Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που τώρα καταγγέλλουν τους Αμερικανούς, συνεργάζονταν μεταξύ τους για να παρακολουθούν τους πολίτες τους τα τελευταία πέντε χρόνια, αποκαλύπτει η εφημερίδα "Guardian".
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που τώρα καταγγέλλουν τους Αμερικανούς, συνεργάζονταν μεταξύ τους για να παρακολουθούν τους πολίτες τους τα τελευταία πέντε χρόνια, αποκαλύπτει η εφημερίδα "Guardian".
Η εφημερίδα μιλά για μια χαλαρή αλλά διαρκώς ενισχυόμενη συμμαχία παρακολουθήσεων, και αποκαλύπτει τη συνεργασία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με τις υπηρεσίες άλλων τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για τις Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Σουηδία, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται νέα ντοκουμέντα από τον Εντουαρτντ Σνόουντεν.
Στα έγγραφα οι Βρετανοί πράκτορες εμφανίζονται να δηλώνουν τον θαυμασμό τους για τις τεχνικές ικανότητες των Γερμανών συναδέλφων τους στην μαζική παρακολούθηση τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών. Οι νέες αποκαλύψεις γίνονται καθώς Βερολίνο και Παρίσι πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες για τη δράση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Την ίδια ώρα το Κρεμλίνο, που έχει δώσει άσυλο στον Σνόουντεν διαμηνύει ότι ο πρώην πράκτορας της CIA είναι ελεύθερος να μιλήσει στους Γερμανούς, στο ρωσικό έδαφος, αλλά εάν βγει από τη χώρα θα επιστρέψει μάλλον δύσκολα.
Ο Σνόουντεν θα μπορούσε να μιλήσει σε εισαγγελείς ή σε εξεταστική επιτροπή της γερμανικής Βουλής, που θα μετέβαιναν για το σκοπό αυτό στη Μόσχα. Όπως δηλώνει ο Γερμανός γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών, Μικαελ Γκροσε Μπρεμερ "εάν ο Σνόουντεν μας πει πόσο μακριά έφθασε η παρακολούθηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία θα δεχθούμε προσφορά, θα δούμε τι ακριβώς έγινε και να μπορούμε να κινηθούμε εντός του νομικού πλαισίου. Εάν ο Σνόουντεν μπορεί να καταθέσει επ' αυτού τότε σίγουρα θα δεχθούμε την προσφορά".
Σήμερα ο γερμανικός Τύπος γράφει ότι Βερολίνο και Ουάσιγκτον ετοιμάζουν συμφωνία με την οποία θα δεσμεύονται να μην κατασκοπεύει ο ένας τον άλλον. Για το θέμα αυτό Γερμανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την περασμένη εβδομάδα το Λευκό Οίκο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας Κηθ Αλεξαντερ παραδέχθηκε ότι το κινητό της Άγκελα Μεέρκελ είχε γίνει αντικείμενο παρακολούθησης στο παρελθόν, γράφει το περιοδικό "Spiegel".
Με τίτλο στο εξώφυλλο "Άσυλο στον Σνόουντεν" κυκλοφορεί το "Spiegel" αύριο ενώ φιλοξενεί δηλώσεις Γερμανών πολιτικών υπέρ της παροχής ασύλου. Και δημοσιεύει ένα "μανιφέστο" του Σνόουντεν, ο οποίος καταγγέλλει ότι ορισμένες κυβερνήσεις υποδέχθηκαν τις αποκαλύψεις του με μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία διωγμού και υποστηρίζει ότι οι μαζικές παρακολουθήσεις είναι παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται παγκόσμιες λύσεις.