Έντονες αντιδράσεις από πλευράς κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν ξεσήκωσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν τροποποιήσεις στα πρόστιμα, ύψους 10.550 ευρώ, που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που απασχολούν.
Έντονες αντιδράσεις από πλευράς κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν ξεσήκωσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν τροποποιήσεις στα πρόστιμα, ύψους 10.550 ευρώ, που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που απασχολούν.
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Στρατούλης διευκρίνισε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζήτησε μείωση των προστίμων, αλλά η επιβολή τους να είναι ανάλογη με το μέγεθος της επιχείρησης. Είπε σχετικά:
"Θέλουμε τα πρόστιμα να είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένα ώστε να μην είναι χαδι για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μεγάλες πολυεθνικές και να μην είναι κλείσιμο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Δεν μιλήσαμε για μειώσεις προστίμων, μιλήσαμε για την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας".
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε την πρόταση παράδοξη, με δεδομένο ότι η πολιτική των αυστηρών προστίμων έχει αποδώσει, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ακόμη μέχρι και σήμερα σε μια θολή θέση στη μείωση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία. Για μας είναι παράδοξο, αλλά θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αμείωτο τρόπο την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η πρότασή του ισοδυναμεί με πρόταση υπέρ της μαύρης εργασίας, τονίζοντας:
"Πρωτοφανές: ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτοαποκαλείται 'κόμμα της Αριστεράς' τάσσεται υπέρ της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας τύπου Μανωλάδας! Σήμερα, μετά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και ο Δημήτρης Στρατούλης απαιτεί να μην πληρώνουν πρόστιμο όσοι κερδοσκοπούν εις βάρος των εργαζομένων χωρίς να πληρώνουν τις εισφορές τους".
Πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε και το ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας σε δική του ανακοίνωση:
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το βάζει κάτω. Φαίνεται ότι τα παθήματα δεν του γίνονται μαθήματα. Χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, οι εκπρόσωποι του ζήτησαν με ανεύθυνο τρόπο να επιβάλλονται πρόστιμα διαφορετικών ταχυτήτων μεταξύ των επιχειρήσεων που τιμωρούνται για ανασφάλιστη και μαύρη εργασία (…). Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει καθαρά στον ελληνικό λαό αν για την μαύρη ανασφάλιστη εργασία πρέπει να επιβάλλονται πρόστιμα και πόσο".
Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε:
"Τολμάει να κάνει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία ο εκπρόσωπος της κυβέρνηση Σαμαρά που την έφτασε στη χώρα μας στο 40%, μετατρέποντάς την ολόκληρη σε μια Μανωλάδα και σπάζοντας όλα τα αρνητικά ευρωπαϊκά και παγκόσμια ρεκόρ".
"Ας αφήσει τις πολυλογίες ο ΣΥΡΙΖΑ και ας απαντήσει επί της ουσίας, γιατί ζητά κατάργηση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. Ποιους εξυπηρετεί;" ανταπάντησε ο Σίμος Κεδίκογλου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, στον ενάμιση μήνα που εφαρμόστηκαν τα βαριά πρόστιμα καταγράφηκε αισθητή μείωση της ανασφάλιστης εργασίας. Ειδικότερα, ενώ στο 1ο εξάμηνο του 2013 ήταν στο 38% στο διάστημα από 15/9 έως και 31/10 -που ίσχυσαν τα νέα πρόστιμα- μόνο το 10% των 3.931 επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν είχαν ανάσφαλιστους εργαζόμενους.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που απασχολούν έως και 20 άτομα, αποτελούν το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων.