Σε αναλυτική ηλεκτρονική καταγραφή της μισθωτής εργασίας, αλλά και των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα προχωρά το υπ. Εργασίας, μέσω του συστήματος "Εργάνη". Η σχετική διαδικασία ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα 16/9, με βασικό στόχο την πλήρη απεικόνιση της μισθωτής ιδιωτικής οικονομίας και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας.
Σε αναλυτική ηλεκτρονική καταγραφή της μισθωτής εργασίας, αλλά και των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα προχωρά το υπουργείο Εργασίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γιάννης Βρούτσης.
Η σχετική διαδικασία, που γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα και θα υλοποιηθεί μέσω του συστήματος "Εργάνη", θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου.
Η καταγραφή αφορά όλους τους μισθωτούς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και όσους εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε υπουργεία, ΝΠΔΔ και δήμους.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το υπουργείο θα έχει πλέον στα χέρια του μια 'ακτινογραφία' της ελληνικής αγοράς της μισθωτής εργασίας και θα είναι σε θέση να γνωρίζει στοιχεία όπως πόσοι και ποιοι εργάζονται, με ποιους μισθούς, με τι είδους συμβάσεις και σε τι είδους επιχειρήσεις, σε ποιον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και σε ποια περιοχή της χώρας, καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούν στην ηλικία και την εκπαίδευση των μισθωτών.
Βασικός στόχος του υπουργείου Εργασίας, πέραν της δυνατότητας για μια πλήρη στατιστική απεικόνιση της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα, είναι η καταπολέμηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας.
"Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια 'πυξίδα' που θα μας επιτρέπει, πλέον, να ασκούμε στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, με βάση τα πραγματικά και αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς εργασίας και όχι 'στα τυφλά' με απλές εκτιμήσεις" δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο, θα υπάρξουν "άμεσα και απτά οφέλη" ως προς την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας. "Κάθε επιθεωρητής εργασίας που επισκέπτεται μια επιχείρηση θα έχει πλέον μαζί του το αναλυτικό προφίλ της επιχείρησης με το σύνολο του καταγεγραμμένου προσωπικού της. Συνεπώς, ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας θα γίνεται άμεσα, επιτόπια και στοχευμένα" αναφέρει το υπουργείο.
Προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, το υπουργείο σχεδιάζει ήδη σαρωτικούς ελέγχους και την ερχόμενη πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με στελέχη του ΣΔΟΕ.