Αναφορά για επίθεση με νευροπαραλητικό αέριο κάνουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στην έκθεσή τους που παραδόθηκε σήμερα, και αφορά στο περιστατικό της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.
Αναφορά για επίθεση με νευροπαραλητικό αέριο κάνουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στην έκθεσή τους που παραδόθηκε σήμερα, και αφορά στο περιστατικό της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού.
Ωστόσο, η έκθεση δεν προχωρά σε ανάδειξη του δράστη, ενώ οι επιθεωρητές που πήραν μέρος στην έρευνα βρήκαν όπως γράφουν "κατάφωρες και πειστικές αποδείξεις" για την χρήση αερίου σαρίν, όμως δεν διευκρινίζουν ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην οποία υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι εδάφους-εδάφους. "Χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι που περιείχαν το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. Το συμπερασμα είναι ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη συνεχιζόμενη συγκρουση στη Συρία κατα πολιτων, αναμεσα τους παιδιά, σε μια σχετικά μεγαλη κλίμακα", αναφέρεται συγκεκριμένα.
Η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ στους πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Πάντως, λίγο πριν παρουσιαστεί η έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υποδεχόταν στο Παρίσι τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ και Βρετανίας και έστελναν μήνυμα στη Δαμασκό και τη Μόσχα, ότι θέλουν να αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας πειστική απειλή και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
"Αν ο Άσαντ δεν συμμορφωθεί με τους όρους του πλαισίου μη γελιέστε. Όλοι έχουμε συμφωνήσει συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας ότι θα υπάρξουν συνέπειες", δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι.
"Η τρέχουσα κατάσταση μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι μια διπλωματική και πολιτική λύση είναι εφικτή. Θέλω όμως, να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Η στρατιωτική επιλογή πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι αλλιώς δεν θα υπάρχει πίεση", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Οι τρείς χώρες επιμένουν ότι πρέπει να διατηρηθεί η στρατιωτική πίεση στο καθεστώς Άσαντ. Η Ρωσία πρειδοποιεί ότι οι απειλές μπορεί να εκτροχιάσουν την εύθραυστη διαδικασία, τονίζοντας ότι οι δυτικοι που υποστηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς πρεπει να τους υποχρεωσουν να καθησουν και εκείνοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα, το Βρετανικο ινστιτούτο ερευνων, υποστηρίζει ότι το ήμισυ των περίπου 100.000 ανταρτών στη Συρία είναι τζιχαντιστές και μέλη εξτρεμιστικών οργανώσεων, πολλές εκ των οποίων συνδέονται με την Αλ Κάιντα, όπως η οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Συρίας" που ελέγχει ήδη πόλεις και χωρια στα βόρεια Συρία. Παράλληλα, Σύροι αντικαθεστωτικοί που έχουν καταφύγει στη γειτονική Τουρκία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.