Αισιόδοξος ότι στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα βρεθεί με πρωτογενές πλεόνασμα και με την οικονομία "να ανεβάζει στροφές", δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι με την επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και πως θα υπάρξει δυνατότητα να αρχίσουν σταδιακά να αποκαθίστανται οι αδικίες.
Αισιόδοξος ότι στο τέλος του χρόνου η Ελλάδα θα βρεθεί με πρωτογενές πλεόνασμα και με την οικονομία "να ανεβάζει στροφές", δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, σημειώνοντας ότι με την επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα και πως θα υπάρξει δυνατότητα να αρχίσουν σταδιακά να αποκαθίστανται οι αδικίες.
Ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά ως την πιο δύσκολη και κρίσιμη, που όμως αποδείχθηκε -όπως είπε- η πιο επιτυχημένη και ανέφερε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνδυασμό με το ότι το χρέος τίθεται υπό έλεγχο σημαίνει ότι "βγαίνουμε από τη μνημονιακή εποχή".
"Σε λίγο θα μπορούμε να πούμε, τέλος και η εποχή των μνημονίων. Όπου άλλοι καθόριζαν την πολιτική μας, γιατί οι ίδιοι δεν μπορούσαμε να περάσουμε ούτε μήνα χωρίς να μας δανείσουν. Στο εξής η Ελλάδα θα στέκεται με αξιοπρέπεια στα πόδια της, θα ορίζει την τύχη της και θα αποδεικνύει κάθε μέρα την αξιοπιστία της, αλλά και την ευθύνη που έχει απέναντι στο λαό της" δήλωσε.
"Πιάνουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, πάμε καλύτερα από το στόχο, δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα απ' ό,τι συμφωνήθηκε ήδη. Άλλωστε μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει πια η οικονομία μας" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε πως "η Ελλάδα δεν χρειάζεται πλεόν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά επειγόντως ανάκαμψη και ανάπτυξη".
Όπως είπε o Aντώνης Σαμαράς, το 70% από το πρωτογενές πλεόνασμα θα πάει σε ελάφρυνση αδικιών. "Θα το κάνουμε από τις αρχές του 2014" τόνισε και χαρακτήρισε ως ύψιστη προτεραιότητα να δοθεί "ανακούφιση σε χαμηλοσυνταξιούχους", ως επόμενη προτεραιότητα ανέφερε τους ένστολους", ενώ έκανε ειδική αναφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Τόνισε, πάντως, πως οι όποιες κινήσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. "Εξαιτίας αυτής της επιτυχίας ελπίζουμε να δώσουμε αυτή την πρώτη ανακούφιση, πάντα κατά τα συμφωνημένα. Θα δούμε πόσο και θα δούμε σε ποιους" είπε.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως αντιστρέφεται η τάση της οικονομίας. Ήδη -είπε- η ύφεση εφέτος θα είναι μικρότερη από τους υπολογισμούς, έχει καταγραφεί επιβράδυνση ανεργίας, ο τουρισμός σημειώνει άνοδο-ρεκόρ, ενώ υπογράμμισε πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια εμπορικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια.
Με το βλέμμα προς τους εταίρους, σε μια έμμεση αναφορά στην απόφαση του Eurogroup για το χρέος, ο ίδιος δήλωσε: "Η Ελλάδα τηρεί πλέον τα συμφωνηθέντα και πιάνει τους στόχους της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και οι δανειστές".
Σε άλλο σημείο είπε πως "η συζήτηση περί βιωσιμότητας του χρέους γίνεται μεταξύ δανειστών και αφορά το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο εφόσον εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε αναλάβει". Ζήτησε, όμως, "αυτή η συζήτηση να τελειώσει το ταχύτερο γατί αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για επενδύσεις".
Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις. "Οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν δυσβάστακτους φόρους" είπε και πρόσθεσε: "Γνωρίζουμε ότι η επιβάρυνση είναι δυσβάστακτη. Όμως είναι μόνο για φέτος. Να τελειώνουμε! Από την επόμενη χρονιά, θα πληρώνουν όλοι πολύ πιο λογικά ποσά. Κι όσο πηγαίνουν καλά τα έσοδα και πιάνουμε τους στόχους, τόσο θα μειώνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις".
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι σήμερα η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και η οικονομία της μετά από 6 χρόνια ύφεσης ξαναγίνεται ανταγωνιστική και μαζί γυρίζει σελίδα και η ΔΕΘ και γίνεται το πρόσωπο αυτού του αναπτυξιακού δρόμου. "Η μάχη για την εξωστρέφεια αρχίζει από εδώ και πρέπει από εδώ να κερδηθεί" τόνισε.
"Αφήνουμε πίσω το χθες οριστικά" ανέφερε ο κ. Σαμαράς και επισήμανε πως πλέον "όλoι oι διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν ότι το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας".
