Απολύτως ασφαλή είναι τα φάρμακα, γενόσημα και πρωτότυπα, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΟΦ μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ αναφέρθηκε στους ελέγχους των φαρμάκων από τον Οργανισμό.
Απολύτως ασφαλή είναι τα φάρμακα, γενόσημα και πρωτότυπα, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΟΦ μιλώντας σε δημοσιογράφους, ενώ αναφέρθηκε στους ελέγχους των φαρμάκων από τον Οργανισμό.
Όπως είπε ο Δημήτρης Λιντζέρης, οι έλεγχοι γίνονται σε όλα τα φάρμακα και σε πολλά επίπεδα ενώ επεσήμανε την ανάγκη του Οργανισμού για νέο επιστημονικό αίμα. "Τα εγκεκριμένα φάρμακα, γενόσημα και πρωτότυπα είναι απολύτως ασφαλή και αξιόπιστα. Οι έλεγχοι γίνονται πολλοί και σ επολλά επίπεδα. Βεβαίως υπάρχουν προβλήματα. Βεβαίως και επειγόντως χρειάζεται να γίνουν πολλές, βελτιωτικές κινήσεις. Κυρίως όμως στην μετάγγιση νέου, επιστημονικού αίματος" υποστήριξε.
Την ίδια ώρα θύελλα συζητήσεων αλλά και πολιτική ένταση έχει προκαλέσει το θέμα των γενοσήμων, εγχώριων και εισαγόμενων, για το αν ελέγχονται με τον ίδιο αξιόπιστο τρόπο. Ο κ. Λιντζέρης ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των φαρμάκων λέγοντας ότι "το 23% των κυκλοφορούντων εν Ελλάδι γενοσήμων δεν ελέγχονται μόνο από τον ΕΟΦ αλλά και από τους ΕΟΦ της Ευρώπης. Η συζήτηση δεν αμφισβητεί τον ΕΟΦ για τα φάρμακα αλλά αμφισβητεί το πανευρωπαϊκό σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής".
Ερωτηθείς σε πόσα φάρμακα λήγει η πατέντα μετά το 2012, ο κ. Λιντζέρης απάντησε ότι σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ αυτά είναι 100, στα οποία η τιμή θα μειωθεί κατά 50% και στα γενόσημα αυτών κατά 65%.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, στην Ελλάδα σήμερα κυκλοφορούν 6.796 φάρμακα. Από αυτά τα 3.423 είναι γενόσημα και τα υπόλοιπα 3.377 πρωτότυπα. Το τελευταίο 12μηνο οι συνολικές πωλήσεις φαρμάκων ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ με τα εισαγόμενα γενόσημα να καταλαμβάνουν το 1% του τζίρου.
Εν τω μεταξύ και έντονες επιχειρηματικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία για τα φάρμακα που ψηφίστηκε σήμερα, με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος να κάνει λόγο για κίνδυνο της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών.
Την κυβέρνηση κατηγορεί ο αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ σε ανακοίνωσή του, ότι πριμοδοτεί πολυεθνικές και ότι με την τροπολογία θα προκληθούν σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. "Θα επιφέρει: κατακλυσμό της αγοράς με φθηνά ανώνυμα γενόσημα αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες. Ήδη σε διαγωνισμούς δημόσιων νοσοκομείων συμμετέχουν (και κερδίζουν) εταιρείες με σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία έχει απαγορευθεί στην Αμερική λόγω επικινδυνότητας" αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννακόπουλος.
Άμεση ήταν η απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη στον κ. Γιαννακόπουλο. "Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν ελέγχονται και από τον ΕΟΦ και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αν ο κ. Γιαννακόπουλος έχει κάποιες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, το υπουργείο είναι ανοιχτό για να τον ενημερώσει και να διασκεδάσει όλες τους τις ανησυχίες. Όσον αφορά για τον αν κάποιες εταιρείες συμμετέχουν σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα, ένας επιχειρηματίας του βεληνεκούς του κ. Γιαννακόπουλου γνωρίζει τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και φαντάζομαι τους αποδέχεται για να είναι επιχειρηματίας" υποστήριξε ο υπ. Υγείας.