Μη επίτευξη του στόχου για το ελληνικό χρέος το 2020 προβλέπει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, λόγω της ύφεσης, αλλά και της μεγάλης υποχώρησης του πληθωρισμού. Μήνυμα Γκουρία στην κυβέρνηση και εμμέσως και στους Ευρωπαίους να μην περιμένουν άλλο και να δράσουν άμεσα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Μη επίτευξη του στόχου για το ελληνικό χρέος το 2020 προβλέπει σε έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, λόγω της ύφεσης, αλλά και της μεγάλης υποχώρησης του πληθωρισμού.
Όπως προβλέπει ο Οργανισμός, το χρέος θα φθάσει στο 157% του ΑΕΠ το 2020, έναντι πρόβλεψης για 124% στο Μνημόνιο, εξαιτίας της ύφεσης και της μεγάλης μείωσης του πληθωρισμού (12 μονάδες πάνω από την αρχική εκτίμηση).
Ο ΟΟΣΑ είναι ο μοναδικός διεθνής οργανισμός που προβλέπει ύφεση 0,4% για 7η συνεχόμενη χρονιά και το 2014, έναντι της εκτίμησης κυβέρνησης και τρόικας για θετική ανάπτυξη 0,6%.
Μάλιστα, ο επικεφαλής του Οργανισμού Ανχέλ Γκουρία που βρέθηκε σήμερα στη χώρα μας έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση και εμμέσως και στους Ευρωπαίους να μην περιμένουν άλλο και να δράσουν άμεσα για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, καθώς -όπως είπε- ακόμα και με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων, θα δημιουργηθούν όροι ανάπτυξης.
Ο κ. Γκουρία συμπλήρωσε με νόημα ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πάντα κάποιον να τελειώσει με τις εκλογές, αφού πάντα κάπου θα υπάρχουν εκλογές.
Ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε σήμερα τη διαφωνία της Αθήνας σε ό,τι αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά. "Ο υπουργός είπε ότι πιστεύει πως οι προβλέψεις ίσως είναι καλύτερες απ' τις δικές μας. Ελπίζω ολόψυχα να κάνω εγώ λάθος κι αυτός να έχει δίκιο για χάρη της Ελλάδας και για χάρη όλων" σχολίασε ο κ. Γκουρία.
Στις συστάσεις που περιέχει η έκθεση του ΟΟΣΑ συμπεριλαμβάνονται:
Η προτροπή για απαρέγκλιτη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο
Η μείωση των συντάξεων στα ευγενή ταμεία και
Η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο Οργανισμός σημειώνει, μάλιστα, πως εάν η συλλογή των εσόδων ήταν κοντά στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ, τα φορολογικά έσοδα του 2011 θα ήταν 6% του ΑΕΠ υψηλότερα.
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της έκθεσης του Οργανισμού, που δείχνουν ότι το ποσοστό της φτώχειας -εάν συνυπολογιστεί και ο πληθωρισμός- ανέβηκε στο 25,5% το 2012 από 11,9% το 2009.
Μάλιστα, το 18% των ενηλίκων ηλικίας από 18 έως 59 ετών διαβιούν σε οικογένειες που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Για τον λόγο αυτό ο οργανισμός προτείνει τη θέσπιση ελάχιστου εισοδήματος διαβίωσης, καθώς και τη θέσπιση του επιδόματος ανεργίας.