Συνεχίζει τις απειλές περί παραίτησης όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για να προκληθούν εκλογές ο Νίκος Μιχαλολιάκος, την ώρα που η δικαιοσύνη στοιχειοθετεί τις κατηγορίες προς τη δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και η κυβέρνηση διαμηνύει πως "η Δημοκρατια δεν εκβιαζεται" και πως "η Δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει τη δουλειά της".
Συνεχίζει τις απειλές περί παραίτησης όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για να προκληθούν εκλογές ο Νίκος Μιχαλολιάκος, την ώρα που η δικαιοσύνη στοιχειοθετεί τις κατηγορίες προς τη δράση της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση και η κυβέρνηση διαμηνύει πως "η Δημοκρατια δεν εκβιαζεται" και πως "η Δικαιοσύνη θα ολοκληρώσει τη δουλειά της".
Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος έκανε λόγο για αποφασιστική δράση της Δικαιοσύνης, η οποία -όπως είπε- κινείται με γρήγορους ρυθμούς αλλά και με σύνεση για να μην γίνουν λάθη.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Βεργίνα", ο γενικός γραμματέας του κόμματος είπε ότι "η Χρυσή Αυγή έχει στα χέρια της το όπλο να δημιουργήσει έναν πολιτικό σεισμό", αφού όπως ισχυρίστηκε ο Ν. Μιχαλολιάκος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα είτε σε γενικές εκλογές με την παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας του κόμματος, είτε σε εκλογές σε 15 περιφέρειες με την παραίτηση ενός από τους βουλευτές "κάθε μήνα".
Συνταγματολόγοι, πάντως, ξεκαθαρίζουν πως ενδεχόμενο εθνικών εκλογών από την παραίτηση βουλευτή Επικρατείας δεν υπάρχει, βάσει των όσων προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον νόμο. Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Σωτηρέλης ήταν σαφής:
"Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής έχουν κατά το Σύνταγμα το δικαίωμα να παραιτηθούν, παρά τον καταχρηστικό επί της ουσίας χαρακτήρα μιας τέτοιας απόφασης. Η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία στο άρθρο 104 προβλέπει στην περίπτωση αυτή αναπληρωματικές εκλογές, αν παραιτηθούν και όλοι οι άλλοι ανακηρυχθέντες υποψήφιοι του ίδιου κόμματος. Οι αναπληρωματικές αυτές εκλογές μπορούν να γίνουν είτε όλες μαζί είτε η κάθε μια χωριστά. Θα εκλεγεί δε σε κάθε μια ο υποψήφιος του πρώτου κόμματος, ενώ για τις έδρες της Β' Αθηνών η κατανομή θα είναι αναλογική. Για τον βουλευτή Επικρατείας δεν προβλέπεται αναπληρωματική εκλογή διότι ο νόμος αναφέρεται σε επιμέρους εκλογικές περιφέρειες και όχι σε επικράτεια. Άρα, η θέση αυτή θα παραμείνει κενή, κάτι που δεν αποκλείει καθόλου το άρθρο 53 του Συντάγματος".
Έτσι, ενδεχόμενη παραίτηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, εφόσον συνοδευτεί και από παραίτηση όλων των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια του κόμματος, θα προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές σε 15 περιφέρειες ανάμεσα στις οποίες η Α' και Β Αθηνών, η Α' και Β' Πειραιώς, το υπόλοιπο Αττικής, η Α' και Β' Θεσσαλονίκης, καθώς και η Αχαϊα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, οι Σερρες, η Εύβοια, η Αιτωλοακαρνανία και η Κορινθία.
Σε περίπτωση που οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής παραιτηθούν, τότε υπάρχουν προτάσεις μεταξύ των κομμάτων του συνταγματικού τόξου να υποστηριχθούν κοινοί υποψήφιοι για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα εναντίον των νεοναζί.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, να στηριχτούν δηλαδή κοινοί υποψήφιοι, ενώ η βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη τάχθηκε μιλώντας στο ΜΕGΑ υπέρ μιας καθόδου "με κοινούς υποψηφίους προσυνεννοημένους μεταξύ των κομμάτων με την αναλογία των κομμάτων τη σημερινή".
"Η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπίσει το ενιαίο μέτωπο όλων των κομμάτων της δημοκρατίας. Δεν πρέπει να της επιτραπεί να γίνει παράγοντας επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων και να ορίσει τα πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης" σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.
"Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η λαϊκή κυριαρχία μπορεί μόνο με εκλογές να επιβάλλει την εθνική κυριαρχία" τονίζει ο Πάνος Καμμένος.
Αντίδραση υπήρξε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που διαφωνεί ανοιχτά και τονίζει ότι εάν προκληθούν εκλογές έστω και σε τοπικό επίπεδο, τότε αυτές πρέπει να λάβουν τη μορφή δημοψηφίσματος και για τη Χρυσή Αυγή και για το μνημόνιο. Η τοποθέτηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση… σε πολλά επεισόδια με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Στο μεταξύ, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής πήγαν σήμερα στον Άρειο Πάγο και κατέθεσαν μήνυση κατά του ΠΑΣΟΚ για τα οικονομικά του κόμματος. Μάλιστα, ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος "ήρθαμε να παραδοθούμε", ειρωνευόμενος τη Δικαιοσύνη που συνεχίζει την έρευνα για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.
"Μας κάνει μήνυση ο κ. Μιχαλολιάκος και οι συν αυτώ, δηλαδή η ηγεσία μιας εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης! Σιγά μην φοβηθούμε!" απάντησε το ΠΑΣΟΚ με μήνυμα μέσω του επίσημου λογαριασμού του κόμματος στο Twitter.