Σοκάρει η έρευνα που έκανε ο Δήμος της Αθήνας για τη φτώχεια και τους άστεγους της πόλης, που εκτιμάται ότι φθάνουν τις 10.000. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι είχαν σπίτι, εργασία και λόγω της οικονομικής κρίσης πλέον δίνουν "μάχη" για ένα παγκάκι
Σοκάρει η έρευνα που έκανε ο Δήμος της Αθήνας για τη φτώχεια και τους άστεγους της πόλης, που εκτιμάται ότι φθάνουν τις 10.000. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι οποίοι είχαν σπίτι, εργασία και λόγω της οικονομικής κρίσης πλέον δίνουν "μάχη" για ένα παγκάκι ή, στην καλύτερη περίπτωση ένα κρεβάτι στους ξενώνες του Δήμου ή κάποιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.
Σε όλη τη χώρα υπάρχουν 20.000 άνθρωποι που δεν έχουν στέγη, εκ των οποίων οι 10.000 είναι στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων στους άστεγους είναι:
Το 77% είναι άντρες
Επί του συνόλου το 54% Έλληνες και το 46% αλλοδαποί
Το 24% δεν έχει οικογένεια
Το 61% είναι ουσιοεξαρτώμενοι
Το 76% είναι μεταξύ 26 και 55 ετών.
Για να διευκολύνουν την απόφαση των αστέγων να εγκαταλείψουν το πεζοδρόμιο, στο σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων εντάχθηκε ένα υπνωτήριο αστέγων στον ξενώνας φιλοξενίας στην Ομόνοια, όπως είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. "Μια ανοιχτή δομή όπου προσφέρεται ασφαλής διαμονή για τη νύχτα, μπάνιο, πρωινό και στήριξη από κοινωνικούς επιστήμονες για να ξεκινήσει η διαδικασία ουσιαστικότερης φροντίδας των ανθρώπων αυτών" πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι μόνο το κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων μοιράζει περισσότερες από 1.670 μερίδες φαγητού ανά βάρδια συσσιτίου, ενώ εξυπηρετεί 774 νοικοκυριά και 580 άστεγους.
Σύμφωνα με την έρευνα:
Το 73% από τους Έλληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια
Το 41% προσήλθε στο συσσίτιο τους τελευταίους 6 μήνες
Το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών
Το 50% είναι άγαμοι
Το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης
Το 0,7% μεταπτυχιακό.
Όμως τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι τα παιδιά, με τους δασκάλους των ολοήμερων δημοτικών σχολείων να κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου καθώς ολοένα και περισσότερα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς το γεύμα τους.
Έτσι ο δήμος Αθηναίων ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλύψει τις ανάγκες αυτές με γεύματα που παρασκευάζονται στο δημοτικό βρεφοκομείο. Μάλιστα ο αριθμός των γευμάτων από 250 που παρασκευάζονταν πέρσι, φέτος εκτοξεύθηκε στα 1100.
Περισσότεροι από 20.000 κάτοικοι της πόλης, υποστηρίζονται από τον Δήμο Αθηναίων, παρά τους 60% λιγότερους πόρους που διατέθηκαν, χάρη στη νέα αντίληψη που οδηγεί από την φιλανθρωπία στην αλληλοβοήθεια.