Παράλληλα, σημείωσε πως "σήμερα η Ελλάδα είναι μια μοναδική νησίδα σταθερότητας μέσα σε μια ασταθή περιοχή" και πως "μπορεί με άλλες χώρες όπως Κύπρος και Ισραήλ να αποτελέσουν έναν άξονα σταθερότητας και σταθεροποίησης". "Θα μπορούσαμε να το πούμε αυτό αν είχαμε γίνει ένα κράτος παρίας, μια χώρα απομονωμένη;" ρώτησε.
"Αποτρέψαμε την έξοδο Ελλάδας από Ευρωζώνη και σήμερα είναι υπολογίσιμη δύναμη και στο μέλλον θα γίνει ακόμη πιο υπολογίσιμη" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς και ανέλυσε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λέγοντας ότι θα αρχίσει να επιστρέφει η ρευστότητα, μίλησε για την επιστροφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και για την εφαρμογή σαρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μεταξύ άλλων, είπε πως σπάνε καρτέλ, ανοίγουν κλειστά επαγγέλματα, η χώρα γίνεται ελκυστική μέ τον νέο επενδυτικό νόμο, αναφέρθηκε στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, είπε ότι μπαινει τάξη στα δημόσια νοσοκομεία και στο σύστημα προμηθειών στο Δημόσιο, μίλησε και για τον εντοπισμό και κατάργηση των μαϊμού-συντάξεων.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην αναγγελία του έργου για τον αγωγό ΤAP, κάνοντας λόγο για έναν "καλό οιωνό ανάκαμψης" και για "ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα".
Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των φυσικών πόρων και είπε πως "ξέρουμε πια ότι υπάρχουν και μπορούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο και τον πλούτο της χώρας μας". Πρόσθεσε, όμως, πως "για να αξιοποιήσουμε όλο τον ενεργειακό πλούτο, πρέπει να μείνουμε ενωμένοι στο εσωτερικό, να ενισχύσουμε τα στηρίγματα και τις συμμαχίες στο εξωτερικό και να κάνουμε βήματα προσεκτικά".
Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Σαμαράς θέλησε να στείλει και ένα σαφές μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, σταθερότητας της κυβέρνησης. Έκανε ειδική αναφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αίγυπτο, από το οποίο ανέφερε πως υπηρξαν "θετικές εξελίξεις, ιδιαίτερα για την ΑΟΖ", ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε:
"Τη Νέα Ελλάδα χτίζουμε από σήμερα. Τη χτίζουμε όλοι μαζί. Δύο κόμματα που κυβερνάμε σήμερα και πολλοί άλλοι που στηρίζουν την προσπάθειά μας, ό,τι κι αν ψήφισαν στο παρελθόν. Γιατί ό,τι καλό έγινε σε αυτό τον τόπο, το έκαναν οι Έλληνες ενωμένοι, όχι παλεύοντας ο ένας εναντίον του άλλου".
Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή χωρίς όμως να κατονομάσει. "Εγώ πολεμώ φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια. Οι φωνές της μιζέριας δεν προβλέπουν τα χειρότερα, επιθυμούν τα χειρότερα" είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: "Τους απαντώ, έχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα".
"Μακάρι να είχαμε απέναντί μας μιαν αντιπολίτευση που να στήριζε την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση" επισήμανε ακόμη και είπε πως "και τα δύο άκρα επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας τη στιγμή που οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, μένουν γατζωμένα στο χθες, διχάζουν τον ελληνικό λαό, κάνουν ό,τι μπορούν για να απομονώσουν τη χώρα και περιφρονούν τη δημοκρατία και το νόμο" στέλνοντας το μήνυμα: "Δεν θα τους περάσει".
Τέλος, δεν παρέλειψε να απευθυνθεί στο παραδοσιακό δεξιό ακροατήριο, με τρεις ουσιαστικά αναφορές. Μίλησε για την ιστορική ταυτότητα της ελληνικής Μακεδονίας για την οποία είπε πως "δεν τη διαπραγματευόμαστε", δήλωσε ότι μπαίνει τάξη στη δημόσια ασφάλεια και μίλησε για τη λαθρομετανάστευση λέγοντας πως υπήρξαν για πρώτη φορά μαζικοί επαναπατρισμοί και αντιστροφή τάσης, ενώ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στη συζήτηση περί θρησκευτικών.
"Τέλος η εποχή που κάποιοι προσπαθούσαν να απαλλαγούν από την εθνική μας παράδοση κι από την πολιτιστική μας ταυτότητα, για να γίνουν τάχα 'ψευτο-Ευρωπαίοι'. Άλλους τους ενοχλούσε η σχολική ιστορία μας και προσπαθούσαν να την ξαναγράψουν με απίστευτες στρεβλώσεις. Άλλους του ενοχλεί η θρησκευτική παράδοση της Ορθοδοξίας" ανέφερε και στο σημείο αυτό, μάλιστα, απευθύνθηκε στον μητροπολίτη Άνθιμο και είπε: "Παναγιώτατε, τέλος όλα αυτά!".