Στο σχέδιο για την κάλυψη της "μαύρης τρύπας" που εκπονείται από το υπουργείο Εργασίας φέρεται να δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις.
Στο σχέδιο για την κάλυψη της "μαύρης τρύπας" που εκπονείται από το υπουργείο Εργασίας φέρεται να δίνεται έμφαση στην ενίσχυση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στις συντάξεις. Στόχος είναι να ξεπεράσει τον σκόπελο του 2014, όπου η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται κατά 1,8 δισ. ευρώ.
Εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού αλλά και της επιστροφής της τρόικα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται στην Αθήνα μετά τις 15 Οκτωβρίου, τα οικονομικά των ταμείων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τον υπουργό Οικονομικών παρουσία και του διοικητή του ΙΚΑ.
Δεν ανταποκρίνονται εξ' ολοκλήρου στην πραγματικότητα τα στοιχεία που ο κ. Βρούτσης έδωσε στην τρόικα, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Δημ. Καραγεωργόπουλος καθώς δεν έχουν ληφθεί σημαντικές παράμετροι, όπως λέει. Και αναφέρει ότι μια σημαντική παράμετρος είναι "η αύξηση του ποσοστού της ανεργίας, που σύμφωνα με τις δικές μας προβλέψεις του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, θα αγγίξει το 31,5%".
Εν τω μεταξύ, η τρόικα έχει ήδη δώσει το "πράσινο φως", σύμφωνα με πληροφορίες ώστε τα ταμεία να αντλήσουν και το 2014 περίπου 800 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, προκειμένου να καλυφθεί το κενό των 1,8 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του 1 δισ. ευρώ που θα λείψει από τα ταμεία, το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει να αυξήσει κατά 500 εκατ. ευρώ την εισπραξιμότητα των εισφορών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ καθώς από τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση, θα γίνονται διασταυρώσεις μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων μεταξύ των εισφορών που δηλώνονται και της μισθοδοσίας στις τράπεζες. Από τον Δεκέμβριο στις αναλυτικές Περιοδικές δηλώσεις θα καταγράφονται και οι εισφορές για τα επικουρικά ταμεία και τα ταμεία εφάπαξ.
Άλλα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν από την αναζήτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τον Οκτώβριο φέρνοντας αντιμέτωπους τους ασφαλισμένους με τον κίνδυνο κατασχέσεων για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ.
Επίσης, υπολογίζεται ότι 300 εκατ. ευρώ μπορεί να εισπραχθούν μέσω της ενίσχυσης της απασχόλησης, με την ηγεσία του υπουργείου να ποντάρει και στην επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.
"Φρένο" στην φοροδιαφυγή των συνταξιούχων εκτιμάται ότι θα μπει με την προσυμπλήρωση του ποσού των συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, με προσδοκώμενα έσοδα 80 εκατ. ευρώ τα οποία έχει συμφωνηθεί να αποδοθούν στο ασφαλιστικό.
Όμως, το υπουργείο Εργασίας δεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει μόνο το πρόβλημα της μικρότερης χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό αλλά και το "κενό" που δημιουργούν μέτρα τα οποία είτε ψηφίστηκαν και δεν εφαρμόστηκαν είτε εφαρμόστηκαν αλλά δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Έτσι παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι τόσο του υπουργείου Οικονομικών όσο και του υπουργείου Εργασίας επιμένουν ότι η εισφορά 0,03% στις επιχειρήσεις δεν πρόκειται να επιβληθεί και είναι πλέον εκτός ατζέντας, δεν έχει βρεθεί ακόμη ισοδύναμο για τα 450 εκατ. ευρώ που θα έμπαιναν στα ταμεία του ΟΑΕΕ.
Επίσης το πλαφόν που μπήκε στην βάση υπολογισμού των εισφορών στο ΙΚΑ εφαρμόστηκε μεν όμως αρχικά η πρόβλεψη ήταν να αποδώσει 800 εκατ. ευρώ, η πρόβλεψη αναθεωρήθηκε στα 609 εκατ. ευρώ και τελικά έχουν εισπραχθεί μόνο 300 εκατ. ευρώ.