Τις προϋποθέσεις για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, σε μία περίοδο που τα κεφάλαια κίνησης είναι και ακριβά και πολύ περιορισμένα, δημιουργεί σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων δανεισμού.
Τις προϋποθέσεις για βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, σε μία περίοδο που τα κεφάλαια κίνησης είναι και ακριβά και πολύ περιορισμένα, δημιουργεί σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων δανεισμού.
Όπως ανακοινώθηκε χθες, μειώνονται τα επιτόκια για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ κατά μία ποσοστιαία μονάδα μειώνονται και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών για όλες τις θυγατρικές του ομίλου Πειραιώς στην Ελλάδα.
Ανάλογες κινήσεις αναμένονται στο προσεχές διάστημα και από τις υπόλοιπες τράπεζες, με τραπεζικούς παράγοντες να εκτιμούν ότι έως το τέλος του έτους τα επιτόκια δανεισμού θα έχουν υποχωρήσει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και τα επιτόκια των καταθέσεων δεν θα ξεπερνούν το 2,5%.
"Στόχος είναι να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην αύξηση της απασχόλησης και στη δημιουργία συνθηκών αναζωογόνησης της αγοράς" δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς Χριστόδουλος Αντωνιάδης.
"Η εκτίμησή μας είναι ότι θα γενικευθούν ως τάση οι μειώσεις των επιτοκίων των δανείων, θα έλεγα ως απαοτέλεσμα της γενικότερης αποκλιμάκωσης των καταθετικών επιτοκίων. Η Τράπεζα Πειριαιώς προχώρησε πρώτη σε αυτή τη σημαντική μείωση των επιτοκίων των δανείων ύστερα από 4 χρόνια που διαρκεί η κρίση και πιστεύουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες" πρόσθεσε ο κ. Αντωνιάδης.
Η αγορά εκτιμά ότι σε δεύτερη φάση αναμένεται πτώση των επιτοκίων και στα καταναλωτικά δάνεια, που σήμερα διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στο 10% και στα spread των στεγαστικών δανείων, κυρίως σε όσα είναι υψηλότερα από το 3%.
Σήμερα τα επιτόκια που πληρώνουν οι επιχειρήσεις φθάνουν:
Το 4% έως 7% αν πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις με ποσά δανεισμού από 3 έως 150 εκατ. ευρώ
Το 5,5% έως 8% για μεσαίες επιχειρήσεις με ποσά δανεισμού από 300.000 έως 30 εκατ. ευρώ και
Το 9% με 10% για μικρές επιχειρήσεις που δανείζονται ποσά έως 50.000 ευρώ.
Στις πιστωτικές κάρτες τα ονομαστικά επιτόκια κυμαίνονται από 17% έως 19%, ενώ στις προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο διαμορφώνεται από 3% έως 3,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Ιούλιο τα μέσα επιτόκια:
Των προθεσμιακών καταθέσεων μειώθηκαν κατά 41 μονάδες βάσης, στο 3,48%
Των επιχειρηματικών δανείων μόλις κατά 1 μονάδα βάσης στο 7,42%
Των επαγγελματικών δανείων κατά 7 μ.β. στο 9,53%.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, αύξηση παρουσιάζουν τα μέσα επιτόκια:
Των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια, που περιλαμβάνουν τις πιστωτικές κάρτες, τα ανοικτά δάνεια, τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς, κατά 1 μ.β. στο 14,64%
Των καταναλωτικών δανείων με καθορισμένη διάρκεια κατά 87 μ.β. στο 7,50%
Των στεγαστικών δανείων κατά 5 μ.β. στο 2,85%.
Αύξηση παρουσιάζει και το περιθώριο με το οποίο προσαυξάνονται τα βασικά επιτόκια των τραπεζών κατά 15 μ.β. στο 3,29%.