Πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ.
Πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών κατέθεσε η ΔΗΜΑΡ.
Το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου προβάλλει ως επιχείρημα για την κατάθεση της πρότασης την αλλαγή των πολιτικών δεδομένων και της λογικής του δικομματισμού αλλά την ανάγκη να ευνοηθούν οι συνεργασίες και να αποφορτιστεί η τεχνητή πόλωση.
"Η ισχύουσα εκλογική νομοθεσία είναι εντελώς αναντίστοιχη με τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα. Αυτή η πολιτική πραγματικότητα βρίσκεται μακριά από την λογική του παραδοσιακού δικομματισμού και χαρακτηρίζεται πλέον από την έντονη κινητικότητα του εκλογικού σώματος, που οδηγεί σε συνεχή αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων και συσχετισμών", δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, όταν αυτό απέχει πόρρω από την αυτοδυναμία".
Κατέληξε λέγοντας: "Η πρότασή μας αυτή αποτελεί πρόσκληση προς όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για την θετική τοποθέτησή τους και την αποδοχή της".
Υπό αυτό το πρίσμα, στη ΔΗΜΑΡ περιμένουν να δουν την στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου που είχε προτείνει να μοιράζονται το μπόνους τα κόμματα που συνεργάζονται σε κυβέρνηση συνασπισμού ενώ σκοπεύουν να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του θέματος.
Από την μεριά της η αξιωματική αντιπολίτευση, διά του εκπροσώπου της αλλά και άλλων στελεχών, δηλώνει πως είναι υπέρ της πραγματικής απλής αναλογικής, υπενθυμίζοντας ότι έχει καταθεσει σχετική πρόταση που προβλέπει ότι η υιοθέτηση του συστήματος θα πρέπει να συνδεθεί με μια πάγια συνταγματική μεταρρύθμιση.
Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν πως περιμένουν την πρόταση Κουβέλη για να τοποθετηθούν, ενώ ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε χθες πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος Πέτρος Τατσόπουλος δηλώνει πως η απλή αναλογική προϋποθέτει κουλτούρα πολιτικών συνεργασιών που δεν υπάρχει στην Ελλάδα σήμερα και εκτιμά πως η καθιέρωσή της θα ισοδυναμούσε με κόλαση ακυβερνησίας, γι' αυτό και τονίζει πως ο ίδιος δεν θα την υπερψηφίσει αν έρθει στη Βουλή.