Σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, και συνεπώς της μη απόδοσης του αναλογούντος φόρου από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, και συνεπώς της μη απόδοσης του αναλογούντος φόρου από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, το 25% των υπόχρεων συνεχίζει σταθερά να μην συμμορφώνεται, ακόμα και μετά από τις οχλήσεις του ΚΕΠΥΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει ως μέτρο συμμόρφωσης να μπλοκάρει τις συναλλαγές για όσους δεν κάνουνν δήλωση ΦΠΑ. Πώς θα γίνεται αυτό; Οι επίμαχοι ΑΦΜ θα αναρτώνται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΚΕΠΥΟ και θα προβλέπεται ποινή για όσους συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τις σχετικές επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα.
Η ποινή θα είναι ότι δεν θα αναγνωρίζεται από την εφορία το επίμαχο τιμολόγιο, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον υπολογισμό των φόρων.
Ως μέτρο διευκόλυνσης των υπόχρεων ΦΠΑ προωθείται, πάντως, νομοθετική διάταξη για διεύρυνση του πεδίου των συμψηφισμών σε όλο το Δημόσιο.
Παράλληλα, συνεχίζονται σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι προληπτικοί έλεγχοι στο πεδίο του ΦΠΑ με έμφαση στην έκδοση αποδείξεων. Σύμφωνα, μάλιστα, με ελέγχους που έκανε η Οικονομική Αστυνομία, μέσα σε μόλις ένα 3ήμερο σε Ρόδο, Κω και Σύμη, η παραβατικότητα ξεπέρασε το 40%, με πιο κραυγαλέα περίπτωση ενός σνακ- μπαρ που είχε εκδώσει 614 αποδείξεις με λανθασμένο ΦΠΑ!
Πέρα από τον ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών βάζει στο στόχαστρο περίπου 25.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν πλήρωσαν ΦΑΠ για το 2010 και η εντολή που δόθηκε είναι να εφαρμοστούν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή κατασχέσεις, κατ' αρχήν για όσους έχουν οφειλές άνω των 100.000 ευρώ.
Παράλληλα, "τρέχουν" και οι διασταυρώσεις για αδήλωτα εισοδήματα από ενοίκια και ήδη έχουν γίνει κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.
Αναζητώντας, εν τω μεταξύ, δίοδο διαφυγής από τη "βροχή" των φόρων, όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι καταφεύγουν στο νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, το οποίο ωστόσο κρύβει παγίδες.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο όσοι αποδεικνύουν οικονομική αδυναμία, με δήλωση όλων των περιουσιακών τους στοιχείων, μόνο εφόσον έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ τη τελευταία 5ετία και μόνο εφόσον έχουν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει όλες τις προηγούμενες οφειλές τους. Το επιτόκιο της ρύθμισης είναι 8,5% σε ετήσια βάση και η καταβολή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνεται σε 3 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης.