Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τους χειρισμούς στο θέμα της ΕΡΤ. Η πρόταση, την οποία υπογράφουν οι 71 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός της, κατατέθηκε με αφορμή την επέμβαση στην ΕΡΤ, αλλά στην ουσία θέτει θέμα ποιότητας δημοκρατίας και νομιμότητας της κυβέρνησης.
Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τους χειρισμούς στο θέμα της ΕΡΤ. Η πρόταση, την οποία υπογράφουν οι 71 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός της, κατατέθηκε με αφορμή την επέμβαση στην ΕΡΤ, αλλά στην ουσία θέτει θέμα ποιότητας δημοκρατίας και νομιμότητας της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται το άρθρο 142 του ΚτΒ και σημειώνει ότι "με αφορμή τη σημερινή αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής".
Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με ονομαστική ψηφοφορία, που αναμένεται να λάβει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Ανακοινώνοντας στο σώμα την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:
"Η πορεία για την οικονομική καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού μας πρέπει να σταματήσει και να σταματήσει τώρα. Οφείλουμε έχουμε χρέος να τη σταματήσουμε. Η συρρίκνωση και η απαξίωση της Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει και να σταματήσει τώρα. Έχουμε χρέος να την εμποδίσουμε. Και με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας των Ελληνίδων και των Ελλήνων, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε αυτή την πορεία, να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ελπίζουμε έναν καλύτερο αύριο για μας και τα παιδιά μας".
Λίγο αργότερα ήρθε η απάντηση από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από το βήμα εκδήλωσης είπε πως το άλμα που κάνει η χώρα προ τα εμπρός κάποιοι δεν το θέλουν και προσπαθούν να το εμποδίσουν.
"Για κάποιους είναι 'μομφή' να πιστεύεις στην Ελλάδα, να δημιουργείς πρωτογενή πλεονάσματα, να περνάς από την ύφεση στην ανάκαμψη, να αποκαθιστάς τη νομιμότητα, να αντιστέκεσαι στις ακρότητες και τις παρανομίες" τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως η απάντηση της κυβέρνηση στη μομφή είναι να προχωρήσει και υπογράμμισε πως "η δημοκρατία δεν φοβάται την αλήθεια και τις μομφές από τα υπολείμματα του παρελθόντος".
Η πρόταση μομφής ήταν μια επιλογή με την οποία είχε "φλερτάρει" το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση και η εκκένωση του ραδιομεγαρου με αστυνομική επιχείρηση σήμερα τα ξημερώματα λειτούργησε καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Τέξας το θέμα τέθηκε επί τάπητος, συνεδρίασε η πολιτική γραμματεία του κόμματος και ακολούθως το προεδρείο της Κ.Ο., που σύμφωνα με πληροφορίες τάχθηκε ομόφωνα υπέρ αυτής της επιλογής.
Η αξιωματική αντιπολιτευση στοχεύει στη μέγιστη πολιτική φθορά της κυβέρνησης, την οποία εκτιμούν ότι αιφνιδίασαν. Στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν ότι η πρότασή τους θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να έρθει στη Βουλή και να τοποθετηθεί, θα φέρει σε δύσκολη θέση και θα θέσει προ των ευθυνών τους τα άλλα κόμματα, θα βάλει φρένο στις όποιες φωνές κριτικής που δίνουν εικόνα σύγκρουσης στο εσωτερικό και θα αποτελέσει ένα βήμα συσπείρωσης του αγωνιστικού μετώπου.
Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης ήρθε από τον παριστάμενο στη Βουλή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε πως η πρόταση θα δώσει την ευκαιρία να αποδειχθεί ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρραγής και ισχυρή, ενώ λιγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί σαν μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές, προσθέτοντας όμως πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα λάβει την "πρέπουσα απάντηση".
Συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι κατά την τριήμερη συζήτηση θα δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να μπορέσει να αναδείξει την κεντρική εσωτερική διαφορά στον ΣΥΡΙΖΑ που συνοψίζεται στο δίλημμα "ευρώ ή δραχμή", θα επιχειρήσει να αναπτερώσει το ηθικό των βουλευτών αλλά και των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα θα κερδηθεί χρόνος για να γίνει εκ νέου επεξεργασία του νομοσχεδίου για τη φορολογία των ακινήτων. Παράλληλα, θεωρούν ότι με αφορμή ένα θέμα που βρίσκεται σε αποδρομή, αυτό της ΕΡΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ "καίει" ένα βασικό όπλο που έχει στα χέρια της η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει και πάλι μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
"Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του" σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου συγκαλείται το πρωί της Παρασκευής.
Μόλις πληροφορήθηκε την κατάθεση της πρότασης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να τηλεφώνησε στον Αντώνη Σαμαρά και να διατύπωσε την άποψή του ότι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσεται εδώ και καιρό. Μιλώντας αργότερα σε συνεργάτες του, ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καλύψει τα εσωτερικά προβλήματα που έχει και να αλλάξει την ατζέντα για να μην φανεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες φαίνεται πως στηρίζουν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τη δήλωση του Πάνου Καμμένου, που σημείωνει πως "η συλλογική ευθύνη τελείωσε" και "ο κάθε βουλευτής αναλαμβάνει πλέον τις προσωπικές του ευθύνες απέναντι στο λαό".
Η Χρυσή Αυγή τονίζει πως θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, παρόλο που -όπως αναφέρει- κατετέθη με καθυστέρηση και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, και θα ζητήσει για μία ακόμη φορά την άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι η πρόταση μομφής μάλλον προβλήματα θα δημιουργήσει στην παρούσα φάση που βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη διαπραγμάτευση και τόνισε ότι η κατάσταση "δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμία πλευρά". Δήλωσε, πάντως, πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή το πρώι από τα συλλογικά όργανα.
Από την Αγίου Κωνσταντίνου φαίνεται να τηρούν μέχρι στιγμής ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν για βεβιασμένη κίνηση, άκαιρη και άσκοπη πολιτικά, η οποία θωρούν ότι έρχεται σε μια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια δύσκολη διαπραγμάτευση και επιπρόσθετα "καίει" ένα σημαντικό χαρτί που έχει στα χέρια της η αξιωματική αντιπολίτευση και το οποίο θα έπρεπε να διαφυλάξει, σε περίπτωση που έρθει, για παράδειγμα, ένα τρίτο μνημόνιο.
Για "σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς" κάνει από την πλευρά του λόγο το ΚΚΕ, το οποίο σημειώνει πως "η 'αναδιαπραγμάτευση' των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έγινε 'συμμόρφωση' και η 'κατάργηση του μνημονίου' του ΣΥΡΙΖΑ έγινε 'αναδιαπραγμάτευση' " τονίζοντας: "Ο λαός βγάζει συμπεράσματα από την γραμμή και των δύο, που είναι γραμμή υπηρέτησης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΔΝΤ".