Στον... αέρα παραμένουν όλα τα "καυτά" θέματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς οι μαραθώνιες σημερινές επαφές με το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρχει ακόμη προσέγγιση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού. Εμπλοκή προκύπτει και με το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ενώ και τα άλλα "αγκάθια" παραμένουν.
Στον… αέρα παραμένουν όλα τα "καυτά" θέματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς οι μαραθώνιες σημερινές επαφές με το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρχει ακόμη προσέγγιση στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο η τρόικα υπολογίζει στο 1,5 δισ. και η κυβέρνηση σε 1,3 δισ. ευρώ. Εμπλοκή προκύπτει και με το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ενώ και τα άλλα "αγκάθια" παραμένουν.
Όπως δήλωνε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την εξάωρη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών, όλα τα θέματα είναι ανοιχτά, χωρίς να μπορεί να προσδιορίζει τον χρόνο μιας συμφωνίας.
"Δεν ξέρω εάν θα φτάσουμε σε συμφωνία ως την Πέμπτη (σ.σ. ημέρα κατέθεσης προϋπολογισμού). Εμείς παρουσιάσαμε όλα τα νεότερα στοιχεία του προϋπολογισμού" έλεγε χαρακτηριστικά.
Στόχος της ελληνικής πλευράς, πάντως, είναι η διαπραγμάτευση να έχει κλείσει και να έχει υπάρξει συμφωνία για όλα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup, κάτι που επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Πηγές του ΥΠΟΙΚ χαρακτήριζαν τη σημερινή διαπραγμάτευση πολύ δύσκολη και το κλίμα υπό το οποίο αυτή διεξήχθη βαρύ. Οι δανειστές φαίνεται να ανοίγουν συνεχώς νέα ζητήματα, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αμφισβήτηση του νέου σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, στον οποίο συμφώνησαν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής του κλιμακίου θεωρούν ότι η "τρύπα" από το νέο σχέδιο του ενιαίου φόρου είναι μεγαλύτερη κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ από τα 250 εκατ. που υπολόγιζε το ΥΠΟΙΚ. Η τρόικα αποδίδει το γεγονός αυτό τόσο στη μείωση των συντελεστών, όσο και στην καθιέρωση παράλληλης κλίμακας για περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ, καθώς εκτιμά ότι και η εισπραξιμότητα θα είναι χαμηλότερη.
Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των δανειστών απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να καλυφθεί αυτό το μεγαλύτερο κενό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με περικοπές στο οποίο η ελληνική πλευρά προσδοκά να καλύψει τα 250 εκατ. ευρώ.
Διάσταση απόψεων υπάρχει μεταξύ Αθήνας και Δανειστών υπάρχει και για το σχέδιο για την αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, καθώς το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι θα εξοικονομήσει 700 εκατ. ευρώ και η τρόικα δέχεται 500 – 600 εκατ.
Αναφερόμενο στις διαπραγματεύσεις, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας έλεγε πως "έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη" και πρόσθετε: "Εκτιμώ ότι τα 700 εκατ. ευρώ είναι προσεγγίσιμα. Μισθοί συντάξεις δεν θίγονται".
Προσέγγιση φαίνεται πως υπάρχει στα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς η τρόικα δέχεται τα 350 από τα 380 εκατ. που υπολογίζει η κυβέρνηση. Αντίθετα, σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων κατά 700 εκατ. ευρώ, λόγω της ανάκαμψης της οικονομίας, η τρόικα δέχεται μόνο 100 εκατ.
"Αγκάθι" παραμένει και το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, με την κυβέρνηση να επιμένει στη διατήρηση της εξαγωγικής δραστηριότητας και την τρόικα από την πλευρά της να απαιτεί "λουκέτο".
Απόσταση χωρίζει ακόμη τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να δέχεται σταδιακή άρση της προστασίας και την τρόικα να επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση.