Στενή σχέση με τον υπόκοσμο, με προστασία σε νυχτερινά καταστήματα, επιθέσεις σε καταστήματα μεταναστών αλλά και εκμετάλλευση μεταναστών φαίνεται πως είχαν στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Στενή σχέση με τον υπόκοσμο, με προστασία σε νυχτερινά καταστήματα, επιθέσεις σε καταστήματα μεταναστών αλλά και εκμετάλλευση μεταναστών φαίνεται πως είχαν στελέχη της Χρυσής Αυγής.
Όπως καταγγέλλουν μετανάστες στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όταν δεν τους έκαιγαν τα καταστήματα, το έσπαγαν και το έκλεβαν. Για να μην σου πειράξουν το κατάστημα έπρεπε να πληρώσεις προστασία, λένε. Μάλιστα σε έρευνες των Αρχών βρέθηκαν σε σπίτια χρυσαυγιτών πολλά κλοπιμαία από εμπορεύματα μεταναστών.
Μετανάστης, κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα λέει στο MEGA ότι όταν "έβλεπαν το βράδυ κανένα ξένο μόνο του, δηλαδή μελαχρινό, μαύρο σε μαγαζί μέσα μόνο του, πηγαίναν 3-4 άτομα, έσπαγαν τα πράγματα, εάν είχε λεφτά το ταμεία τα έπαιρναν, χτυπάνε ξύλο και άμα έχουν ακριβά πράγματα μέσα τα παίρνουν".
Όμως παρά τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής τις τελευταίες ημέρες, ο φόβος συνεχίζει να κυριαρχεί στην περιοχή καθώς οι χρυσαυγίτες επιμένουν να απειλούν και να εκβιάζουν τους μετανάστες. Μάλιστα πολλοί μετανάστες έκλεισαν τα καταστήματά τους και έφυγαν από την περιοχή.
Τα περισσότερα χτυπήματα οι χρυσαυγίτες τα πραγματοποιούσαν τον χειμώνα όπως λέει στο MEGA ο Ταχίρ γιατί "το χειμώνα δεν έχει πολύ κόσμο έξω, δηλαδή αν ζητήσει κάποιος βοήθεια δεν έχει κόσμο έξω. Αν έχει κόσμο, τα αυτοκίνητα που είναι στο δρόμο είναι κλειστά τα τζάμια και δεν ακούει κανένας. Έχουν κλείσει αρκετά μαγαζιά, φοβούνται".
Και το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρεται στην προστασία που πουλούσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε μετανάστες αλλά και στη συνεργασία μαζί τους.
"Το μένος κατά των μεταναστών δεν είναι το ίδιο αδιάκριτο έναντι αυτής της κατηγορίας προσώπων αφού σε πολλές περιπτώσεις αναθέτουν την πώληση στους τελευταίους, διαφόρων ειδών, και λαμβάνουν την μερίδα του λέοντος των κερδών, εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτούς την άνεση της ασφάλειας που έχουν ανάγκη" αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα όπως υποστηρίζει σε κατάθεσή του μάρτυρας πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής πολλά από τα ρούχα που συγκέντρωναν από τον κόσμο οι χρυσαυγίτες τα έδιναν σε Πακιστανούς, οι οποίοι στη συνέχεια τα πωλούσαν σε παζάρια.
"Τους αλλοδαπούς τους έδιναν κάποιο χαρτζιλίκι ή και ρούχα, τα οποία αυτοί τα πούλαγαν κι ένα ποσοστό που έφτανε το 90% από τις πωλήσεις το έδιναν στη Χρυσή Αυγή. Είναι λοιπόν μύθος ότι όλοι αυτοί οι αλλοδαποί ήταν στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παζάρι του Πειραιά και του Σχιστού όπου αλλοδαποί πουλάνε τα πιο πάνω προϊόντα που έχουν πάρει από τη Χρυσή Αυγή, όχι μόνο δεν τους πειράζει κανένας αλλά αντίθετα τους προστατεύουν από τυχόν ενοχλήσεις άλλων" είπε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο πρώην χρυσαυγίτης.
Την χρησιμοποίηση των αλλοδαπών αλλά και τα χρήματα που έβαζαν στην τσέπη του οι χρυσαυγίτες επιβεβαιώνει και άλλος μάρτυρας σε κατάθεση του στον εισαγγελέα. "Γνωρίζω ότι ενώ μάζευαν ρουχισμό και τρόφιμα για να τα δώσουν σε φτωχές οικογένειες, τα τρόφιμα τα έπαιρναν αυτοί, δηλαδή οι ηγέτες της οργάνωσης, τον δε ρουχισμό τον έδιναν σε Πακιστανούς, που δήθεν εμείς για τα μάτια του κόσμου κυνηγούσαμε, οι οποίοι τα πουλούσαν στα παζάρια και το μεγαλύτερο ποσοστό από τα έσοδα πήγαιναν στις τσέπες των επικεφαλής της οργάνωσης, οι οποίοι σε μας έλεγαν μονίμως ότι δεν υπάρχουν λεφτά στο ταμείο" είπε.
Εν τω μεταξύ η άρση τηλεφωνικού απορρήτου δείχνει ότι οι περιπτώσεις προστασίας και εκβιασμών από τα μέλη της Χρυσής Αυγής είναι πολλές. Χαρακτηριστική είναι η συνομιλία υψηλόβαθμου στελέχους της οργάνωσης που έχει διατελέσει υπεύθυνος ασφαλείας στην περιοχή του Πειραιά, ο οποίος έχει υπό τον έλεγχό του όλες τις τοπικές οργανώσεις, με την κοπέλα του, την οποία πιέζει να της δώσει για δώρο ένα ρολόι.
Χαρακτηριστικά ακούγεται:
Χρυσαυγίτης: Είμαι businessman. Να σου πάρω ένα καλό ρολόι;
Κοπέλα: Δεν θέλω ρολόι
Χρυσαυγίτης: Γιατί; είναι ευκαιρία. Λέγε
Κοπέλα: Δεν θέλω ρολόι
Χρυσαυγίτης: Τι θέλεις; Πες μου
Κοπέλα: Μπουφάν σου είπα ότι θέλω
Χρυσαυγίτης: Ε, μπουφάν, δεν τα παίρνω από κανέναν που να έχει μπουφάν.
Όταν οι καταστηματάρχες δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν την προστασία, τα μέλη της Χρυσής Αυγής έπαιρναν εμπορεύματα, όπως αποκαλύπτεται στον ίδιο διάλογο:
Χρυσαυγίτης: Γιατί έχω πάει για ψάρεμα, που πήρα καλάμια και ψαροντούφεκα; Πρέπει να πουλήσουμε και τέτοια…θα χάσουμε τα λεφτά…πρέπει να πουλήσω τα τέτοια, δεν τα παίρνει κανείς, αυτή είναι η μ…α. Και αυτός ο μπάσταρδος δεν είχε λεφτά.
Την ίδια ώρα, σε απόρρητη έκθεση της ΕΥΠ που συντάχθηκε στις αρχές του 2012 λίγο πριν εκλεγεί βουλευτής ο χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός περιγράφεται ως "νταβατζής", "εκβιαστής" και "προστάτης" νυχτερινών κέντρων, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Τα Νέα".
"Ο Λαγός μεσολαβεί για το σπάσιμο επιταγών, και εισπράττει σχετική αμοιβή προστασία γι' αυτό. Ενώ συμμετέχει σε προστασίες μαγαζιών, εκβιασμούς και σε διακίνηση γυναικών με σκοπό την πορνεία" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Στην ίδια έκθεση της ΕΥΠ επισημαίνεται ότι στις 26 Ιουλίου του 2011 συνελήφθη καθώς στην κατοχή του βρέθηκε πιστόλι μάρκας γκλοκ για το οποίο δεν είχε άδεια οπλοφορίας και οπλοκατοχής.
Από τα στοιχεία της ΕΥΠ προκύπτει επίσης ότι η χρησιμοποίηση μεταναστών από τους Χρυσαυγίτες, καθώς στελέχη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο που ανήκει σε κάποιον Φακιρ Σαλαμ αλλά και σε άλλους μετανάστες.