Τον Σεπτέμβριο έρχονται προς κύρωση στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις του Δημοσίου με ιδιώτες για έρευνες για υδρογονάθρακες, όπως είπε στην εκπομπή Πρωινό MEGA ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.
Τον Σεπτέμβριο έρχονται προς κύρωση στη Βουλή οι πρώτες συμβάσεις του Δημοσίου με ιδιώτες για έρευνες για υδρογονάθρακες, όπως είπε στην εκπομπή Πρωινό MEGA ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης.
"Μέσα στο Σεπτέμβρη θα φέρουμε στη Βουλή για κύρωση τις δυο συμβάσεις τουλάχιστον δυο, ίσως και τρεις, που θα υπογράψουμε για το οικόπεδο του Πατραϊκού και για το οικόπεδο των Ιωαννίνων. Ουσιαστικά έχει και μια ουσιαστική αλλά και συμβολική σημασία, η Βουλή των Ελλήνων θα μάθει, θα διερευνήσει και θα επικυρώσει τις πρώτες συμβάσεις του ελληνικού Δημοσίου με ιδιώτες αναδόχους για το πως θα αξιοποιηθεί ο ορυκτός μας πλούτος. Αυτό έχει και την έννοια του ελέγχου από τον ελληνικό λαό του θέματος πως αξιοποιείται ο ορυκτός πλούτος της χώρας και που θα πάνε τα χρήματα αυτά", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένει στο τέλος του 2013 και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των επιστημονικών δεδομένων που συνέλεξε το πλοίο της νορβηγικής εταιρείας PGS από την θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, ώστε μέσα στο 2014 να "κοπούν" 15 θαλάσσια οικόπεδα και να ξεκινήσει η παραχώρησή τους, μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Παράλληλα, αναμένεται εκδήλωση ενδιαφέροντος για έρευνες στη βόρεια Ελλάδα.
Ερωτώμενος για το πότε θα πιάσει δουλειά και επίσημα ο ανάδοχος ο κ. Μανιάτης τοποθέτησε χρονικά αυή την εξέλιξη στο 2014.
"Αμέσως μετά την υπογραφή, ο ανάδοχος παίρνει εντολή από το Δημόσιο να προχωρήσει τις έρευνες κοκ. Άρα μέσα στο 2014 θα δούμε και οπτικά νομίζω εξελίξεις", τόνισε.
Κάνοντας μια αναφορά στους στόχους του υπουργείου του σημείωσε ότι στοίχημα για τον ίδιο και το επιτελείο του είναι "η ταυτόχρονη τήρηση των αυστηρότερων δυνατών περιβαλλοντικών προδιαγραφών χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην επιχειρηματικότητα τη μεγάλη και κυρίως την μικροεπιχειρηματικότητα που δημιουργεί και πολλές θέσεις εργασίας".
Για το μπλακ άουτ στη Σαντορίνη ο υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο λόγος για τον οποίο συνέβη το ατύχημα και το δεύτερο μπλακ άουτ στο νησί, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι πλέον διασφαλίζεται απολύτως ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι ανάλογο, καθώς πολύ σύντομα η Σαντορίνη θα έχει και ως 90% εφεδρείες παραπάνω από όσες χρειάζεται σε ώρες αιχμής.
Στην κυβέρνηση επενδύουν και στην ενεργειανή θωράκιση των νησιών για αυτό έχει δρομολογηθεί η ηλεκτρική διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα, μέσω υποβρύχιων καλωδίων.
Η αρχή θα γίνει με την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με Αττική και Εύβοια καθώς ο σχετικός διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη.
Μετά τις Κυκλάδες στον σχεδιασμό προβλέπεται η διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου και κυρίως της Κρήτης κάτι που σχετίζεται άμεσα με την έλευση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ, μέσω Κύπρου και Κρήτης και από την Αττική κάτι που θα αποφέρει οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον των καταναλωτών εστιάζεται και στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό. "Αυτή τη στιγμή δεν σχεδιάζουμε καμιά νέα αύξηση", είπε ο υπουργός.