Αλλαγές στο σύστημα εκλογής των δημάρχων, προανήγγειλε ο Γιάννης Μιχελάκης, παρά τις πολιτικές αντιδράσεις, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Συγκεκριμένα προτείνει να υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική.
Αλλαγές στο σύστημα εκλογής των δημάρχων, προανήγγειλε ο Γιάννης Μιχελάκης, παρά τις πολιτικές αντιδράσεις, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.
Συγκεκριμένα προτείνει να υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα για τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική. Δήμαρχος θα αναδεικνύεται όποιος συγκεντρώσει ποσοστό 42%, διαφορετικά οι δυο πρώτοι σε σταυρούς υποψήφιοι θα αναμετρώνται σε δεύτερο γύρο. Στόχος είναι οι αλλαγές να εφαρμοστούν στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
"Κάποια στιγμή θα πρέπει να σπάσουν οι κομματικές γραμμές από την τοπική κοινωνία. Δεν μπορούν τα κόμματα να παρεμβαίνουν παντού. Δεν είναι ικανοί οι δημότες να κρίνουν ποιοι από τους συμπολίτες τους είναι αυτοί οι οποίοι θα μπορούν να διαχειριστούν τα κοινά; Είναι ανάγκη να μοιράζουμε την κοινωνία σε χρίσματα;" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχελάκης.
Το νέο εκλογικό σύστημα, συζητείται ήδη τόσο με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο όσο και με τους παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.
Όμως σε παρέμβασή του ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε πως δεν υπάρχει ενημέρωση για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. "Δεν έχει γίνει καμία συζήτηση αυτή τη στιγμή, ούτε μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Σαμαρά. Θεωρούμε ότι για να βγει κάτι προς τα έξω θα έχει γίνει μια προσυνεννόηση και κυρίως να έχουν συζητηθεί με τα αρμόδια όργανα που είναι η ΚΕΔΚΕ. Άρα για μας, ούτε ο κ. Γρηγοράκος μας έχει ενημερώσει ότι έχουν γίνει αυτές οι συζητήσεις ούτε κάποιος άλλος" είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αντίθετος με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας πως τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ φοβούνται το αποτέλεσμα της κάλπης. "Εμείς έτσι κι αλλιώς είμαστε αντίθετοι σε σχέση με αυτό το εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν προβλέπεται, μ' αυτό το οποίο ισχύει τώρα και είναι δημαρχοκεντρικό και στην ουσία επιβάλλεται αυτό και από τον ίδιο τον Καλλικράτη. Και η σκέψη μας είναι οτι η κυβέρνηση ψάχνει να βρει μέσω εκλογικών νόμων και εκλογικών διαδικασιών εκείνη την επιχειρηματολογία που θα της επιτρέψει να μην πιει πολιτικά το πικρό ποτήριον της ήττας" τόνισε στην ίδια εκπομπή ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος, Δημ. Βίτσας.
"Ο κ. Σαμαράς σχεδιάζει να επαναφέρει το εκλογικό όριο του 42% καθώς γνωρίζει ότι ακόμη και με όλους τους μνημονιακούς συνεργάτες του δεν μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία σε καμία τοπική κοινωνία!", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κ. Χρυσοβελώνη, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή αναφέρει ότι "η συγκυβέρνηση του μνημονίου αλλάζει τον εκλογικό νόμο για να περιορίσει την ραγδαία άνοδο της Χρυσής Αυγής. Γνωρίζουν ότι πολύ σύντομα οι Εθνικιστές θα διοικούν τους μεγάλους δήμους της χώρας".
"Τα κυβερνητικά σχέδια για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις τοπικές εκλογές έχουν στόχο να θολώσουν τον βαθιά πολιτικό χαρακτήρα κι αυτής της εκλογικής μάχης" σημειώνει το ΚΚΕ.
"Ναι" στην κομματική αποδέσμευση
Υπέρ της κομματικής αποδέσμευσης στις περιφερειακές εκλογές τάχθηκε ο Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις για το θέμα εκλογής των δημοτικών συμβούλων.
"Θα πρέπει να απεμπλακούμε από τους κομματικούς υποψήφιους και από το κομματικό κριτήριο στην ψήφο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά δεν μπορεί να εκλέγεται ένα δημοτικό συμβούλιο με απλή αναλογική, δηλαδή με ένα κατακερματισμό των δυνάμεων, όπου δεν θα υπάρχει η ασταθής πλειοψηφία ούτως ώστε να μπορεί η δημοτική αρχή ή ο δήμαρχος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του" είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων.