Όσοι "κρύβονται" πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, παρότι μπορούν, αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο εν όψει της μερικής άρσης της προστασίας από τους πλειστηριασμούς από τις αρχές του 2014.
Όσοι "κρύβονται" πίσω από τις προστατευτικές διατάξεις και δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, παρότι μπορούν, αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο εν όψει της μερικής άρσης της προστασίας από τους πλειστηριασμούς από τις αρχές του 2014.
Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ξεκινά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με γνώμονα την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν, ή ανήκουν στην κατηγορία των οικονομικά ασθενέστερων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου, οι δανειολήπτες που χαρακτηρίζονται "μεγάλα ψάρια", καθώς δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους αν και έχουν καταθέσεις ή ακόμη μεγάλη ακίνητη περιουσία πέραν της κύριας κατοικίας, είναι περίπου 15.000.
Συγκεκριμένα, εντολές πληρωμής υπάρχουν για περίπου 60.000 ακίνητα και αφορούν σε 50.000 δανειολήπτες. Από αυτά τα 26.000 είναι στεγαστικά άρα συνδέονται με κύριες κατοικίες και από αυτά τα 15.000 εκτιμάται ότι αφορούν σε δανειολήπτες που είναι κατά σύστημα "μπαταχτσήδες".
Η ελληνική πλευρά πάντως αναμένεται να προσέλθει στη διαπραγμάτευση με στόχο να προτείνει κριτήρια που θα οδηγήσουν στη σταδιακή απελευθέρωση των πλειστηριασμών, κρατώντας το σχέδιο των αλλαγών όσο γίνεται πιο απλό, ενώ πηγές του υπουργείου απορρίπτουν επί του παρόντος τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.
Ισχυρό φαίνεται πως είναι το σενάριο της κατάργησης της προστασίας που ισχύει για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας για οφειλές έως 200.000 ευρώ, έτσι θα πάψουν να προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς ακίνητα πέραν της κύριας κατοικίας.
Στο τραπέζι αναμένεται να βρεθεί και το σενάριο της μείωσης της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς με τον Νόμο Κατσέλη.
Με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, προβλέπεται η προστασία της κύριας κατοικίας αν η αντικειμενική της αξία είναι έως 300.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προβλέπονται προσαυξήσεις για τα προστατευόμενα τέκνα.
Ανάχωμα έναντι των πλειστηριασμών αναμένεται να αποτελέσει και το νέο μοντέλο που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης που θα θεσπίσει τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης και τον ορισμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη και θα αποτελεί ένα σύστημα κοινής αποδοχής ώστε τράπεζες και δανειολήπτες να καταλήγουν σε πιο αποτελεσματικές ρυθμίσεις.