Προ των πυλών η μερική άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς. Η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση, ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η προστασία θα αρθεί μόνο για τα... μεγάλα ψάρια, και για όσους έχουν μεγάλα δάνεια, αλλά θα συνεχίσει να προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία, για όσους έχουν πραγματική αδυναμία εξόφλησης των δανείων και για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων της τρόικα με το υπουργείο Ανάπτυξης σηματοδοτεί και την εκκίνηση της αντίστροφης μέτρησης για τη μερική άρση της προστασίας από τους πλειστηριασμούς.
Στην πρώτη κρίσιμη συνάντηση που είχαν σήμερα οι δύο πλευρές, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν ανυποχώρητοι από τη σκληρή γραμμή για πλήρη απελευθέρωση, ενώ η ηγεσία του υπουργείου επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για προστασία της κύριας κατοικίας, αλλά και εκείνων που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι "στόχος είναι τα μεγάλα 'ψάρια' και τα μεγάλα δάνεια, αλλά και η προστασία εκείνων που το έχουν πραγματικά ανάγκη", προσθέτοντας πως "οι πραγματικά αδύναμοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν" και πως "αυτοί που πρέπει να φοβούνται είναι όσοι υποδύονται τους αδύναμους".
Οι δυο πλευρές ξεκινούν άμεσα διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκειμένου η νέα νομοθετική ρύθμιση να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του χρόνου καθώς εκπνέει η ισχύς της υφιστάμενης.
Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ξεκινά, η ελληνική πλευρά θα ταχθεί υπέρ της σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών, βάζοντας στο "τραπέζι" εναλλακτικά σενάρια:
Ένα από τα σενάρια αφορά στην κατάργηση παλαιότερης ρύθμισης που προστατεύει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ, εξαιρώντας έτσι από την προστασία άλλα ακίνητα πέραν της κύριας κατοικίας.
Εναλλακτικό σενάριο αποτελεί η μείωση των αντικειμενικών αξιών της κύριας κατοικίας που σήμερα προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη. Το υφιστάμενο καθεστώς προβλέπει την προστασία της κύριας κατοικίας με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προβλέπονται προσαυξήσεις για τα προστατευόμενα τέκνα.
Πιθανό είναι και το σενάριο η προστασία από τους πλειστηριασμούς να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια.
Το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένει και τις απαντήσεις της τρόικα σχετικά με το λεγόμενο "ιρλανδικό μοντέλο" που θα θεσπίζει τον όρο του "συνεπούς δανειολήπτη", αλλά και των ελάχιστων αποδεκτών δαπανών βάσει των οποίων θα μπορούν στη συνέχεια να προσδιορίζονται οι δόσεις των δανείων.
Στελέχη, μάλιστα, του υπουργειου Ανάπτυξης σπεύδουν να υπογραμμίσουν ότι η προώθηση του νέου μοντέλου θα είναι ένα ακόμη ανάχωμα έναντι του κινδύνου από τους πλειστηριασμούς.
Την ίδια ώρα, χάσμα χωρίζει ΥΠΑΝ και τρόικα σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές μισθώσεις, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για πλήρη απελευθέρωση, με την Αθήνα να διαφωνεί.