Σε συναγερμό έχουν τεθεί κυβέρνηση και κόμματα, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία 34χρονου, που δέχθηκε μαχαιριές στην καρδιά από 45χρονο χρυσαυγίτη στο Κερατσίνι. Το τραγικό συμβάν, πάντως, δεν κατάφερε να φέρει πιο κοντά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ .
Σε συναγερμό έχουν τεθεί κυβέρνηση και κόμματα, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία 34χρονου, που δέχθηκε μαχαιριές στην καρδιά από 45χρονο χρυσαυγίτη στο Κερατσίνι. Το τραγικό συμβάν, πάντως, δεν κατάφερε να φέρει πιο κοντά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αφού η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επενδύει σε μια στρατηγική έντασης και δεν καταδικάζει όλες τις μορφές βίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τη θεωρία των δυο άκρων εξισώνει θύτες και θύματα.
Ο θάνατος του νεαρού προκάλεσε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, που σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η κοινωνική αφύπνιση δεν αρκεί και πως χρειάζονται και μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.
"Ο αποτροπιασμός για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι αυτονόητος για κάθε δημοκρατικό πολίτη και η οδύνη δεν γίνεται να εκφρασθεί με λέξεις. Η θεσμική εγρήγορση και η κοινωνική αφύπνιση είναι αναγκαίοι όροι, όσο και η πολιτική αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση ενός αποκρουστικού φαινομένου. Τα μέσα υφίστανται" αναφέρει ο Κάρολος Παπούλιας.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας -ο οποίος ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Ρώμη- δήλωσε συγκλονισμένος από τη στυγερή δολοφονία, χαρακτήρισε νεοναζιστικό μόρφωμα τη Χρυση Αυγή και προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση για διεύρυνση των άρθρων περί εγκληματικής οργάνωσης και σύστασης ένοπλης ομάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας είδε πίσω από τη δολοφονική επίθεση "σχέδιο αποσταθεροποίησης και αποπροσανατολισμού, ενορχηστρωμένο από ακροδεξιά κέντρα και τη νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ" και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι με τη θεωρία των δυο άκρων νομιμοποιεί τη δράση της Χρυσης Αυγης.
"Ελπίζω σήμερα να συνειδητοποιεί και ο πρωθυπουργός τη μεγάλη ευθύνη που έχει, όταν για λόγους μικροκομματικών συμφερόντων κατασκευάζει εδώ και μήνες αυτή την ανιστορητή θεωρία των δυο άκρων, εξισώνοντας τους θύτες με τα θύματα και αντικειμενικά νομιμοποιώντας, αν όχι αθωώνοντας, συμπεριφορές που ξεπερνάνε τα όρια και βρίσκονται στο πλαίσιο της συμμορίας και των δολοφονικών ενεργειών" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε με τη σειρά του τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με τις δηλώσεις του συντηρεί την πολιτική της έντασης και τα φαινόμενα βίας.
"Όταν ο κ. Σαμαράς από τις πρώτες εκλογές του 2012 κατήγγειλε στον ελληνικό λαό τη Χρυσή Αυγή, την ωμή βία και τη γλώσσα του μίσους, ο κ. Τσίπρας σιωπούσε. Σήμερα αποδεικνύει και πάλι την ανευθυνότητά του. Η δημοκρατική υπευθυνότητα απαιτεί να σταματήσει αμέσως η πολιτική της έντασης, που οδηγεί σε φαινόμενα βίας. Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να τη συντηρήσει. Αλλά η πολιτική της έντασης δεν θα περάσει" σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Το χάσμα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε εμφανές και από την παρέμβαση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδη στην πρωινή εκπομπή του ΜΕGΑ, όπου υποστήριξε ότι οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
"Οι αναφορές στα γουναράδικα ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Το σύνθημα 'ΕΑΜ Ελλάς Μελιγαλάς' που επικράτησε πολλές φορές σε συγκεντρώσεις τους ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αυτό είναι εκείνο που θέλουμε να αποφύγουμε. Δεν θέλουμε να δώσουμε έναυσμα ή αφορμή να γενικευτεί μια σύγκρουση ανάμεσα σε ομάδες κρούσης" είπε ο κ. Λαζαρίδης.
Σε απάντηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε με ανακοίνωσή του τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση "να αποδοκιμάσουν ευθέως τον κ. Λαζαρίδη και να εγκαταλείψει την επικίνδυνη για τη Δημοκρατία θεωρία των δύο άκρων που αντικειμενικά νομιμοποιεί την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής".
Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης επανήλθε αργότερα, φτάνοντας στο σημείο να υιοθετήσει την άποψη του Θόδωρου Παγκάλου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εκτός συνταγματικού τόξου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως "όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μην καταδικάζει γεγονότα κατάλυσης της νομιμότητας και του Συντάγματος, όπως π.χ. στις Σκουριές, παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου".
Αυτή η αντιπαράθεση δυσκολεύει τη συνεννόηση των κομμάτων, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη να δηλώνει ότι δεν θα συμμετέχουν στην πρόσκληση του κυρίου Δένδια στη συζήτηση για νομοθετική παρέμβαση στο ζήτημα. Ο κ. Σκουρλέτης είπε σχετικά στον ρ/σ Βήμα FM: "Όταν ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, όπου σταθεί, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μιλάει για την, όπως σας είπα πριν, επικίνδυνη, κατ' ουσίαν υπονομευτική για τη δημοκρατία θεωρία των δύο άκρων, αυτές οι πρωτοβουλίες είναι υπονομευμένες εξ αρχής".
Θέση πήρε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση του στο Μέγαρο Μαξίμου προαναγγέλλοντας πιο αυστηρή νομικά αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, αφήνοντας όμως και αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα φαινόμενα βίας.
"Όσο οι ναζιστές, με παραινέσεις πολιτικών και 'δημοσιογράφων', ετοιμάζονται να αναρριχηθούν στην εξουσία σα νέοι εταίροι της συγκυβέρνησης των δανειστών, τόσο θα αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους ρόλο" τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως "η Δημοκρατία πρέπει να αμυνθεί" γιατί "οι καιροί δεν περιμένουν" και πρόσθεσε: "Όλα τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης της ομαλότητας και της Δημοκρατίας, απέναντι στους δολοφόνους νεοναζιστές".
Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για "εγκληματική, μαφιόζικη οργάνωση νεοναζί δολοφόνων, που ο λαός, η νεολαία, το εργατικό κίνημα πρέπει να τους απομονώσει τελείως, εδώ και τώρα, κάνοντας πράξη, σύνθημά του, τα λόγια του ποιητή 'το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον' ".
Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή, μέσω του εκπροσώπου της Ηλία Κασιδιάρη, ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τη δολοφονία, τονίζει ότι "καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός αυτό", του οποίου όπως είπε γίνεται εκμετάλλευση, και καταγγέλλει ως παράνομες τις έρευνες που έκανε η αστυνομία στα γραφεία της.