Ως αποδέκτη των μιζών από τα εξοπλιστικά, αλλά και ως οργανωτή του σχεδίου ξεπλύματος των παράνομων πληρωμών, έδειξε σήμερα τον Άκη Τσοχατζόπουλο η εισαγγελέας. Εξίσου αυστηρή ηταν με την Βίκυ Σταματη και την κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου Αρετή.
Ως αποδέκτη των μιζών από τα εξοπλιστικά, αλλά και ως οργανωτή του σχεδίου ξεπλύματος των παράνομων πληρωμών, έδειξε σήμερα τον Άκη Τσοχατζόπουλο η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που ήταν καταπέλτης στην αγόρευσή της.
Πατώντας πάνω στο ήδη βαρύ κατηγορητήριο, η εισαγγελική λειτουργός Γεωργία Αδειλίνη ξετύλιξε το κουβάρι του αποδεικτικού υλικού και δεν αφησε κανένα περιθώριο αμφιβολιών για το πώς ο πρώην υπουργός Άμυνας δωροδοκήθηκε και πώς έστησε μετά μια ολόκληρη επιχείρηση για να νομιμοποιήσει τα μαύρα χρήματα.
Όπως είπε, ο πρώην υπουργός "δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά" και "στη συνέχεια συνέλαβε το σχέδιο ξεπλύματος". Δήλωσε χαρακτηριστικά:
"Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος διετέλεσε υπουργός από τον Σεπτέμβριο του 1996 μέχρι τον Οκτώβριο του 2001 δωροδοκήθηκε εξακολουθητικά. Στη συνέχεια συνέλαβε το σχέδιο ξεπλύματος, ως μηχανικός που ήταν, μπαίνοντας στο χώρο του real estate που τότε προσφερόταν. Ήδη, από το 1997 είχε ζητήσει από τον εξάδελφό του να του ανοίξει έναν λογαριασμό στο εξωτερικό για να λαμβάνει τις παράνομες πληρωμές".
Η εισαγγελέας της έδρας περιέγραψε ένα θολό και ομιχλώδες νομικό τοπίο στον τομέα των εξοπλιστικών τη δεκαετία του '90, όπου δεν υπήρχε κανένας έλεγχος και βασίλευε η διαφθορα, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Τσοχατζόποουλος έδρασε μέσα σ' ένα τέτοιο τοπίο, με τους μεσάζοντες να… μπαινοβγαίνουν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η εισαγγελέας δήλωσε:
"Δεν έψαξε και πολύ να βρει τους εκπροσώπους των εταιριών. Ήταν δίπλα του. Ο Αλ Ζαγιάν Φουάντ και ο Καμπούρογλου οργάνωσαν την επιχείρηση δωροδοκίας από την ρωσική ΑΝΤΕΥ προς τον κατηγορούμενο μέσω των αντισταθμιστικών οφελημάτων. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος γνώριζε και απεδέχθη ότι οι μίζες θα μετακυλύονταν στις πλάτες ενός καταχρεωμένου λαού που τον εμπιστεύθηκε με την ψήφο του".
Η εισαγγελική λειτουργός χαρτογράφησε βήμα βήμα την πορεία των μαύρων πληρωμών με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό και εκτελεστή τον Νίκο Ζήγρα. Για την κ. Αδειλίνη ωστόσο, γνώση της παράνομης δραστηριότητας του Ακη Τσοχατζόπουλου είχαν και οι σύζυγοί του και κυρίως η Βίκυ Σταμάτη, για την οποία είπε πως "γνωρίζει τα πάντα".
"Γνωρίζει ποιοι είναι οι διαχειριστές των παράνομων χρημάτων κι εν γένει την εγκληματική δραστηριότητα του συζύγου της" επισήμανε η εισαγγελέας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στα όσα είπε ο Νίκος Ζήγρας στην απολογία του για το ταξίδι που έκλεισε στους κ. Τσοχατζόπουλο και Σταμάτη "με ιδιωτικό αεροσκάφος στη Σαρδηνία", αλλά και στον πολυτελή γάμο του ζεύγους στο Παρίσι και ρώτησε: "Πώς η κ. Σταμάτη θέλει να μας πείσει ότι δεν είχε γνώση του πακτωλού των παράνομων χρημάτων που είχε στη διάθεσή του ο πρώην υπουργός;".
Η εισαγγελέας έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που σήμανε και την αρχή των ερευνών στο πρόσωπο του Ακη Τσοχατζόπουλου, προκαλώντας την αντίδραση του πρώην υπουργού:
Εισαγγελέας: "Το δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί γιατί έκλεισαν οι δρόμοι της εισροής του μαύρου χρήματος από τις εταιρίες. Το Ελληνικό δημόσιο και η δικαιοσύνη δεν θα επιτρέψουν να γυρίσει το ακίνητο στην κ. Σταμάτη. Οσα δάνεια και εάν λάβει η κ. Σταμάτη, τα εισοδήματά της δεν δικαιολογούσαν αυτήν την αγορά.
Ακης Τσοχατζόπουλος: "Λάθος! Δεν υπάρχουν αυτά. Είναι ιστορίες!"
Εισαγγελέας: "Προσκρούει στην κοινή λογική η δαπάνη τέτοιων τεράστιων ποσών για ανακαίνιση από τον μισθωτή, χωρίς καμία εγγύηση. Ομως ο Ακης Τσοχατζόπουλος ήταν η Τορκάσο, ήταν και η Νομπιλις".
Ακης Τσοχατζόπουλος: "Αυτό είναι αυθαίρετο!".
Στην αγόρευσή της, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθούν τα λεγόμενα του Νίκου Ζήγρα, ούτε όμως και τα έγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του πρώην υπουργού, τα οποία ο ίδιος χαρακτήρισε προσωπικά δεδομένα και δεν θέλησε να δώσει εξηγήσεις.
Αμεση εμπλοκή όμως είχαν για την κ. Αδειλίνη και η κόρη του Αρετή, ο Γιώργος Σαχπατζίδης και ο Αστέριος Οικονομίδης, για τους οποίους είπε:
"Τα ακίνητα της Δεινοκράτους και της Κεφαλληνίας αποκτήθηκαν με μαύρο χρήμα του πατέρα της, και με εικονικές μεταβιβάσεις. Η Αρετή Τσοχατζοπούλου είχε άμεσο δόλο. Ο Αστέριος Οικονομίδης, άλλοτε ως αχυράνθρωπος και άλλοτε με όχημα την κατασκευαστική του εταιρία αποτελούσε προνομιακό συνεργάτη του πρώην υπουργού. Ο Γιώργος Σαχπατζίδης άλλαξε πολλές φορές την υπερασπιστική του γραμμή, ωστόσο γνώριζε ότι η Τορκάσο ήταν συμφερόντων του πρώην υπουργού. Αγόρασε μάλιστα τα ακίνητα και τα πούλησε στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για λογαριασμό του".
Δόλο για την εισαγγελική λειτουργό είχε και ο Γιάννης Σμπώκος, τον οποίο χαρακτήρισε ουσιαστικό ιδρυτή της Νομπιλις, όπως και ο αδελφός της Βίκυς Σταμάτη, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο πλήρωνε τους εργάτες στην Αρεοπαγίτου χρησιμοποιώντας άλλο όνομα, για να κρύψει τη σχέση του ακινήτου με τον Άκη Τσοχατζόπουλο.