσε να υπάρξει παρά μόνο μεταξύ του νεαρού και βεβαίως του ελεγκτού".
Και τόνισε: "Αρχίζει μια παραβατική συμπεριφορά του ελεγκτικού οργάνου, το οποίο δείτε όμως δεν έχει κατά νόμον και θεσμικά το δικαίωμα που έχουν οι αστυνομικές ή οι διωκτικές αρχές. Το μόνο που δικαιούται να πράξει είναι να διαπιστώσει την αποφυγή καταβολής αντιτίμου εισιτηρίου. Από εκεί και πέρα τι όφειλε να πράξει. Να κατεβάσει κάτω τον νεαρό, για να συνεχίσει το τρόλεϊ το δρομολόγιό του, έτσι πιστεύουμε εμείς, να καλέσε την αστυνομία και να λάβει τα στοιχεία και να του βάλει το πρόστιμο. Εάν επρόκειτο περί πλημμελήμματος ως πολίτης ο ελεγκτής είχε το δικαίωμα από την δικονομία να προβεί και σε σύλληψη. Οι συλλήψεις βεβαίως γίνονται με κοσμιότητα, ευγένεια και προσήνεια".
"Εμείς το μοναδικό που μπορούμε να κάνουμε είναι σε κάθε σημείο να συνδράμουμε στην έρευνα αυτή. Παράλληλα με αυτή την ιστορία εμείς έχουμε διατάξει και ΕΔΕ στο εσωτερικό της εταιρείας γιατί το θεωρούμε υποχρέωσή μας και εμείς να ψάξουμε να δούμε τι ακριβώς συνέβη στον τομέα και στο κομμάτι που αφορά στη συμπεριφορά των υπαλλήλων της εταιρείας, να πάρουμε τις απαντήσεις, να επιβάλλουμε ενδεχόμενες κυρώσεις εάν αυτές υπάρχουν. Πρώτον η συζήτηση αυτή γίνεται στη σκιά ενός τραγικού περιστατικού, μιας μεγάλης απώλειαςκαι δεύτερον γίνεται με βάση μια αποσπασματική προβολή. Ο ελεγκτής έχει περάσει από μια εκπαίδευση τριών ημερών, έχει ένα ολόκληρο εγχειρίδιο, του λένε για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται σε καμιά περίπτωση σε καυγά, του λένε ότι θα πρέπει να σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, του λένε ότι θα πρέπει να ειδοποιεί την αστυνομία, του λένε ότι θα πρέπει να δείχνει εν πάση περιπτώσει μια επιείκεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες, σε ηλικιωμένους και να μην τους κατεβάζει από κάτω", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣΥ, κ. Οικονόμου.
Αίσθηση προκάλεσαν και τα αποτέλεσμα της αυτοψίας του πραγματογνώμονα της οικογένειας χθες το μεσημέρι στο τρόλεϋ, παρουσία και του συναδέλφου του πραγματογνώμονα που έχει ορίσει ο εισαγγελέας.
Ο πραγματογνώμονας της οικογένειας θεωρεί απίθανό έως αδύνατο ο νεαρός να πατήσει το κουμπί του κινδύνου και ταυτόχρονα να ανοίξει την πόρτα. Γι' αυτό οι δικηγόροι της οικογένειας ζήτησαν να γίνει δακτυλοσκοπική εξέταση στο κουμπί του κινδύνου για να διαπιστωθεί η ταυτότητα του ατόμου που το πάτησε, εφόσον πατήθηκε.