Αίσθηση ότι θα χρειαστούν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να επέλθει συμφωνία με την τρόικα και ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου κυριαρχεί στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Αίσθηση ότι θα χρειαστούν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για να επέλθει συμφωνία με την τρόικα και ότι κάτι τέτοιο δεν θα έχει επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου κυριαρχεί στις τάξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Σημαντικές δυσκολίες διαπιστώνονται στο ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο και κυριάρχησε στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου στο Μαξίμου και το οποίο θα έρθει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.
Χθες, άλλωστε διέρρευσε ηλεκτρονικό μήνυμα των δανειστών προς την κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή με το οποίο την ενημερώνουν ότι απορρίπτεται το δικό της σχέδιο για την διευθέτηση του θέματος.
Αναφορικά με το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, η εκτίμηση είναι ότι μπορεί χθες να μην συζητήθηκε σε επίπεδο υπολογισμών ωστόσο έχουν ήδη ξεκινήσει τα τεχνικά κλιμάκια επεξεργασία στα δυο βασικά μέτωπα: στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό.
Για τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως προέκυψε και μετά τη συνάντηση με τον Γ. Βρούτση, οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας εμφανίζονται επιφυλακτικοί με τα μέτρα πάταξης της εισφοροδιαφυγής.
Την ίδια στιγμή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που είναι μνημονιακή υποχρέωση, διευρύνει την "τρύπα" στα ταμεία και αναζητείται φόρμουλα να καλυφθεί το κενό χωρίς να αποφασιστούν περικοπές στις συντάξεις.
Για την φοροδιαφυγή, το υπουργείο έχει υπολογίσει έσοδα 380 εκατομμύρια ευρώ για το 2014 από αυτό το μέτωπο και η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες ώστε να πειστεί η τρόικα πως οι δράσεις που τρέχουν και πρόκειται να ενταθούν μπορούν να αποδώσουν καρπούς.
Σημερινές πληροφορίες για το ΦΠΑ στην εστίαση αναφέρουν ότι το θέμα συζητήθηκε χθες και η κυβέρνηση έχει στοιχεία που δείχνουν ότι το μέτρο της μείωσης απέδωσε. Σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο ότι ούτως ή άλλως οι αποφάσεις δεν πρόκειται παρά να ληφθούν στο τέλος του έτους όταν θα συνυπολογιστούν και τα στοιχεία του Νοεμβρίου για τα έσοδα.
Σε κάθε περίπτωση και ακριβώς επειδή τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι είναι καλά ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στο θέμα της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο.
Το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε χθες αλλά δεν αποκλείεται να τεθεί από την ελληνική πλευρά στις επερχόμενες συναντήσεις της με την τρόικα δεδομένου ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα σε ετήσια βάση ύψους 1 δισ. ευρώ από την φορολόγηση αυτή.
Το επόμενο ραντεβού της τρόικα με το οικονομικό επιτελείο είναι προγραμματισμένο για την Παρασκευή, όταν και οι εκπρόσωποί της θα έχουν συλλέξει περαιτέρω στοιχεία.