Οι πρυτάνεις σκέφτονται ακόμα και τις παραιτήσεις τους από τα διοικητικά τους καθήκοντα σε περίπτωση που προχωρήσει η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων, όπως είπε σήμερα ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ιω. Μυλόπουλος.
Για την "πολύ σοβαρή κατάσταση" που θα αντιμετωπίσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ειδικότερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λόγω της επικείμενης διαθεσιμότητας του διοικητικού προσωπικού, μίλησαν σήμερα σε συνέντευξή Τύπου ο πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος, μέλη της συγκλήτου και καθηγητές των σχολών.
Οι πρυτάνεις σκέφτονται ακόμα και τις παραιτήσεις τους από τα διοικητικά τους καθήκοντα σε περίπτωση που προχωρήσει η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων. "H κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, έχουμε φθάσει στα όρια και γι' αυτό αρχίσαμε χθες στη σύγκλητο τη συζήτηση ότι αν αυτή η κατάσταση προχωρήσει και αν οι διευθυντές των τομέων μας, οι πρόεδροι των τμημάτων, οι κοσμήτορες των σχολών, δεν μπορούμε να διοικήσουμε και ότι δεν θα έχουμε διοικητικό προσωπικό αρχίσαμε να συζητούμε και να σκεφτόμαστε την ιδέα, τη σκέψη να παραιτηθούμε από τα διοικητικά μας καθήκοντα, δηλώνοντας αδυναμία διοίκησης" είπε χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή δεν θα γίνει ως αντίδραση "για κάποιους λόγους επικοινωνιακούς ή άλλους. Διότι πραγματικά δεν θα μπορέσουμε να διοικήσουμε" και πρόσθεσε: "Δεν υπάρχει ούτε υπερβολή ούτε σκοπιμότητα".
"Δεν μπορείς να είσαι στρατηγός χωρίς στρατιώτες. Δεν μπορείς να είσαι κοσμήτορας χωρίς διοικητικό προσωπικό στην κοσμητεία σου και να κάνεις εκλογές και να διοικείς το πανεπιστήμιο, σύμφωνα με τις μεγάλες απαιτήσεις που έχουν πλέον οι σχολές και οι κοσμητείες" υποστήριξε ο κ. Μυλόπουλος.
Από σήμερα το ΑΠΘ βρίσκεται σε τριήμερη αναστολή της διοικητικής του λειτουργίας.
Εν τω μεταξύ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την διαθεσιμότητα περίπου 1.760 διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Το υπουργείο έχει ήδη στα χέρια του τις αξιολογήσεις του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων. Όμως ορισμένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων, στις εκθέσεις που απέστειλαν καταγράφουν ελλείψεις και κενά και όχι πλεονάζον προσωπικό για διαθεσιμότητα.
Οι οργανικές θέσεις θα καταργηθούν με κοινή υπουργική απόφαση των κυρίων Αρβανιτόπουλου και Μητσοτάκη, που θα εγκριθεί από το συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και θα αφορά θέσεις σε επτά ή οκτώ μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.