Επαναληπτικές εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας θα σημάνει μια ενδεχόμενη ομαδική παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εφόσον αυτή συνοδευθεί και από μια ταυτόχρονη παραίτηση όλων των υποψηφίων της στα ψηφοδέλτια.
Επαναληπτικές εκλογές σε 15 εκλογικές περιφέρειες της χώρας θα σημάνει μια ενδεχόμενη ομαδική παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εφόσον αυτή συνοδευθεί και από μια ταυτόχρονη παραίτηση όλων των υποψηφίων της στα ψηφοδέλτια.
Σε περίπτωση που παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο νόμος προβλέπει ότι σε πρώτη φάση σε κάθε εκλογική περιφέρεια γίνεται αναπλήρωση της έδρας από τους υπόλοιπους υποψηφίους και εφόσον αυτή δεν υπάρξει, διαξάγονται αναπληρωματικές εκλογές.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο MEGA ο εκλογικός αναλυτής Ηλίας Νικολακόπουλος, σε εκλογικές περιφέρειες όπου υπάρχει ένας βουλευτής, η αναπληρωματική εκλογή είναι πλειοψηφική, εκλέγεται δηλαδή όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Στη Β' Αθηνών, όπου οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι τρεις, εφαρμόζεται μια οιωνεί αναλογική κατανομή μεταξύ των τριών πρώτων συνδυασμών.
Όσον αφορά τον 18ο βουλευτή Επικρατείας, καθότι δεν προβλέπεται πουθενά από τον νόμο εκλογή σε επίπεδο επικράτειας, εφόσον παραιτηθεί ο βουλευτής Επικρατείας της Χ.Α., η Βουλή μένει με 299 βουλευτές.
Σε ό,τι αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των αναπληρωματικών εκλογών, ο νόμος δεν προβλέπει κάποια προθεσμία, όπως επίσης δεν προβλέπει πουθενά ότι πρέπει να γίνει ταυτόχρονη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών. Συνεπώς, η αναπληρωματική εκλογή όπου πρόκειται να διεξαχθεί μπορεί να ορισθεί σε διαφορετική ημερομηνία ενδεχομένως απ' ό,τι σε μια άλλη περιφέρεια.
Να σημειωθεί ότι οι 15 περιφέρειες στις οποίες η Χρυσή Αυγή έχει εκπροσώπηση -από τις 56 συνολικά της χώρας- είναι στην πλειονότητά τους οι μεγαλύτερες και είναι οι εξής:
Α' Αθηνών
Β' Αθηνών
Α' Πειραιώς
Β' Πειραιώς
Αττικής
Α' Θεσσαλονίκης
Β' Θεσσαλονίκης
Αχαϊας
Λαρίσης
Μαγνησίας
Μεσσηνίας
Σερρών
Ευβοίας
Αιτωλοακαρνανίας
Κορινθίας.
Εάν παραιτηθούν οι βουλευτές και οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής και υπάρξουν αναπληρωματικές εκλογές, τα πιθανά σενάρια θα μπορούσαν να είναι δύο:
Είτε να κατέβουν τα κόμματα του συνταγματικού τόξου στις συγκεκριμένες αναπληρωματικές εκλογές, μοιράζοντας μεταξύ τους τις έδρες κατ' αντιδικία ή εκ των προτέρων και ένα κόμμα να κατέβει μόνο του με την υποστήριξη άλλων, βγάζοντας έτσι τη Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής
Είτε να μην κατεβούν τα υπόλοιπα κόμματα και να αφήσουν τη Χρυσή Αυγή να κατέβει μόνη της στις αναπληρωματικές εκλογές στις 15 περιφέρειες, προκειμένου να "μετρηθούν" οι δυνάμεις της.
Μια αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του δεύτερου σεναρίιου ήταν αυτή της έδρας Τσοβόλα στη Β' Αθηνών, την οποία το 1992 ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχασε στο Ειδικό Δικαστήριο και η ΝΔ είχε δηλώσει ότι αυτή η έδρα ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρόκειται εκείνη να μετάσχει στις εκλογές.