Το κλίμα "ψυχρού πολέμου" και η σκληρή διπλωματική σύγκρουση στη σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη, παράλληλα με την ενίσχυση των δυνάμεων στη Μεσόγειο, επικυρώνουν το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Το κλίμα "ψυχρού πολέμου" και η σκληρή διπλωματική σύγκρουση στη σύνοδο των G20 στην Αγία Πετρούπολη, παράλληλα με την ενίσχυση των δυνάμεων στη Μεσόγειο, επικυρώνουν το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.
Όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μπεν Ρόουντς, που συνοδεύει τον Ομπάμα στην Αγία Πετρούπολη, ο Αμερικανός πρόεδρος "εξέφρασε για μια ακόμα φορά την απόλυτη πεποίθησή του ότι η κυβέρνηση Άσαντ εξαπέλυσε την επίθεση με χημικά όπλα που σκότωσε 1.429 ανθρώπους".
Σύμφωνα με τον Ρόουντς, ο Ομπάμα είπε στους ηγέτες της G20 ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι διεθνείς κανόνες κατά της χρήσης των χημικών όπλων και υπογράμμισε το "κλίμα παράλυσης" στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν έχει "τίποτα να συνεισφέρει" στην πολιτική συζήτηση στις ΗΠΑ, ενώ τόνισε: "Οι Ρώσοι έχουν υποστηρίξει τον 'Ασαντ όποια κι αν είναι τα γεγονότα, ό,τι κι αν κάνει το καθεστώς. Δεν περιμένουμε συνεργασία με τους Ρώσους στο θέμα των χημικών όπλων".
Στο χθεσινό δείπνο των ηγετών, ο Μπαράκ Ομπάμα κατέφθασε μόνος του, με μισή ώρα καθυστέρηση, η οποία αποδίδεται στη συνάντηση -εκτός προγράμματος- που είχε με την ομόλογό του της Βραζιλίας. Σημειώνεται ότι η Ντίλμα Ρούσεφ απειλεί να ακυρώσει την επίσκεψή της στις ΗΠΑ λόγω της υπόθεσης Σνόουντεν, ενώ συντάσσεται στο "στρατόπεδο" της Ρωσίας στο θέμα της Συρίας.
Ενδεικτικό του κλίματος διχασμού που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα για την κρίση στη Συρία ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα στο Twitter και αναφέρει ότι στο δείπνο "επιβεβαιώθηκε η διαίρεση της ομάδας των G20 για τη Συρία". "Η ατμόσφαιρα ήταν σοβαρή, όχι τεταμένη", δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.
Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπέκλεψαν ένα μήνυμα που έστειλε Ιρανός αξιωματούχος σε οργανώσεις στο Ιράκ, ζητώντας τους να επιτεθούν σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων στη Βαγδάτη σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ομπάμα επιτεθεί στη Συρία. Όπως γράφει η "Wall Street Journal", η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη ήταν ένας πιθανός στόχος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μήνυμα έστειλε ο επικεφαλής της Δύναμης Αλ Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης σε σιιτικές οργανώσεις στο Ιράκ, τις οποίες υποστηρίζει η Τεχεράνη. Το State Department και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Από τη ρωσική πλευρά, χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του εκπρόσωπου του Πούτιν, Σεργκέι Ιβανοφ, σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα γίνει εάν οι Αμερικανοί επιτεθούν στη Συρία. Ο Ιβάνοφ είπε πως "βαδίζουμε σε ένα λεπτό στρώμα πάγου" και πως εάν το Κογκρέσο ψηφίσει υπέρ της χρήσης βίας στην περίπτωση της Συρίας, αυτό θα είναι μια "παράνομη απόφαση".
Την ίδια ώρα, η Ρωσία ενισχύει τις δυναμεις της στη Μεσόγειο με τρία πολεμικά πλοία από τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, που πέρασαν ήδη τον Βόσπορο, αλλά και με πολεμικά πλοία από τον Ατλαντικό, ενώ στην Ουάσιγκτον γίνεται λόγος για αναθεώρηση του αρχικού σχεδίου βομβαρδισμού της Συρίας με πυραύλους Κρουζ από πλοία και τώρα δίνεται μεγάλο βάρος και στην αμερικανική αεροπορία.
Στο εσωτερικό των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονες αντιδράσεις, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ των δικτύων CNN και ABC, πάνω από τους μισούς Αμερικανούς βουλευτές είναι αναποφάσιστοι, ενώ εκείνοι που υποστηρίζουν ανοιχτά το σχέδιο για επίθεση είναι μερικές δεκάδες σε σύνολο 450.
Στη Συρία συνεχίζονται οι μάχες. Ο συριακός στρατός ενίσχυσε με τανκς την άμυνα της πόλης Μααλούλα που έχει κυρίως χριστιανικό πληθυσμό και δέχθηκε επίθεση από μαχητές οργάνωσης που εμπνέεται από την Αλ Κάιντα. Μετά από βομβαρδισμό, οι αντάρτες υποχώρησαν, αλλά οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού.