"Εμφύλιος" έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με αφορμή το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν την Άγκελα Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους πολίτες ότι επίκειται "κούρεμα".
"Εμφύλιος" έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με αφορμή το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα μας καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν την Άγκελα Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους πολίτες ότι επίκειται "κούρεμα".
Από την πλευρά της η Καγκελάριος αρνείται κάτι τέτοιο και δεν ανοίγει τα χαρτιά της ούτε για το τρίτο πακέτο βοήθειας καθώς όπως λέει θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για τις μεταρρυθμίσεις. "Λέω ένα ξεκάθαρο όχι. Τυχόν κούρεμα θα προκαλούσε σημαντικές αβεβαιότητες στους επενδυτές παγκοσμίως. Δεν πρόκειται να εξασθενήσω το κίνητρο που έχει η Ελλάδα για να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με το να αναφερθώ από τώρα στα αποτελέσματα ενός προγράμματος που ισχύει για ακόμη ένα χρόνο" δήλωσε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ.
Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN πως δεν θα υπάρξει παρόμοια λύση όπως στην Ελλάδα. Ωστόσο οι προηγούμενες δηλώσεις του περί τρίτου πακέτου βοήθειας, προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος δήλωσε: "Αν και είναι σωστό πριν από τις εκλογές να μην αποκλείεται περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, είναι επίσης σωστό και να μην παρουσιάζεται ένα νέο πακέτο βοήθειας πριν πραγματοποιηθούν όλα τα μεταρρυθμιστικά βήματα. Μέχρι τότε, μας συμβουλεύω να μην μειώσουμε την πίεση για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων".
Οι σοσιαλδημοκράτες συνεχίζουν να κατηγορούν την κυβέρνηση Μέρκελ, ότι δεν λέει αλήθεια στους Γερμανούς φορολογούμενους και αποκρύπτει το γεγονός ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης. Μάλιστα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πεερ Στάινμπρουκ δήλωσε ότι θα ζητήσει απαντήσεις από την Άγκελα Μέρκελ για το θέμα κατά την τηλεμαχία της Κυριακής, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα προϋπολογισμού υποστηρίζει ότι το χρηματοδοτικό κενό της χώρας μέχρι το 2015 θα είναι μεγαλύτερο από τα 10 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι το 2020, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα φθάσουν τα 77 δισ. ευρώ λόγω των χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και των μειωμένων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Πάντως, ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Ούλριχ Γκρίλο, ζητεί να μεταβιβαστούν ελληνικές κρατικές εταιρείες στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ώστε, σε περίπτωση που η χώρα δεν αποπληρώσει τα χρέη της, οι πιστωτές να είναι διασφαλισμένοι και δήλωσε: "Στην Ελλάδα υπάρχει κρατική περιουσία αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για παράδειγμα επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλα ακίνητα. Όταν μια επιχείρηση κηρύσσει πτώχευση, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστωτές παραιτούνται από τις αξιώσεις τους, τουλάχιστον έως ότου ο διαχειριστής της πτώχευσης εξετάσει τα περιουσιακά στοιχεία της και αποφανθεί σχετικώς".