Με Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο επικεφαλής του State Department Τζον Κέρι. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ζήτησαν η Ουασιγκτον να αναβάλει την επίθεση στη Συρία μέχρι να υπάρξει το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που έκαναν έρευνα στη Δαμασκό για τα χημικά.
Με Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα, σε μια άτυπη σύνοδο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο επικεφαλής του State Department Τζον Κέρι.
Κύριο θέμα της συζήτησης στη Λιθουανία ήταν η πιθανότητα μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία και πολλοί Ευρωπαίοι υπουργοί ζήτησαν η Ουασιγκτον να αναβάλει την επίθεση μέχρι να υπάρξει το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ που έκαναν έρευνα για τα χημικά. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός δεν ανέλαβε καμία δέσμευση προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να περιμένουν την έκθεση.
Σε δηλώσεις της μετά τη σύνοδο, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον τόνισε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι υπάρχουν "ισχυρές ενδείξεις" ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά όπλα και τάχθηκαν υπέρ μιας "σαφούς και ισχυρής απάντησης".
Παράλληλα, όμως, ανακοινώθηκε ότι οι υπουργοί χαιρέτισαν τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ πριν από οιεσδήποτε επιθέσεις.
Ο Τζον Κέρι χαιρέτισε την ανακοίνωση της ΕΕ, λέγοντας: "Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο αναφορικά με τη Συρία, μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών". Δεν έκανε καμία αναφορά, όμως, στις συστάσεις περί αναμονής για την έκθεση του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε από το Βίλνιους ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλε, το Βερολίνο αποφάσισε σήμερα να υπογράψει την ανακοίνωση της G20 που ζητεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση μετά τη χρήση από το συριακό καθεστώς χημικών όπλων.
Σημειώνεται πως την ανακοίνωση έχουν υπογράψει ήδη 11 χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και οι Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, με τη Γερμανία να τηρεί χθες στάση αναμονής αναμένοντας ενδεχομένως τη διαμόρφωση μιας συνολικής ευρωπαϊκής στάσης.
"Αφού είδαμε την εξαιρετική και πολύ σοφή στάση της ΕΕ, η καγκελάριος κι εγώ αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τώρα την ανακοίνωση της G20", τόνισε ο Γκίντο Βεστερβέλε στο περιθώριο της συνόδου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Λιθουανία.
Την απόφαση της Γερμανίας χαιρέτισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος δήλωσε ότι "είναι θετικό το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη".
Ο Τζον Κέρι μεταβαίνει απόψε στο Παρίσι, όπου αναμένεται να έχει επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και με Σύρους αντικαθεστωτικούς, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί και στο Λονδίνο.
Την ίδια ώρα, αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών για τα πολεμικά σχέδια της Ουάσιγκτον. Ομπάμα και Πούτιν δήλωσαν ότι συζήτησαν το θέμα στην Αγία Πετρούπολη και επιμένουν ο καθένας στις θέσεις του.
Σε ό,τι αφορά την εικόνα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, Αμερικανοί αναλυτές διαπιστώνουν ότι στο Κογκρεσο οι περισσότεροι βουλευτές διαφωνούν με τα σχέδια του Ομπάμα ή δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Από την Αγία Πετρούπολη, άλλωστε, ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολο να πείσει το Κογκρέσο και τον αμερικανικό λαό για την ανάγκη μιας επίθεσης στη Συρία. Επιμένει, πάντως, ότι εχει την εξουσία να επιτεθεί ακόμη κι αν το Κογκρεσο διαφωνεί και ετοιμάζεται να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό την προσεχή Τρίτη.
Παράλληλα, οι Αμερικανοί επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι Ρωσία και Κίνα με την άρνησή τους να συναινέσουν σε μια επίθεση στη Συρία έχουν οδηγήσει σε παράλυση το Συμβούλιο Ασφαλειας.
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε χθες από την Αγία Πετρούπολη ότι η υπόθεση με τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό είναι προβοκάτσια των ανταρτών και εκείνων που τους υποστηρίζουν, ενώ έκανε λόγο για ενα πιθανό σενάριο πολιτικής λύσης και για επικοινωνία στο άμεσο μέλλον μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Παράλληλα, δήλωσε πως θα συνεχίσει τη βοήθεια προς το καθεστως της Δαμασκού. Συνολικά, 11 ρωσικά πολεμικά πλοία βρίσκονται ή κατευθύνονται προς την Ανατολική Μεσόγειο και τις ακτές της Συρίας.
Μεγάλος είναι ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα μιας επίθεσης και την ενίσχυση των πιο ακραίων στοιχείων στους κόλπους των ανταρτών που μάχονται το καθεστώς Άσαντ. Η εφημερίδα "Washington Post" ανέβασε στην ιστοσελίδα της την κοινή ανακοίνωση 8 οργανώσεων τζιχαντιστών που πολεμούν στη Συρία, με την οποία καταγγέλλουν ότι μια επέμβαση της Δυσης θα αποτελούσε επίθεση των απίστων κατά του Ισλάμ. Δέηση υπέρ της ειρήνης αναμένεται να κάνει απόψε στο Βατικανό ο Παπας Φραγκίσκος.