Συναντήσεις με τον Ιταλό και τον Μαλτέζο πρωθυπουργό είχε τη Δευτέρα ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ξεκίνησε γύρο επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του καθώς φέρεται αποφασισμένος να δώσει μάχη σε όλα τα μέτωπα για να ανατρέψει τη γραμμή που έχει χαράξει η τρόικα απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2014.
Γύρο επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους του ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να δώσει μάχη σε όλα τα μέτωπα για να ανατρέψει τη γραμμή που έχει χαράξει η τρόικα απαιτώντας από την ελληνική κυβέρνηση νέα μέτρα για το 2014.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Ιταλό ομόλογό του στη Ρώμη και νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Μάλτας και έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν εκβιάζει, αλλά και δεν εκβιάζεται, χαράσσοντας "κόκκινη γραμμή" στο ενδεχόμενο λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων.
Από τη Ρώμη, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ενρίκο Λέτα, ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με δραματικά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες τα τελευταία 6 χρόνια και είπε ότι έγιναν θυσίες και μεγάλη προσπάθεια και πλέον επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα, που σημαίνει ότι οι δανειστές πρέπει κι εκείνοι να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.
Οι δύο πρωθυπουργοί κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση της Μαρίας Σπυράκη για το Mega σχετικά με την υλοποίηση της απόφασης του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου που προβλέπει ελάφρυνση του χρέους, με τον Ενρίκο Λέτα να δηλώνει ότι ο ίδιος αξιολογεί πολιτικά ως πολύ θετική την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα. Είπε χαρακτηριστικά:
"Δεν είμαι η Ευρωπαική Επιτροπή. Δεν είναι δουλειά μου να κάνω αξιολογήσεις. Αλλά η δική μου πολιτική αξιολόγηση είναι πολύ θετική για όλα τα βήματα που κάνει η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό, τις θυσίες να ακολουθήσουν βήμα – βήμα σημαντικά επιτεύγματα που συνδέονται με τη σταθερότητα, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Και τη δημοσιονομική κατάσταση. Εργαζόμαστε εντατικά για τη δημιουργία την επόμενη χρονιά ενός πυλώνα ανάπτυξης στην Ευρωπαική Ένωση".
Παίρνοντας τον λόγο, ο Αντώνης Σαμαράς συμφώνησε πως ο προσανατολισμός προς την ανάπτυξη είναι ο πιο σημαντικός δρόμος για όλους στην Ευρώπη, ειδικότερα για χώρες που βρέθηκαν μέσα στην κρίση, όπως η Ελλάδα με έξι συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.
"Χάσαμε περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ και αν προσθέσετε σ' αυτό τους φόρους και τον πληθωρισμό, ο μέσος όρος του εισοδήματος για τον μέσο Έλληνα μειώθηκε περίπου 40% και αυτή είναι μία πραγματική θυσία. Παρ' όλα αυτά θέλω όλοι στην Ιταλία να γνωρίζουν ότι θα πετύχουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι ενδεικτικό για όσα είπε μόλις ο Ενρίκο Λέτα, δηλαδή για την επιτυχία των αποτελεσμάτων μετά από αυτές τις τεράστιες θυσίες" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
"Όταν έχεις πρωτογενές πλεόνασμα μετά από τόσα χρόνια και όταν έχεις περάσει από μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, με διαρθρωτικές αλλαγές, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε. Και αφού τα έχουμε καταφέρει -για να απαντήσω άμεσα στην ερώτηση σας σε σχέση με την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο (σ.σ. 2012)- περιμένουμε αυτό που είναι λογικό. Δηλαδή οι δανειστές μας να κάνουν αυτά που πρέπει. Και νομίζω ότι θα τα κάνουν".
Λίγες ώρες νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η χώρα έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου και τώρα επιστρέφει στην ομαλότητα, ζητώντας τη συγκρότηση κοινού μετώπου των χωρών του ευρωπαϊκού νότου.
"Η Ελλάδα έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, εφαρμόζοντας σημαντικά για εμάς βήματα. Δημοσιονομική προσαρμογή και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που επαναφέρουν την Ελλάδα στην οικονομική ομαλότητα. Ταυτοχρόνως, όμως, θα ανέφερα στον μαλτέζικο λαό έναν αριθμό. Υπάρχουν τόσοι άνεργοι στην Ελλάδα σήμερα -και η Ελλάδα δυστυχώς τυχαίνει να είναι η χώρα με την υψηλότερη ανεργία πάνω από το 27%- όσοι και παράνομοι μετανάστες. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί" σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Ψηλά στην ατζέντα το μεταναστευτικό
Στις επαφές κορυφής που είχε ο κ. Σαμαράς σε Μάλτα και Ιταλία κυριάρχησε και το μεταναστευτικό, με κοινή επιδίωξη Αθήνας και Ρώμης στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της 24ης-25ης Οκτωβρίου να υπάρξει συγκεκριμένη παράγραφος αλλά και πρόβλεψη για αύξηση των κονδυλίων που αφορούν στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Ενρίκο Λέτα, στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά υπήρξε συντονισμός σε "κάποια σημαντικά σημεία ώστε η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής να μην αντιμετωπίσει και συζητήσει το θέμα της μετανάστευσης μόνο με τρόπο γενικό κι επιφανειακό". "Αυτό θα ήταν για εμάς απαράδεκτο" τόνισε.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στη Βαλέτα με τον Μαλτέζο ομόλογό του Τζόζεφ Μουσκάτ, ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για την αναγκαιότητα δημιουργίας κοινού μετώπου απέναντι στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που -όπως δήλωσε χαρακτηριστικά- χτυπά καθημερινά την πόρτα του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών.
"Η απειλή των κυμάτων της παράνομης μετανάστευσης είναι κοινή για όλους τους Ευρωπαίους. Μιλάμε κυρίως για μια απάνθρωπη διαδικασία εμπορίας ανθρώπων που χτυπάει καθημερινώς την πόρτα μας, αποσταθεροποιεί τις κοινωνίες μας κι απειλεί να εξαπλωθεί περαιτέρω στο βορρά. Γι' αυτό, θεωρώ ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και να παρακολουθούμε αυτές τις ανθρώπινες τραγωδίες" είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Την αναγκαιότητα ύπαρξης κοινής προσέγγισης στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης επισήμανε και ο πρωθυπουργός της Μάλτας, ο οποίος εκτίμησε ότι η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά "δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο μεταξύ Μάλτας κι Ελλάδας στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης κι ότι μοιραζόμαστε πολλές, αν όχι το σύνολο των ιδεών".