Αντιδράσεις από τους παραγωγούς γάλακτος και ενδοκυβερνητικές... αναταράξεις προκαλεί η πρόταση του ΟΟΣΑ για παράταση της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος ως λύση για μείωση των τιμών, θέμα που διχάζει και τους καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν φθηνότερο γάλα αλλά ζητούν και υγιειονομικές διασφαλίσεις.
Αντιδράσεις από τους παραγωγούς γάλακτος και ενδοκυβερνητικές… αναταράξεις προκαλεί η πρόταση του ΟΟΣΑ για παράταση της χρονικής διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος ως λύση για μείωση των τιμών, θέμα που διχάζει και τους καταναλωτές, οι οποίοι θέλουν φθηνότερο γάλα αλλά ζητούν και υγιειονομικές διασφαλίσεις.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, αμφισβήτησε τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το γάλα, θέτοντας μάλιστα και θέμα ποιότητας. "Η έννοια της φρεσκάδας -είπε- είναι έννοια ποιότητας. Και στη χώρα μας αυτή η φρεσκάδα υπολογίσθηκε ότι μπορεί να έχει τον ορισμό του φρέσκου γάλακτος έως τις 5 ημέρες. Δεν είναι 3, αλλά 5 ημέρες η διάρκεια".
Σε νεότερη δήλωσή του, ο κ. Τσαυτάρης έθεσε και θέμα ασφάλειας της υγείας των καταναλωτών, λέγοντας πως "αν ανεξέλεγκτα επιμηκύνουμε τη διάρκεια του γάλακτος και βαφτίζουμε γάλα 10 ή 15 ημερών ως φρέσκο, νομίζω ότι δεν μπορούμε να προστατεύσουμε με ασφάλεια τα θέματα της υγείας των καταναλωτών".
Ανάλογες θέσεις διατυπώνει και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως "η απόφαση της επιμήκυνσης, και κατά συνέπεια η αύξηση στις εισαγωγές γάλακτος, το πλέον πιθανόν είναι να έχουν αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή".
Άλλη άποψη έχει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής πολύ πιο ακριβά το γάλα σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους για να μην θίγουν τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων.
Το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει ότι με την εφαρμογή της πρότασης του ΟΟΣΑ η τιμή του φρέσκου γάλακτος θα πέσει σημαντικά προς όφελος του καταναλωτή.
Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ, από την αύξηση του χρόνου διάρκειας ζωής ο καταναλωτής θα ωφεληθεί κατά 33 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που το γάλα είναι ακριβότερο στη χώρα μας κατά 34% σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.
Οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν στις προτάσεις του ΟΟΣΑ και θέτουν θέμα βιωσιμότητας του κλάδου, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας τους Δημήτρη Καμπούρη να τονίζει ότι "το καλύτερο που έχει να κάνει ο υπουργός είναι να πάρει πίσω την πρόταση", προειδοποιώντας ότι αυτή συνιστά "αιτία πολέμου".
Αντιδράσεις εκδηλώνονται και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει ότι εάν υιοθετηθούν οι προτάσεις του ΟΟΣΑ θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην υγεία του καταναλωτή, όσο και στον αγροτικό χώρο, καθώς οδηγείται σε διάλυση ο κλάδος της αγελαδοτροφίας.