Γνωστοί δικηγόροι και συνταγματολόγοι εξηγούν στο MEGA, ποιες νομοθετικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αναληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής αλλά και τι προβλέπει το σύνταγμα για την οργάνωση και τη δράση των κομμάτων.
Γνωστοί δικηγόροι και συνταγματολόγοι εξηγούν στο MEGA, ποιες νομοθετικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αναληφθούν ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.
Εάν χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, υποστηρίζει ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγο, Θ. Μαντάς, "το πρώτο πολύ σημαντικό αποτέλεσμα είναι να απαγορευθεί η λειτουργία της και να αποβληθεί από το δημοκρατικό πολίτευμα. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής τιμωρούνται με ποινή καθείρξεως έως 10 ετών λόγω της συμμετοχής τους στην εγκληματική οργάνωση".
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, επισημαίνει ότι "σύμφωνα με το Σύνταγμα η οργάνωση και η δράση των κομμάτων οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ο νόμος δυστυχώς δεν εξειδικεύει τι σημαίνει ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι ευκαιρία να αλλάξει, να προσδιοριστεί με σαφήνεια τι σημαίνει αυτή η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος . Αν δεν τις δέχονται να μην είναι δυνατόν να κατέλθουν στις εκλογές, αλλά και στη συνέχεια αν τις παραβιάζουν να τίθενται εκτός νόμου".
Τη δυνατότητα απαγόρευσης πολιτικού κόμματος, δεν την προβλέπει το σύνταγμα της χώρας μας, αναφέρει ο συνταγματολόγος Κων/Χρυσόγονος και σημειώνει ότι "εκείνο που πρέπει και μπορεί να συμβεί όμως είναι να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος νεοναζιστών, οι οποίοι διαπράττουν εγκλήματα είτε ως οργανώσεις είτε ως άτομα".
Ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Άλκης Δελβιτσιώτης εξηγεί ότι "η ποινική συνταγματική τάξη δεν προβλέπει διαδικασία διάλυσης πολιτικού κόμματος. Αντιθέτως σε άλλες ευρωπαϊκές, συνταγματικές τάξεις αυτοπροβλέπεται, ανατίθεται βεβαίως η συνταγματικότητα σε δικαστήριο που επίσης αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει η χώρα".