Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότεροι δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους αλλά και να "φρενάρει" τον ρυθμό αύξησης των κόκκινων δανείων.
Στην τελική ευθεία μπαίνει η εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότεροι δανειολήπτες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους αλλά και να "φρενάρει" τον ρυθμό αύξησης των κόκκινων δανείων.
Το σχέδιο αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας και των τραπεζών στις αρχές της εβδομάδας ενώ στη συνέχεια θα συζητηθεί και με το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εξεταστεί αρχικά η μεθοδολογία βάσει της οποίας θα αποφασιστούν οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης.
Το σχέδιο θα βασίζεται σε δυο βασικούς άξονες στη διευκόλυνση των συνεργάσιμων δανειοληπτών δηλαδή εκείνων που επιδιώκουν να έρθουν σε συννενόηση με τις τράπεζες ενώ θα οριστούν και οι αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης για τα νοικοκυριά που θα αποτελούν και τη βάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ δανειοληπτών και τραπεζών.
Το ιρλανδικό μοντέλο δεν αναμένεται να έχει την μορφή νόμου αλλά ενός κώδικα καλών πρακτικών ενώ τα κριτήρια όταν οριστικοποιηθούν θα αναρτηθούν και θα κοινοποιηθούν τόσο στην Ελληνική Στατιστική Αρχή όσο και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αλλά και στο υπουργείο Ανάπτυξης ώστε όλες οι πλευρές να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή έχει ήδη παραδώσει τα στοιχεία ενώ στο "μικροσκόπιο" μπαίνουν πλέον όλες οι παράμετροι όπως το ποιές δαπάνες θα θεωρηθούν τελικά ως απολύτως απαραίτητες, μέχρι ποιά ηλικία τα παιδιά θα θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη των οικογενειών επηρεάζοντας τις δαπάνες διαβίωσης.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο διάκρισης των αποδεκτών δαπανών μεταξύ αστικών και μη περιοχών ενώ γίνονται σενάρια σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον αριθμό των δανειοληπτών που μπορεί να επωφεληθούν.
Η μέχρι σήμερα πορεία αλλά και αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων δανείων μπαίνουν και στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Black Rock που έχουν εγκατασταθεί στις τράπεζες τους τελευταίους δυο μήνες καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις το 50% των δανείων που ρυθμίζονται παύουν να εξυπηρετούνται σε τρεις μήνες ενώ τα περισσότερα παύουν να εξυπηρετούνται μετά από 6 – 8 μήνες.
Τα " κόκκινα" δάνεια τον Ιούνιο άγγιξαν το 30% των συνολικών χορηγήσεων, με τα μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά να φτάνουν το 42,4%, τα " κόκκινα" στεγαστικά το 22,9% και τα " κόκκινα" επιχειρηματικά το 27,5%.
Το 2012 έκλεισε με τις τράπεζες να εγγράφουν προβλέψεις για τα " κόκκινα" δάνεια ύψους 8 δισ.€ ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2013 έχουν εγγράψει νέες προβλέψεις ύψους 2 δισ.€