Την πεποίθησή τους ότι βρίσκονται κοντά σε μια σημαντική ανακάλυψη, εκφράζουν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη Σερρών, καθώς βρήκαν έναν μεγάλο αρχαίο τάφο.
Την πεποίθησή τους ότι βρίσκονται κοντά σε μια σημαντική ανακάλυψη, εκφράζουν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη Σερρών, καθώς βρήκαν έναν μεγάλο αρχαίο τάφο.
Ειδικότερα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το Αρχαιολογικό μεγαλοπρεπές εύρημα παραπέμπει σε βασιλικό τάφο. Ο περίβολος μήκους περίπου 500 μέτρων που χρονολογείται στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ. προκαλεί ενδιαφέρον στους αρχαιολόγους όχι μόνο για την άριστη κατασκευή του αλλά και γιατί εικάζεται ότι ανήκει σε βασιλιά της αρχαιότητας.
Επενδυμένος εξωτερικά με άριστης ποιότητας λευκό μάρμαρο Θάσου και ιδιαίτερη αρμονία και συμμετρία, αξιολογείται από τους επιστήμονες ως δέκα φορές μεγαλύτερος από τον τάφο του πατέρα του Αλέξανδρου, Φίλιππου στη Βεργίνα. Ο τάφος έχει πυραμιδωτό σχήμα και στην κορυφή του φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί ένα λιοντάρι, χαρακτηριστικό σύμβολο του Μακεδονικού βασιλείου. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως να πρόκειται για την τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί τα 410 από τα συνολικά 500 μέτρα του περιμετρικού περιβόλου, όπως εκτιμούν οι αρχαιολόγοι οι ανασκαφές θα έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.
Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού, απορρίπτουν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία, μπορεί να πρόκειται για την τελευταία κατοικία του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: "Το εύρημα της Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη".
Πάντως, η ανασκαφική έρευνα συνεχίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς μέχρι στιγμής οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι βρίσκεται στο εσωτερικό του τύμβου.