Σε νέα μέτρα προχωρά το υπουργείο Υγείας προκειμένου η κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων στη χώρα μας να τριπλασιαστεί και να φτάσει στο 60%, το οποίο είναι και η μνημονιακή μας δέσμευση.
Σε νέα μέτρα προχωρά το υπουργείο Υγείας προκειμένου η κατανάλωση γενόσημων φαρμάκων στη χώρα μας να τριπλασιαστεί και να φτάσει στο 60%, το οποίο είναι και η μνημονιακή μας δέσμευση.
Ως εκ τούτου, στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες η συμμετοχή ασφαλισμένων στα 8.000 γενόσημα που κυκλοφορούν στη χώρα μας πέφτει στο 50%, που σημαίνει ότι όσοι είχαν μέχρι σήμερα συμμετοχή 25%, αυτή πλέον θα πέσει στο 12,5% και όσοι είχαν 10% θα έχουν πλέον 5%.
Ενδεικτικά, ένα γενόσημο γαστροπροστασίας με λιανική τιμή 9,18 ευρώ και ασφαλιστική τιμή 9,18 ευρώ, ο ασφαλισμένος πλήρωνε μόνο τη συμμετοχή του που ήταν 25%, ήτοι 2,30 ευρώ, ενώ πλέον με συμμετοχή 12,5% θα δίνει 1,15 ευρώ.
Ωστόσο, όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν το πρωτότυπο φάρμακο και όχι κάποιο αντίγραφό του, τότε θα επιβαρυνθούν με όλο το ποσό πάνω από την ασφαλιστική τιμή του, καθώς με υπουργική απόφαση καταργείται η καταβολή του 50% από τον ΕΟΠΥΥ.
Ειδικότερα, για ένα αντιθρομβωτικό πρωτότυπο φάρμακο που έχει χάσει την πατέντα του με λιανική τιμή 27,33 ευρώ και ασφαλιστική τιμή 21,63 ευρώ, ο ασφαλισμένος μέχρι σήμερα πλήρωνε το 50% της διαφοράς και το άλλο 50% καταβαλλόταν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή 2,85 ευρώ, ενώ τώρα θα πληρώνει όλη τη διαφορά 5,7 ευρώ συν 25% συμμετοχή που ισούται με 5,40 ευρώ, δηλαδή συνολικά 11,10 ευρώ.
Πάντως, το υπουργείο Υγείας αναμένεται τις επόμενες ημέρες να εντατικοποιήσει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλη την αλυσίδα του φαρμάκου, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά πληρούν τα κριτήτια παραγωγής, δηλαδή ότι είναι αποτελεσματικά και ασφαλή. Μάλιστα, τα αποτελέσματα των ελέγχων θα δημοσιοποιούνται.
Ταυτοχρόνως, στο νέο δελτίο τιμών το οποίο θα εφαρμοστεί από 16 Σεπτεμβρίου, μπαίνουν 80 νέα φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, τα οποία θα χορηγούνται με αυστηρά κριτήρια.
Την ίδια ώρα, προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ σήμερα έφτασαν στο ΑΣΕΠ οι λίστες με τους 1.618 εργαζόμενους από τον τομέα της Υγείας που μπαίνουν σε κινητικότητα.