Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των διεθνων ΜΜΕ για την υπόθεση της μικρής Μαρίας, αφού το θέμα εχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση αλλά και σχόλια για την κατάσταση της δημόσιας δοίκησης στην Ελλάδα.
Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των διεθνων ΜΜΕ για την υπόθεση της μικρής Μαρίας, αφού το θέμα εχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση αλλά και σχόλια για την κατάσταση της δημόσιας δοίκησης στην Ελλάδα.
Εφημερίδες και κανάλια ανά τον κόσμο κάνουν συνεχείς ανταποκρίσεις από τη χώρα μας, μετά και τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των δύο Ρομά που παρίσταναν τους γονείς του ξανθού κοριτσιού.
Ο ανταποκριτής του BBC, Μαρκ Λόουεν, σε απευθείας σύνδεση από τη Λάρισα μετέδωσε ότι το συνεργείο του δέχθηκε επίθεση στην Κοινότητα των Ρομά, όπου εντοπίστηκε η μικρή, ενώ στο θέμα της ενίσχυσης του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά αναφέρεται η βρετανική Guardian. "Το θέμα της μικρής Μαρίας που απασχολεί τη χώρα ενισχύει τη βαθειά δυσπιστία μεταξύ της κοινότητας των Ρομά και των Ελλήνων. Σε μια κοινωνία, που υπερηφανεύται για την ομοιογένειά της , οι Ρομά είναι μεταξύ των πιο περιθωριοποιημένων μειονοτήτων", γράφει σχετικά.
Η βελγική εφημερίδα "De Morgen", που κυκλοφόρησε με τίτλο "Στον αστερισμό ενός ξανθού αγγέλου" κινούνται οι Έλληνες" αναφέρεται στα κακώς κείμενα και τα τρωτά σημεία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, που αφήνει περιθώρια στους επιτήδειους που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αθώα παιδιά για να βγάλουν χρήματα. "Οι αποκαλύψεις γύρω από τη μικρή Μαρία βγάζουν στην επιφάνεια μια ακόμα παθογένεια της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που έχει να κάνει με το διάτρητο σύστημα εγγραφής στα μητρώα των δήμων, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να δηλώνουν ψευδή στοιχεία, προκειμένου να εισπράττουν τα κρατικά επιδόματα τέκνων", αναφέρει για την υπόθεση.
Στο ενδεχόμενο πίσω από την ιστορία να κρύβεται διεθνές κύκλωμα εμπορίας παιδιών αναφέρθηκε η ιταλική τηλεόραση. "Πίσω απ'αυτήν την ιστορία, μπορεί να υπάρχει ένα κύκλωμα: Εγκυμονούσες γυναίκες από τη Βουλγαρία που έρχονται στην Ελλάδα για να γεννήσουν και μετά πουλούν τα νεογνά. Αρκεί να δηλώσουν ότι τα νεογνά τους πέθαναν στη γέννα. Η αστυνομία στο παρελθόν είχε κάνει έρευνες σε πολλά μπαρ, αλλά δεν είχε βρει τίποτα", ακούγεται σε ρεπορτάζ του καναλιού RAI1. "Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την εξάρθρωση πιθανών κυκλωμάτων ενισχύουν τις ελπίδες της μητέρας του μικρού Μπεν Νίντχαμ, που εξαφανίστηκε στο νησί της Κω στις 24 Ιουλίου του 1991", υπογραμμίζεται.