"Φύλλο και φτερό" κάνουν εκατοντάδες ύποπτες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης στο δήμο Αθηναίων, προκειμένου να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τη ραγδαία αύξηση των ετεροχρονισμένων δηλώσεων παιδιών στο δήμο Αθηναίων.
"Φύλλο και φτερό" κάνουν εκατοντάδες ύποπτες ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, οι επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τη ραγδαία αύξηση των ετεροχρονισμένων δηλώσεων παιδιών στο δήμο Αθηναίων.
Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει περίπου 600 περιπτώσεις ετεροχρονισμένων δηλώσεων για να διαπιστώσουν εάν τηρήθηκαν οι δικλείδες ασφαλείας.
"Ενώ η νομοθεσία που διέπει τις σχετικές διαδικασίες προβλέπει ότι εντός δέκα ημερών από τη γέννηση θα πρέπει να δηλώνεται το παιδί, στις περιπτώσεις αυτές που μας κοινοποίησε ο δήμος Αθηναίων, οι δηλώσεις αυτές ήταν πάνω από δύο μήνες. Και δήλωναν όχι μόνο ένα παιδί αλλά ακόμα και επτά" αναφέρει ο Π. Νομικός, ειδικός επιθεωρητής Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
Μέσα σε μια τετραετία ο αριθμός ετεροχρονισμένων δηλώσεων γέννησης οκταπλασιάστηκε, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος "ξήλωσε" τη διευθύντρια, την προϊσταμένη και υπαλλήλους της ληξιαρχικής υπηρεσίας.
Τα αποτελέσματα της πρώτης διασταύρωσης στοιχείων δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η μέθοδος δήλωσης του παιδιού ήταν η ίδια. Δηλαδή, εμφανιζόταν μόνο η μητέρα, η οποία δήλωνε όχι μόνο ένα αλλά περισσότερα παιδιά που είχε αποκτήσει, δίνοντας υπεύθυνες δηλώσεις ανθρώπων που υποτίθεται πως ήταν μπροστά στον τοκετό, ο οποίος δεν έγινε σε νοσοκομείο αλλά σε σπίτια εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου Αθηναίων, ενώ τα παιδιά δηλώνονταν ως 'αγνώστου πατρός'.
Τουλάχιστον 15 υποθέσεις εντοπίστηκαν στο πρώτο έλεγχο των στοιχείων του δήμου Αθηναίων, όπου δήλωναν τα παιδιά μ' αυτό τον τρόπο, προκειμένου να λάβουν επίδομα παιδικής προστασίας, και εκτιμάται ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των περιπτώσεων, είναι για να παίρνουν επιδόματα από περισσότερες πηγές.
Οι "τρύπες" της διαδικασίας φαίνονται ξεκάθαρα στην περίπτωση της μικρής Μαρίας. Στις 21 Ιουνίου του 2013 στον δήμο Αθηναίων προσήλθε η τσιγγάνα που είχε το παιδί με την ταυτότητά της, η οποία το δήλωσε ως αγνώστου πατρός και προσκόμισε δυο δηλώσεις. Η μια ήταν του συζύγου της και η άλλη δική της με τα στοιχεία της δεύτερης ταυτότητάς της. Μάλιστα δήλωσε ότι γέννησε το παιδί στις 31 Ιανουαρίου του 2009 σε σπίτι στην λεωφόρο Αλεξάνδρας 130. Ο αριθμός 130 δεν υπάρχει καθώς μετά το νούμερο 128 βρίσκεται το 132.
Η περίπτωση της μικρής Μαρίας και οι αποκαλύψεις του δημάρχου Αθηναίων προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία με παραγγελία της ζήτησε από όλες τις εισαγγελίες της χώρας να ερευνήσουν τις γεννήσεις που έχουν δηλωθεί στα ληξιαρχεία με υπεύθυνες δηλώσεις από το 2008 μέχρι και σήμερα. Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητεί να γίνει και επιθεώρηση στα βιβλία των ληξιαρχείων σε όλη τη χώρα.