Αντιδράσεις από πλευράς ιδιοκτητών, αντιπολίτευσης αλλά και κυβερνητικών βουλευτών προκαλεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα. "Η θέση είναι να πληρώνουν όλοι και να πληρώνουν λιγότερα, να διευρυνθεί η φορολογική βάση" έλεγε σήμερα ανώτατη κυβερνητική πηγή, ενώ αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ σημείωνε πως δεν μπορεί να μειωθεί άλλο ο φόρος ακινήτων, γιατί θα χρειασθούν επιπλέον μέτρα.
Αντιδράσεις από πλευράς ιδιοκτητών, αντιπολίτευσης αλλά και κυβερνητικών βουλευτών προκαλεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα, μέσω του οποίου το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πλέον ετήσια τετραπλάσια έσοδα, σε σχέση με το 2011.
Με φόντο τις αντιδράσεις, ανώτατη κυβερνητική πηγή υπογράμμιζε ότι ο νέος φόρος είναι πιο δίκαιος, καθώς αφενός είναι μειωμένος σε σχέση με τα ισχύοντα, αφετέρου μοιράζει πιο δίκαια το βάρος.
"Δίκαιο είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτό ως αρχή είναι δίκαιο. Σήμερα μειώνουμε ακόμα περισσότερο την επιβάρυνση του ΕΕΤΗΔΕ. Πέρσι μειώθηκε 15%, φέτος και άλλο, κατά 10- 15%. Για να υπάρχει μείωση της επιβάρυνσης επιβάλλεται φόρος σε εκείνους που είχαν ακίνητα ακόμα και χωρίς κτίσμα" σημείωνε η εν λόγω ανώτατη κυβερνητική πηγή και πρόσθετε:
"Οι αγρότες στη συντριπτική τους πλειοψηφία πληρώνουν μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο. Το 80% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 90 ευρώ το χρόνο. Η θέση είναι να πληρώνουν όλοι και να πληρώνουν λιγότερα, να διευρυνθεί η φορολογική βάση".
Ο Ενιαίος Φόρος, που ενσωματώνει το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων, θα τεθεί σε εφαρμογή το 2014 στα πάσης φύσης ολοκληρωμένα και ημιτελή κτίσματα, σε εντός και εκτός σχεδίου γήπεδα, με βάση υπολογισμού τις "παγωμένες" από το 2007 Τιμές Ζώνης, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις μειωμένες κατά 35% εμπορικές τιμές των ακινήτων.
Η επιβολή του φόρου επί πλασματικών τιμών απότελεί βασική στρέβλωση. Είναι ενδεικτικό ότι:
Στην Καλλιθέα η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 2.200 ευρώ/τ.μ., αλλά η τρέχουσα εμπορική τιμή στη περιοχή κυμαίνεται από 600 έως 1.000 ευρώ/τ.μ.
Στη Ν. Σμύρνη η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 2.450 ευρώ/τ.μ. αλλά η τιμή που πωλούνται τα ίδια ακίνητα κυμαίνονται από 800 έως 1.000 ευρώ/τ.μ.
Στη Θεσσαλονίκη η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 4.600 ευρώ/τ.μ. αλλά η εμπορική τιμή δεν ξεπερνά τις 3.500 ευρώ/τ.μ. για νεόδμητα και τις 2.200 ευρώ ευρώ/τ.μ. για παλαιότερα ακίνητα
Στον Βόλο η Τιμή Ζώνης φτάνει έως τις 2.100 ευρώ/τ.μ., ενώ η εμπορική τιμή κυμαίνεται από τα 700 έως τα 1.100 ευρώ/τ.μ.
Από το οικονομικό επιτελείο σημειώνουν, πάντως, ότι ήδη ο πήχης των φόρων προς βεβαίωση έπεσε από τα 4,1 δισ. ευρώ στα 3,5 δισ. ευρώ, συμπληρώνοντας ότι όποια άλλη αλλαγή θα δημιουργήσει "κενό" που θα πρέπει να καλυφθεί. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε χαρακτηριστικά πως:
"Εάν γίνουν και άλλες μειώσεις, θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα".
Πιέσεις ασκούνται κυρίως για διορθώσεις στα οικόπεδα, που επιβαρύνονται υπέρμετρα, ειδικά στις αστικές περιοχές, αλλά και στα αγροτεμάχια με κατοικία, όπου ο φόρος πενταπλασιάζεται.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για 10 στρέμματα, παραθαλάσσια, με πρόσβαση σε επαρχιακή οδό, εάν βρίσκονται π.χ. στη Κέα, ο φόρος χωρίς κατοικία είναι 89 ευρώ, αλλά εάν υπάρχει κατοικία φτάνει στα 446 ευρώ. Εάν βρίσκονται στη Πάρο, χωρίς κατοικία ο φόρος υπολογίζεται στα 124 ευρώ, αλλά εάν στο αγροτεμάχιο υπάρχει κατοικία, ο φόρος φτάνει στα 619 ευρώ!