Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας των νέων εμφανίσθηκαν σήμερα Ευρωπαίοι ηγέτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη διάσκεψη στο Παρίσι. Τι δήλωσαν Μέρκελ, Ολάντ, Σαμαράς και Σουλτς.
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ανεργίας των νέων εμφανίσθηκαν σήμερα Ευρωπαίοι ηγέτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη διάσκεψη στο Παρίσι.
Όπως ανακοινώθηκε, στις αρχές του Ιανουαρίου τα κράτη-μέλη που θα έχουν υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εθνικά σχέδια Απασχόλησης θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την εκπαίδευση των νέων.
Στη βάση της απόφασης που είχαν λάβει οι Ευρωπαίοι ηγέτες τον περασμένο Ιούλιο στο Βερολίνο, συνολικά, μέσω διαφόρων εισφορών, αναμένεται να δαπανηθούν 40 με 45 δισεκατομμύρια ευρώ τη διετία 2014 – 2015. Η "Le Monde", πάντως, ανεβάζει το κόστος μιας τέτοιας προσπάθειας στα 150 δισ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat του περασμένου Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί 5,5 εκατ. ανέργους κάτω των 25 ετών, εκ των οποίων 3,5 εκατ. στις χώρες της Ευρωζώνης.
"Ως κράτη-μέλη της ΕΕ κάνουμε προφανώς ό,τι μπορούμε για να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, διότι χωρίς αναπτυξη δεν θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, γεγονός που θα πλήξει κυρίως τους νέους" τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
"Πρέπει να βιαστούμε γιατί το θέμα επείγει. Να είμαστε αλληλέγγυοι, γιατί δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε μία γενιά. Και να έχουμε ποιότητα, γιατί αυτό που οφείλουμε να προτείνουμε είναι θέσεις εργασίας και κατάρτιση που αντιποκρίνεται σε πραγματικές προοπτικές για τους νέους" δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και πρόσθεσε:
"Για να επιτύχουμε, έχουμε ανάγκη από αυτήν την κινητοποίηση, έχουμε ανάγκη από ανάπτυξη. Είναι επίσης αυτό που έχουμε να κάνουμε σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο για να στηρίξουμε την εργασία, να δημιουργήσουμε πλούτο, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας".
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επισήμανε πως τα κράτη-μέλη και οι κυβερνήσεις τους κατάλαβαν, έστω και με κάποια καθυστέρηση, ότι το ζήτημα της απασχόλησης των νέων ή μάλλον το ζήτημα της ανεργίας των νέων μπορεί να καταστρέψει την κοινωνική συνοχή σε κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ο ίδιος τόνισε πως προτεραιότητα στην προσπάθεια που γίνεται πρέπει να έχουν τα κράτη-μέλη που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, δηλαδή χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και επίσης κάποιες περιοχές στη Γαλλία, αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη. "Δεν πρέπει να δώσουμε κονδύλια, βάσει του μεγέθους του πληθυσμού, αλλά πρέπει να επενδύσουμε εκεί που το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο" υπογράμμισε ο κ. Σουλτς.
Με την Ελλάδα να είναι "πρωταθλήτρια" στην ανεργία των νέων, ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη να αναληφθεί κοινή δράση και να υπάρξει μακροπρόθεσμη στρατηγική.
"Η Ελλάδα -δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς- έχει χτυπηθεί βαριά από παρατεταμένη ύφεση. Η κοινωνία έχει εξαντληθεί και όλοι οι κοινωνικοί δείκτες έχουν περάσει στην 'κόκκινη ζώνη'. Η ανεργία των νέων βρίσκεται στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%. Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων, για διαφορετικούς λόγους. Χρειαζόμαστε όμως κοινή δράση".
Στο περιθώριο της διάσκεψης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ολιγόλεπτες συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ, τον Ιταλό ομόλογό του Ενρίκο Λέτα και τον Φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν.
Αναφορές στον εξτρεμισμό
Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επισήμανε την ανάγκη να καταδειχθεί ότι "δεν είναι η Ευρώπη το πρόβλημα" και ότι "το πρόβλημα δεν το δημιούργησε η Ευρώπη", αλλά ότι "η Ευρώπη είναι μέρος της λύσης", τονίζοντας:
"Να μην καταλογίζουμε στην Ευρώπη όσα δεν είναι λάθη της Ευρώπης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, ώστε να αποφευχθούν οι λαϊκισμοί, οι εξτρεμισμοί που θέλουν να απειλήσουν ένα μεγάλο σχέδιο ειρήνης".
Δεν θα αφήσουμε τον εξτρεμισμό να αποδομήσει την Ευρώπη, διεμήνυσε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ.
"Η Ευρώπη δημιουργήθηκε, χτίστηκε, φτιάχθηκε ενάντια στον εξτρεμισμό. Δεν θα αφήσω, εμείς δεν θα αφήσουμε τον εξτρεμισμό να αποδομήσει την Ευρώπη. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σ' αυτήν τη δήλωση. Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει προστασία, προοπτική και ελπίδα και να δίνει συμπληρωματική στήριξη στα κράτη-μέλη" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος.