Τον γύρο του κόσμου μέσω διεθνών πρακτορείων και των μέσων ενημέρωσης κάνει η είδηση της δολοφονίας του 34χρονου στο Κερατσίνι, συνοδευόμενη από σχόλια για την άνοδο του ρατσισμού και της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
Τον γύρο του κόσμου μέσω διεθνών πρακτορείων και των μέσων ενημέρωσης κάνει η είδηση της δολοφονίας του 34χρονου στο Κερατσίνι, συνοδευόμενη από σχόλια για την άνοδο του ρατσισμού και της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
Σε άρθρο του με τίτλο "Η κοινωνική κρίση της Ελλάδας ξεπέρασε την 'κόκκινη γραμμή' της", το αμερικανικό περιοδικό "Business Insider" αναφέρεται πως "η δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από εξτρεμιστές είναι το αποκορύφωμα ενός κύματος βίαιων δραστηριοτήτων των τελευταίων ημερών, που ξεκίνησαν από επιθέσεις εναντίον μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, που διεξήγαγαν υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής".
"Εδώ -σημειώνει το "Business Insider"- δεν πρόκειται για επίδειξη δύναμης και ισχύος στις γειτονιές που 'συμβολικά' ανήκουν στην εργατική τάξη, αυτός δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ χούλιγκαν. Είναι μια περίπτωση αποσταθεροποίησης του κράτους δικαίου, μια έμπρακτη απόδειξη άρνησης της Δημοκρατίας, μια εκλογικευμένη επέκταση των πολιτικών πρακτικών αυτών που αρνούνται το Ολοκαύτωμα και των εγκλημάτων που έγιναν κατά τη Χούντα του 1973".
Το "Associated Press" μεταδίδει:
"Τα μέλη και οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται συχνά με μαυρα μπλουζάκια και παντελόνια παραλλαγής και συχνά έχουν κατηγορηθεί για επιθέσεις σε μελαμψούς μετανάστες. Έχουν, επίσης, αναφερθεί συγκρούσεις και διαμάχες μεταξύ υπόπτων μελών του κόμματος και αντιφασιστικών ή αριστερών οργανώσεων. Παρόλο που έχουν αναφερθεί τραυματισμοί στο παρελθόν, δεν υπήρξε θάνατος από επιθέσεις, μέχρι σήμερα".
"Η ατμόσφαιρα στην Ελλάδα έχει γίνει αυξανόμενα πολωτική. Με φόντο την οικονομική κατάθλιψη και την αύξηση των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, η κατάσταση έχει αγριέψει" σημειώνει η βρετανική "Guardian", ενώ ο δημοσιογράφος του ΒΒC Μαρκ Λοουεν σχολιάζει:
"Στον απόηχο όλων αυτών των μέτρων λιτότητας το Συμβούλιο της Ευρώπης, που είναι το ανώτατο όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέει ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής πρέπει να τεθεί εκτός νόμου, είναι μία βίαιη και εγκληματική οργάνωση. Όμως, η κυβέρνηση πιστεύει πως με την απαγόρευσή του, θα ωθήσει τους υποστηρικτές του σε περισσότερες παρανομίες και πιθανότατα ακόμα και να αυξήσει τη δημοφιλία του".
Η ιταλική "Repubblica" κυκλοφορεί με τιτλο "Δολοφονήθηκε αντι-εξουσιαστής ράπερ – Ομολόγησε εξτρεμιστής της Χρυσής Αυγής" και στο σχετικό άρθρο αναφέρει:
"Ο φόνος προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ένταση σε μια κατάσταση ήδη δύσκολη για μια χώρα που έχει γονατίσει απ' την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ως όρο για τη βοήθεια".
Το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν την αυξανόμενη απήχηση του ακροδεξιού κόμματος και σημειώνει:
"Το κόμμα της Χρυσής Αυγής, που έχει 18 έδρες στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καταλαμβάνει την τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή. Αυτό το κόμμα είναι ύποπτο για ενορχηστρομένες επιθέσεις σε μετανάστες. Το κόμμα το αρνείται, όμως κάποιοι από τους βουλευτές του έχουν διωχθεί για πράξεις βίας".
Την ίδια ώρα, στο άρθρο της "Liberation", που κυκλοφορεί με τίτλο "Ένας ακτιβιστής ράπερ μαχαιρώθηκε από μέλος του κόμματος της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα", Γάλλοι αναγνώστες απαντούν με σχόλια όπως: "Η Δημοκρατία πέθανε εκεί που γεννήθηκε! Διογένη, βγες από το πιθάρι σου! Οι Έλληνες τρελάθηκαν!" και "Μα, τι κουβαλούν στο κεφάλι τους οι Έλληνες που έβαλαν στη Βουλή αυτό το φασιστικό, αντισημιτικό κόμμα; Η Δημοκρατία είναι νεκρή".
Στη Γερμανία, η "Süddeutsche Zeitung" του Μονάχου επιγράφει το σχετικό της άρθρο: "Δολοφονία αριστερού ακτιβιστή σοκάρει την Ελλάδα". Εδώ και καιρό, γράφει η εφημερίδα, "η ακροδεξιά Χρυσή Αυγή βάλει εναντίον μεταναστών, ομοφυλόφιλων και αριστερών. Τώρα ένας οπαδός τους μαχαίρωσε έναν αριστερό ράπερ μετά από μια πολιτική συζήτηση".
"Νεοναζιστική τρομοκρατία στην Ελλάδα. Κυνήγι αριστερών" είναι ο τίτλος ανάρτησης στην αριστερή "Τageszeitung" του Βερολίνου, η οποία επικαλούμενη τη δήλωση ενός αυτόπτη μάρτυρα κάνει λόγο για παθητική στάση της αστυνομίας η οποία αν και ήταν εκεί, παρενέβη πολύ αργά, όπως σημειώνεται.
Η "Stuttgarter Zeitung" εκφράζει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η οικονομική κρίση και τα μέτρα αντιμετώπισής της να οδηγήσουν στη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της εξυγίανσης των οικονομικών της, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Σαμαράς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι πολλοί Έλληνες έχουν συμφιλιωθεί με την τύχη τους. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις γίνεται σαφές ότι η χώρα είναι διαιρεμένη ανάμεσα στην άκρα δεξιά και στην άκρα αριστερά. Στην τρίτη θέση του πολιτικού χώρου βρίσκεται το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, στο κέντρο όμως υπάρχει ένα κενό που όλο και μεγαλώνει", παρατηρεί η εφημερίδα.
Η ελβετική "Neue Zürcher Zeitung" εστιάζει στο ότι ο 45χρονος ακροδεξιός δράστης είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, ενώ η αυστριακή "Kleine Zeitung" υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα αυξάνονται τελευταία τα περιστατικά ακροδεξιάς βίας.