Την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο κούρεμα στο χρέος επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε έκθεσή του με τίτλο "Το Δημόσιο Χρέος Μετά το Τέλος του Μνημονίου". Με τη λύση του "κουρέματος" συντάσσεται και το ΔΝΤ σε νέα του έκθεση.
Την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο κούρεμα στο χρέος επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε έκθεσή του με τίτλο "Το Δημόσιο Χρέος Μετά το Τέλος του Μνημονίου".
Οι συντάκτες της έκθεσης υποστηρίζουν πως ένα νέο δάνειο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού θα έδινε μόνο μια προσωρινή λύση, αναβάλλοντας κατ' αυτό τον τρόπο την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι ο όγκος του δημοσίου χρέους της χώρας.
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν με μεσότιτλο μέσα στην έκθεση οι συντάκτες της, η αριθμητική του χρέους είναι εναντίον της χώρας και δεν μπορεί κανείς να αναμένει σοβαρή μείωσή του μέσω των ιδιωτικοποιήσεων.
"Η χώρα είναι αδύνατο να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου για να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο χρέος της με λογικούς όρους" αναφλερεται στην έκθεση και προστίθεται:
"Το μέγεθός του θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πιθανούς δανειστές. Η οργανωμένη διαγραφή μέρους του χρέους εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα δημιουργούσε νέα δεδομένα. Το σπουδαιότερο είναι ότι θα ενσωματωνόταν σύντομα στις προσδοκίες των αγορών".
Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, με δηλώσεις του στους "Financial Times", εμφανίζεται αισιόδοξος και επιμένει ότι η Ελλάδα θα αντισταθεί στις πιέσεις επιβολής πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά θα δώσει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
"Είναι προφανές τώρα ότι έχουμε καταφέρει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία…Είναι το δεύτερο συνεχόμενο έτος που εκτελείται ο προϋπολογισμός χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα" σημειώνει ο Γιάννης Στουρνάρας.
Με τη λύση του "κουρέματος" συντάσσεται και το ΔΝΤ σε νέα του έκθεση, τονίζοντας ότι όλες οι προβλέψεις του έχουν βασιστεί στο δεδομένο ενός νέου κουρέματος στα δάνεια του επίσημου τομέα.
Παράλληλα, το Ταμείο υποστηρίζει ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω προσαρμογή -συμπεριλαμβανομένων και παρεμβάσεων στη φορολογική διοίκηση- από το 2014 έως το 2016, της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 6,7 δισ. ευρώ.
"Οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος προϋποθέτουν ένα πρόσθετο κούρεμα (συμμετοχή του επίσημου τομέα) για να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020" σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.