Για την ελληνική οικονομία, το χρέος αλλά και την δολοφονική επίθεση στο Κερατσίνι, μίλησαν κατά τη συνάντησή τους στην Φρανκφούρτη, ο Αλ. Τσίπρας με τον Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.
Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν το βασικό θέμα στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του δ.σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην Φρανκφούρτη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τόσο τις κοινωνικές συνέπειες όσο και τα αποτελέσματά του στην κοινωνία.
"Το πρόγραμμα μετά από 3 χρόνια εφαρμογής παραμένει μη βιώσιμο, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το μέγεθος του ελληνικού δημόσιου χρέους το οποίο αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Και, βεβαίως, εκτιμήσαμε και τις κοινωνικές επιπτώσεις από τα τρία χρόνια της εφαρμογής ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας. Εστιάσαμε τη συζήτησή μας πάνω στο κρίσιμο θέμα της ρευστότητας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Εξηγήσαμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, όταν είναι αναγκασμένες να δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια" είπε στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Εμείς στην ΕΚΤ ασφαλώς και δεν είμαστε τυφλοί μπροστά στην κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. Η ανεργία στους νέους ειδικά είναι πάρα πολύ υψηλή, 6 στους 10 δεν έχουν δουλειά, πράγμα απαράδεκτο. Το ξέρουμε και το λαμβάνουμε υπόψη όταν κάνουμε προτάσεις για ο σχεδιασμό του προγράμματος. Θέλω όμως να καταστήσω σαφές ότι κατά τη γνώμη μας το πρόγραμμα είναι αποτελεσματικό. Βλέπουμε πρόοδο. Η χώρα, αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μπορεί να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση, από φέτος" υποστήριξε ο Γεργκ Άσμουσεν.
Οι διαφορετικές θέσεις των δύο ανδρών καταγράφηκαν στην συνάντηση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς των εταίρων σε σχέση με την ελληνική οικονομία και εγκατάλειψη της λιτότητας, λέγοντας ότι "καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις και θέσεις για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους στο πλαίσιο της λύσης που είχε δοθεί το 1953 για τη Γερμανία, αλλά και τις προτάσεις και σκέψεις μας σε σχέση με την αναγκαία αναπτυξιακή πορεία που πρέπει να έχει η ελληνική οικονομία. Μια ανάπτυξη, όμως, που να μπορεί να βασίζεται σε ένα στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης".
Από την πλευρά του ο κ. Άσμουσεν ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ την υποστήριξη του προγράμματος λέγοντας στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση: "Ζήτησα εκ μέρους του Μπενουά Κερέ και εμού καθολική υποστήριξη για το πρόγραμμα. Ξέρω ότι διαφωνούμε σε τρόπους, μέσα και εργαλεία αλλά ο τελικός στόχος είναι να αποκατασταθεί η δημοσιονομική πολιτική, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να εξυγιανθούν οι τράπεζες για να παρέχουν πιστώσεις στην αγορά".
Σύμφωνα με πληροφορίες προβληματισμό έχει προκαλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ η στάση του κόμματος της Γερμανικής Αριστεράς σε σχέση με το κατοχικό δάνειο.
Μίλησαν για τη δολοφονία του Π. Φύσσα
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της δραστηριότητας των νεοναζί, και δόθηκε έμφαση στη δολοφονία που διέπραξαν.
"Μιλήσαμε για το φοβερό έγκλημα που έγινε χθες στην Αθήνα και το οποίο καταδικάζουμε σφόδρα" είπε ο Γεργκ Άσμουσεν και εξέφρασε τον αποτροπιασμό του.
Οι Έλληνες πολιτικοί όταν συναντώνται με την πολιτική και οικονομική ηγεσία στην Ευρώπη πρέπει "να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά οδυνηρού φαινομένου στην Ελλάδα, την ανάπτυξη του φασισμού και των νεοναζί" υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Και αναφερόμενος στην δολοφονία του Π. Φύσσα έκανε λόγο για γεγονός που "πρέπει όλους μας να μας συγκλονίσει και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι επιπτώσεις της οικονομίας στην κοινωνία μπορεί να είναι πολυδιάσταστες. Οφείλουμε λοιπόν όλοι μας να ανασκουμπωθούμε και να λάβουμε μέτρα ώστε αυτό το φαινόμενο να σταματήσει να εξαπλώνεται στην Ελλάδα γιατί είναι μια απειλή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό".