Στη τσιμπίδα του ΣΔΟΕ πιάστηκε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασ. Καπερνάρος και ο γνωστός γιατρός Παν. Νικολάου, καθώς οι έλεγχοι έδειξαν αδήλωτα εισοδήματα. Για τον κ. Καπερνάρο οι έλεγχοι έδειξαν ότι απέκρυψε 5,5 εκατ. ευρώ και ο κ. Νικολάου 2 εκατ. ευρώ.
Έλεγχοι του ΣΔΟΕ πραγματοποιήθηκαν σε ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως σε γιατρούς και δικηγόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι ξεκίνησαν μετά από ανώνυμη καταγγελία για 36 δικηγόρους και γιατρούς, δόθηκε εισαγγελική παραγγελία το 2012, και οι έλεγχοι κατέληξαν να πραγματοποιηθούν σε βάθος δεκαετίας.
Από τους ελέγχους προκύπτουν αδήλωτα εισοδήματα, μεταξύ άλλων, του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλη Καπερνάρου και του γιατρού Παν. Νικολάου. Για τον κ. Καπερνάρο, σύμφωνα με το ΣΔΟΕ υπάρχουν αδήλωτα εισοδήματα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 10 Οκτωβρίου, ο φάκελος διαβιβάστηκε στην αρμόδια ΔΟΥ για τον καταλογισμό των προστίμων. Ο κ. Καπερνάρος θα κληθεί είτε να συμβιβαστεί είτε να πληρώσει το σχετικό πρόστιμο εφάπαξ. Σε διαφορετική περίπτωση θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Παράγοντες του ΣΔΟΕ επισημαίνουν ότι η υπόθεση δεν μπορεί να επανεξεταστεί από την εφορία, παρά μόνο εάν ο βουλευτής και δικηγόρος προσκομίσει νέα στοιχεία. Τον φάκελο του κ. Καπερνάρου, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ τον μεταβίβασε και στον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος τον έχει διαβιβάσει στη Βουλή.
Για ελλιπή έλεγχο, κάνει λόγο ο Βασ. Καπερνάρος, καθώς όπως υποστηρίζει ελέγχθηκαν μεν οι τραπεζικές του καταθέσεις αλλά όπως τονίζει ελέχθησαν μόνο τα έσοδα δεν ελέγχθηκαν τα χρήματα που βγήκαν από τους λογαριασμούς.
"Δεν είναι εισόδημα αυτό, είναι όλα τα χρήματα που έμπαιναν στο δικηγορικό γραφείο από τότε, μέσα σε αυτά είναι ακόμη και τα τμήματα πώλησης δυο σπιτιών μου, είναι που έστελνε ο γείτονας της μακαρίτισσας της μάνας μου τις συντάξεις και έμπαιναν στο λογαριασμό αυτό. Είναι όταν ξεκαθαρίζαμε τροχαία με τις ασφαλιστικές εταιρείες, έμπαιναν τα χρήματα στους λογαριασμούς αυτούς και μετά τα έστελνα στους πελάτες οπουδήποτε στην Ελλάδα" αναφέρει σε δήλωσή του.
Αδήλωτα εισοδήματα ανέδειξαν οι έλεγχοι και για τον παλιό ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και γιατρό Παντελή Νικολάου, τα οποία ανέρχονται στα 2 εκατ. ευρώ. Ένσταση υπάρχει και από τον κ. Νικολάου, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα επίμαχα εισοδήματα έχουν ήδη φορολογηθεί.
"Τα δημοσιεύματα είναι παντελώς ανακριβή, ανυπόστατα και συκοφαντικά. Από το 2007 μέχρι και σήμερα έχω ελεγχθεί ενδελεχώς από το ΣΔΟΕ. Ελέγχθηκε η ΑΕ η οποία προσφέρω τις υπηρεσίες μου και φορολογήθηκε κανονικά, με βάση το γράμμα και το πνεύμα του Νόμου. Εν συνεχεία ελέγχθηκαν τα ατομικά μου εισοδήματα και οι λογαριασμοί μου που εντάσσονται όμως στα έσοδα της ήδη φορολογηθείσας ΑΕ. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, προσέφυγα στα αρμόδια όργανα και έχω την πεποίθηση ότι θα δικαιωθώ, δεδομένου ότι δεν έχει λογική η διπλή φορολόγηση" αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Νικολάου.
Όμως οι έλεγχοι γίνονται και στον καλλιτεχνικό χώρο. Ο έλεγχος γίνεται σε πολλούς γνωστούς τραγουδιστές, με αφορμή τα περιστατικά του τελευταίου καλοκαιριού όπου ανέδειξαν εστίες φοροδιαφυγής, αδήλωτα εισοδήματα και διπλά συμβόλαια. Το ΣΔΟΕ επισημαίνει ότι ο έλεγχος δεν σημαίνει ότι ο ελεγχόμενος είναι και παραβάτης.
Νέες οδηγίες σε εφορίες
Την ίδια ώρα, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής σε κλάδους όπως οι υδραυλικοί και οι ηλεκτρολόγοι, ο Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων στέλνει νέες οδηγίες στις εφορίες, επισημαίνοντας ότι ο ΦΠΑ που πρέπει να εφαρμόζεται στις επισκευές κατοικιών, είναι 13% και όχι 23%.
Στην εγκύκλιο του ο Χ. Θεοχάρης επισημαίνει πως πολλοί τεχνίτες υποστηρίζουν στους πελάτες τους ότι ο ΦΠΑ επί των εργασιών είναι 23% και έτσι επιδιώκουν συμφωνία για τη μη έκδοση απόδειξης, με άλλοθι τη μείωση του τελικού κόστους, το οποίο στη πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο.
Η "γκρίζα" οικονομία στην Ελλάδα
Σύμφωνα με εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, η "γκρίζα" οικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 23,6% του ΑΕΠ, δηλαδή στα περίπου 44 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες στο πεδίο του ΦΠΑ υπολογίζονται στο 30% των δυνητικών εσόδων.
Με αφορμή την υπόθεση του Γ. Παπαντωνίου, οι "Financial Times" αφιερώνουν εκτενές άρθρο για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, επισημαίνοντας, ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι σύμβολο της απροθυμίας των ελληνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή, παρά τις πιέσεις από τους δανειστές