Συναγερμό στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με κοινή συνισταμένη την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, η αντιπαράθεση συνεχίζεται.
Συναγερμό στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με κοινή συνισταμένη την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, η αντιπαράθεση συνεχίζεται. Οι σημερινές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που απάντησε σε Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ συνεχίστηκε και η σύγκρουση Χρύσανθου Λαζαρίδη – Ζωής Κωνσταντοπούλου, με φόντο τη θεωρία των δύο άκρων.
Στο σημερινό μήνυμά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ώρα για ενότητα και όχι για εσωτερικές διαμάχες και ένταση. "Οι όποιες πολιτικές διαφωνίες -είπε ο Αντώνης Σαμαράς- λύνονται με διάλογο δημοκρατικό, όχι με διαφωνίες εμπρηστικές, ούτε με τη βία, απ' όπου και αν προέρχεται, και πολύ περισσότερο όχι με το αίμα, που μας διαιρεί μέσα και μας εκθέτει έξω από την Ελλάδα. Όπως συνέβη με την απάνθρωπη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που κάθε Έλληνας καταδικάζει με απέχθεια".
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός άνοιξε τον διάλογο για την αμείλικτη αντιμετώπιση των εγκληματικών ενεργειών της Χρυσής Αυγής, χωρίς αυτή τη φορά να επικαλεστεί τη θεωρία των δύο άκρων στην οποία αναφέρονται και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στενοί του συνεργάτες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει να μην υιοθετεί τη θεωρία των δύο άκρων, επισημαίνει ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί τη στρατηγική της εντασης. Μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, είπε χαρακτηριστικά: "Το κόμμα αυτό καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης. Πάρτε τις ομιλίες του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και θα δείτε με τις εκφράσεις του, την καλλιέργεια αυτού του κοινωνικού και πολιτικού μίσους κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας".
Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τη δήλωση Σαμαρά σημειώνοντας πως "ο πρωθυπουργός επέλεξε την τακτική της αναδίπλωσης προσπερνώντας το θέμα, προφανώς σε μια προσπάθεια να κατευνάσει εσωτερικές φωνες εντός του κόμματός του αλλά και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την κυβέρνηση του στο εξωτερικό".
Η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε στο στόχαστρο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως "ο δε κ.Βενιζέλος επανήλθε επιτιθέμενος, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τη στρατηγική της έντασης.
Το θέμα της δραστηριότητας των νεοναζί με έμφαση στη δολοφονία που διέπραξαν έθεσε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με το μέλος της διοικησης της ΕΚΤ Γκέργκ Άσμουσεν στη Φρανκφούρτη.
"Οι Έλληνες πολιτικοί όταν συναντώνται με την πολιτική και οικονομική ηγεσία στην Ευρώπη πρέπει "να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά οδυνηρού φαινομένου στην Ελλάδα, την ανάπτυξη του φασισμού και των νεοναζί" είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στη δολοφονία του Π. Φύσσα έκανε λόγο για γεγονός που "πρέπει όλους μας να μας συγκλονίσει και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιπτώσεις της οικονομίας στην κοινωνία μπορεί να είναι πολυδιάσταστες. Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας να ανασκουμπωθούμε και να λάβουμε μέτρα ώστε αυτό το φαινόμενο να σταματήσει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα γιατί είναι μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό".
Με φόντο τη θεωρία των δύο άκρων, συνεχίστηκε και στη Βουλή η αντιπαράθεση ανάμεσα στον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Χρυσανθο Λαζαρίδη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. "Δυστυχώς με αυτό που κάνετε βλάπτετε και τη χώρα και τη δημοκρατία(…). Αυτή η κλιμάκωση της έντασης, αυτά που ξεστομίζετε εδώ πέρα μέσα ή και έξω από δω, πας στα σχολεία και καλείς τους μαθητές να κάνουν ανατροπή, δυστυχώς δημιουργούν ένα υπόστρωμα βίας" είπε ο κ. Λαζαρίδης.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε από την πλευρά της πως "δημιουργεί μείζονα ανησυχία η επιμονή του κ. Λαχζαρίδη να μιλά για νεκρούς που θα έρθουν και για τους οποίους προειδοποιεί προσφέροντας -όπως είπε- υπηρεσίες", ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας: "Περί τον πρωθυπουργό υπάρχει ακροδεξιός θύλακας που εμποδίζει την απερίφραστη αποδοκιμασία της παρέμβασης Λαζαρίδη".
Υπέρ του κ. Λαζαρίδη παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος είπε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Σαμαράς και μάλιστα όχι ο ίδιος, αλλά οι επιτυχίες του που -όπως ανέφερε- "βγάζουν τη χώρα από το αδιέξοδο βήμα βήμα και αυτό δεν συμφέρει". Πάντως, στελέχη της ΝΔ λαμβάνουν σαφείς αποστάσεις από τη θεωρία των δύο άκρων.
Μεταξύ αυτών, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μιλώντας στο Star σχολίασε πως "η Χ.Α. δεν τοποθετείται απλά στα άκρα του πολιτικού φάσματος, είναι έξω από το πολιτικό σύστημα" και μίλησε για μια "ευκαιρία και σε επίπεδο Κοινοβουλίου να βρεθούν κοινοί τόποι".